Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: BEC)

BEC-direktør: Vi var forberedt

Selvom 21 ansatte er blevet fyret i jagten på en besparelse på 125 millioner kroner, er direktøren glad for, at ledelsen havde set problemet komme.

Når man lever af at udvikle it-løsninger til finanssektoren, er det mildest talt problematisk at blive ramt af en finanskrise.

Det erfarede Bankernes EDB Centrals (BEC) administrerende direktør, Leo Svendsen, i går, da der skulle findes 125 millioner kroner ekstra i regnskabet.

Roskilde Banks krak kom til at gøre rigtig ondt på BEC. Samtidig kan sammenlægningen af en række banker mærkes i firmaet, som i forvejen godt har været påvirket af den generelle økonomiske afmatning i samfundet.

"Umiddelbart bliver alle bankerne ved med at være kunder her, men ved alle fusioner er der jo synergier, og der har vi regnet os frem til, at når bankerne lægger sig sammen, betyder det også at de skal spare omkostninger. Der sparer de typisk omkostninger på it, så der mister vi noget af vores forretning," siger Leo Svendsen til Computerworld.

Derfor måtte BEC i går afskedige 21 fastansatte, og samtidig skære brugen af eksterne konsulenter ned med over 100 mand.

Den omvendte verden

For bare 15 måneder siden, stod BEC ellers og manglede desperat ekstra arbejdskraft. Bankerne ville nemlig have BEC til at opjustere ressourcerne til udvikling af nye it-systemer.

Det lykkedes firmaet at ansatte 250 medarbejdere, og en stor del af udviklingsopgaverne blev placeret hos eksterne konsulenter. Ledelsen ville gerne have fleksibilitet, hvis nu den daværende markedsfremgang skulle stagnere eller det der var værre.

"Vi valgte at tage halvdelen af væksten i form af konsulenter. Dels kom de hurtigere i gang, og så var de nemmere at komme af med igen," siger Leo Svendsen.

Glad for strategivalg

Allerede i sensommeren begyndte afmatningen at manifestere sig, og derfor har man hos BEC været opmærksom på problemet igennem længere tid.

"Vi kunne mærke det allerede efter første halvår, sidste år, da vi efter sommerferien kunne se vores halvårsregnskab, fremgik det, at der var færre betalinger, færre værdipapirhandler, færre konverteringer på ejendomme. Det var bare gået ned, brugen af BEC's system ude i bankerne," siger Leo Svendsen.

I dag er Leo Svendsen tilfreds med, at man valgte den strategi, selvom det kostede lidt ekstra i starten. Siden oktober 2008 er antallet af konsulenter skåret ned fra 175 til 60, og dermed undgår BEC at skulle fyre yderligere fastansatte.

"Jeg er rigtig glad for, at vi traf den beslutning dengang. Opbremsningen kom meget hurtigere end vi havde frygtet, og meget pludseligt. Men for en ledelse af en virksomhed var det jo dejligt, at vi havde de knapper som vi hurtigt kunne trykke på," forklarer Leo Svendsen.

"Det kostede lidt mere, da det stod på, men til gengæld havde vi en hurtig tilpasningsevne, som vi dengang vurderede var vigtig at have."

De dårlige nyheder

Men i takt med, at der skulle skæres ned på udviklingskræfterne, som udgør halvdelen af BEC's ansatte, måtte der nødvendigvis skæres ned andre steder i virksomheden.

De 21 fastansatte, som nu er afskediget, var fordelt ud over hele virksomheden.

For BEC er fremtiden styret af, hvordan bankerne kommer igennem krisen, lige så vel som det tidligere gik godt, når bankerne havde det godt.

"Jeg håber ikke vi kommer ud i det igen, men vi kan jo ikke give nogen garantier," siger Leo Svendsen, men understreger, at budgettet nu burde være sikret den kommende tid.

"Vi har taget godt fat nu, og ikke bare lavet en lappeløsning. Det har været vigtigt for os at gøre det konsekvent nu, så vi ikke kommer løbende hver 2-3. måned med fyringer."

Medarbejderne blev informeret på et fællesmøde torsdag, og BEC sørger for, at de 21 afskedigede modtager hjælp til at finde nyt job.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere