Artikel top billede

Det forventes, at Kindle 2 vil have et joystick i stedet for et scroll-hjul og en knap med et nyt design til at undgå at skifte side ved et uheld.

Amazon klar med joystick til læseheste

Det forventes, at sløret løftes for Kindley 2, når Amazon.com holder pressekonferencepå mandag. Analytikere roser designet, men er skeptiske angående batteriet.

Computerworld News Service: Der er efterhånden givet rigeligt af kvalificerede bud på, hvordan den næste generation af e-bogen Kindle kommer til at se ud, og hvad den kommer til at kunne.

Men selv hvis Kindles designændringer er dramatiske, betvivler visse analytikere af håndholdte enheder, hvor meget markedet for e-bøger overhovedet kan vokse - især i betragtning af, at Kindle og andre e-bøger kan koster over 2.100 kroner.

"Kindle kan ikke endnu kategoriseres som en succes," påpeger forbrugerelektronik-analytiker hos Gartner Van Baker i et interview for nyligt.

"Produktet får begejstrede omtaler fra professionelle mobilbrugere, dem er der bare ikke særlig mange af på markedet. Vi ser bare ikke noget mainstreammarked for denne enhed, i hvert fald ikke til dens aktuelle pris.

E-bøgerne mangler stadig at finde frem til den almindelige forbruger," mener Van Baker.

Papir er stadig godt

Indtil da tvivler Baker på, at Amazon.com og andre producenter af e-bøger kan vokse særlig meget udover markedet af professionelle mobilbrugere, som har det med at udgøres af de såkaldte early adopters, som generelt elsker at fremvise deres nyeste teknologiske dingenoter til venner og endda til fremmede for eksempel på lange rejser.

"Hos Gartner har vi svært ved at se, hvilket overbevisende værditilbud Kindle udgør for den gennemsnitlige forbruger," tilføjer Van Baker.

"For den gennemsnitlige forbruger fungerer en paperback og en trykt avis stadig helt godt."

Baker fortæller, at han godt ved, at dette standpunkt ikke er i harmoni med den pr, der er omkring Kindle, som fik omtale i november af Oprah Winfrey, hvilket løftede salget op til jul. Og han er klar over, at der er solgt flere end en million enheder af Kindle, hvilket dog stadig er langt under, hvad der er behov for, for at blive ansat for en forbrugersucces.

"Bortset fra Oprah, så prøv at se på hvem, der er begejstrede for Kindle: Det er professionelle mobilbrugere, som rejser meget - og de, der giver de rosende ord, er primært it-medierne," siger Van Baker.

Udover sin høje pris bruger Kindle et proprietær filformat, og begrænser derved brugeren til et bibliotek på 225.000 bøger, hvilket måske lyder af meget, men dog stadig er meget lidt.

"Det er et interessant nicheprodukt, men det er altså blot et nicheprodukt. Og verdensøkonomien kommer kun til at gøre situationen værre, idet folk skærer ned på alt det unødvendige," forklarer Van Baker.

Tvivl om betteri-levetiden

I forhold til den næste generation af enheden antager bloggere, at Kindle 2 vil have et joystick i stedet for et scroll-hjul og en knap med et nyt design til at undgå at skifte side ved et uheld.

Kindle-fans forventer, at modellen for anden generation af enheden indeholder en ny chip fra producenterne af Kindles skærm, navnlig Epson og E-Ink. Der er dog mindre enighed, om Kindle 2 vil få trykfølsom skærm eller baggrundsbelysning ligesom sin største konkurrent, Sony Reader Digital Book PRS-700BC. Tilføjelse af baggrundsbelysning vil dog skære ned på batterilevetiden.

Visse analytikere, heriblandt Van Baker, har rost designet af Kindle 2 baseret på lækkede fotos offentliggjort på BoyGeniusReport.com, som tyder på, at den ny model er fladere og mindre kantet end den første.

En talskvinde fra Amazon.com ville ikke afsløre noget om den næste generation af Kindle, end ikke om den ny model vil blive afsløret på mandag.

En anden analytiker, Jack Gold fra J. Gold associates mener, at Sonys e-bog og Kindle har "gjort det godt på markedet, men prisen er stadig for høj for masseforbrugermarkedet, og teknologien skal udvikles."

Bør kunne smides i kufferten

Jack Gold vurderer, at elektronisk papir i løbet af kort tid vil være i farver, og at fremtidige modeller vil have Wi-Fi eller 3G-netforbindelse. (Den nuværende Kindle bruger EV-DO-netværket fra Sprint Nextel.)

"Udvidelser som musikafspillere og hukommelses-kort er sikkert også lige om hjørnet," mener Jack Gold.

Van Baker og andre analytikere mener dog, at Amazon og Sony kun bør gå langsomt frem i forhold til at udvide med ekstra funktionalitet, som kan skabe e-readere om til netbook-lignende enheder.

At tilføje for mange nye funktioner vil være hårdt for batteriet, hvilket ville gå imod formålet med denne slags enheder, som handler om, at "brugeren kan smide den i kufferten, uden at skulle tænke på at genoplade den i en uge," påpeger Baker.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere