Artikel top billede

"Vi skar det fra, som ikke havde forretningsmæssig berettigelse. Nu skal vi fokusere på at markedsføre de tre forretningsområder, vi har," siger Tage Rasmussen, administrerende direktør for RTX Telecom. Foto:

Innovation skal genstarte teleklyngen

RTX Telecoms topchef, Tage Rasmussen, erkender, at Aalborgs teleklynge har det hårdt. Men ved at være på forkant kan erhvervslivet redde den, mener han.

Motorola lukker i Aalborg, mens Texas Instruments har sat sin afdeling til salg. Det er store udenlandske virksomheder, som forsvinder fra byen. Virksomheden RTX Telecom har dog sit hovedsæde i Nørresundby, hvor godt 170 medarbejdere har deres daglige gang.

Firmaets administrerende direktør, Tage Rasmussen, ser de amerikanske virksomheders exit som et slag for området, men det kan vendes.

"Klyngen skal have noget, som er værdiskabende og unikt på markedet. Det vil sige, at innovation skal være i høj­sædet, og det var også det, der skabte teleklyngen i sin tid," siger Tage Rasmussen.

Han har selv været med til at opleve udviklingen, som har fundet sted i den nordjyske tele­klynge i Aalborg. Tilbage i september 2006 overtog han chefposten i RTX Telecom, men forinden havde han siddet ni år hos Sonofon, der har hovedsæde i Aalborg. Tage Rasmussen vurderer, at landskabet i teleklyngen i dag er ander­ledes end i det forrige årti.

"Den største forskel er nok, at der i dag ikke er ret meget lokalt ejerskab tilbage. De fleste virksomheder er enten helt eller delvist ejet af udenlandske koncerner, mens det i begyndelsen af 90'erne over­vejende var danske virksomheder, der klarede sig på et globalt marked," fortæller han.

Dotcom-krakket slog hårdt

RTX Telecom blev stiftet af lokale telefolk i 1993, og de efterfølgende år blev gyldne. Overskud efterfulgte overskud. Det bedste regnskab kom i 2000, da virksomheden hjemhentede et overskud på over 20 millioner kroner. Men det internationale dotcom-krak omkring år 2000 vendte bøtten, og i december i år præsenterede virksomheden sit sjette årsregnskab i træk med røde tal.

"RTX Telecoms marked forsvandt i en periode sidst i år 2000 og 2001, da der skete et voldsomt tilbagefald inden for alt med it og telekom," siger Tage Rasmussen.

Nu skal vi holde fokus

Firmaet er en servicevirksomhed, som udvikler produkter på vegne af andre selskaber. Eksempelvis udviklede RTX Telecom dengang trådløse telefoner for eksterne kunder, men årtusindeskiftet blev hårdt for virksomheden, som netop havde konsolideret sig med en børsnotering.

"Det var dels på grund af faldende efterspørgsel efter trådløse telefoner, dels fordi eksempelvis kinesiske og taiwanske konkurrenter nu kunne lave dem. Det betød, at efterspørgselen efter et design- og udviklingshus som RTX faldt voldsomt i perioden," forklarer Tage Rasmussen.

Siden hen kostede en satsning med en Skype-telefon også dyrt, da markedet viste sig ikke at være sultent efter produktet. I øjeblikket gennemgår virksomheden en omlægning, som Tage Rasmussen satte i gang kort tid efter sin tiltræden.

"Vi skal fortsætte den proces, vi satte i gang tilbage i oktober 2006. Vi skar det fra, som ikke havde forretningsmæssig berettigelse. Nu skal vi fokusere på at markedsføre de tre forretningsområder, vi har," siger Tage Rasmussen.

Underskuddet toppede i 2006 med 65 millioner kroner, mens de røde tal i de sidste to regnskabsår er nedbragt til henholdsvis 47 og 28 millioner kroner.

"Det går den rigtige vej, selvom vi ikke er kommet over stregen endnu, men alle trends peger i positiv retning," fremhæver han.

Fokus på hardware

De tre kerneområder, som virksomheden har i dag, er organiseret under titlerne Technology, Products og Networks.

Technology er den oprindelige forretning med udvikling på vegne af andre firmaer, mens Products med base i Hongkong udvikler og producerer udstyr til kontorkommunikation. Networks er RTX Telecoms nyeste område, og det omfatter udstyr til netværk i blandt andet Sydamerika.

"På alle tre områder er der hardwareudvikling forbundet med vores arbejde, og det er klart, at RTX Products i sagens natur er stærkt fokuseret på hardware, men der skal selvfølgelig software i produktet," siger Tage Rasmussen.

Al softwareudvikling foregår fra virksomhedens hovedsæde i Aalborg, hvor byens universitet har bidraget med største­delen af den højtuddannede arbejdskraft. I dag har virksomheden 220 medarbejdere, hvoraf den danske med 170 er den største afdeling. 50 sidder i Hongkong, mens enkelte ansatte arbejder i USA og Brasilien.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere