Artikel top billede

Går Microsoft open source med Danger?

Nettet svirrer med rygter om, at Microsoft er på vej med et open source-baseret produkt.

Computerworld News Service: Måske gør Microsoft det utænkelige med Danger, den mobile software og service-udvikler, som selskabet købte sidste år. Måske går Microsoft open source.

Internettet har summet med rygter i den retning, siden en blogger i oktober i et indlæg på sin blog
fortalte, at han havde modtaget en forespørgsel fra en headhunter, der ledte efter NetBSD-udviklere, der skulle arbejde på Danger Sidekick-mobiltelefonen.

Hvor dramatisk det end lyder, så vil det næppe være noget, som Sidekick-brugerne kommer til at lægge mærke til, ligesom udviklere nok heller ikke vil få chancen for frit at bygge nye applikationer til maskinen.

NetBSD er et open source-baseret operativsystem, der fungerer til flere forskellige typer enheder som for eksempel computere og mobiltelefoner.

Skal ikke deles med andre udviklere

Men selv om det er open source, så påbyder dets licens ikke Microsoft at dele deres frembringelser med andre udviklere.

"Det ville være langt mere revolutionerende, hvis Microsoft valgte en platform (Linux), der indeholder nogle nedarvede open source-forpligtelser - sådan et produkt ville være meget mere interessant for udviklere," siger Garret D'Amore, som er den blogger og udvikler, der fik tilbuddet om at arbejde med Danger Sidekick.

Den BSD-licens, som NetBSD er underlagt, påbyder ikke Microsoft at dele de fremskridt, som er baseret på koden, med andre udviklere.

Selv om NetBSD kan være basis for et åbent system, udtaler D'Amore, at han ville blive meget overrasket, hvis det viser sig, at Microsoft bliver involveret i udviklingen af et produkt, der bruger NetBSD som sin kerne, og som støtter udvikleres adgang til NetBSD API ('application programming interfaces').

"Det er absolut muligt at bygge et lukket system op omkring NetBSD", siger han i den forbindelse.

En anden analytiker fortæller på samme måde, at også han ville blive noget overrasket, hvis Microsoft begynder at åbne mere op.

"Det ville virkelig være en radikal ændring af deres forretningsmodel, hvis Microsoft begyndte at anvende open source," siger Avi Greengart, som er analytiker hos Current Analysis.

Microsoft har altid tjent sine penge på at sælge software. Selv om selskabet i den seneste tid er begyndt at tage enkelte open source-koncepter til sig, som for eksempel ved at bibeholde den open source-teknologi, som kom med købet af Powerset og ved at dele med udviklerne, så har Microsoft en lang tradition for at være fjendtlig over for open source-fællesskabet.

Dengang Microsoft købte Danger, opstod der spekulationer blandt loyale kunder om, hvorvidt softwaregiganten mon ville implementere Windows Mobile i telefonen.

Passede ikke til Dangers stor-sms'ende kunder

Der var mange, der ikke kunne lide den tanke, da de mente, at Windows Mobiles ry som et forretnings-orienteret værktøj med en dårlig brugerflade ikke passede til Danger Sidekicks kunder, der typisk er unge og sms'er meget.

Skiftet til NetBSD betyder ikke, at disse kunder nødvendigvis kan ånde helt lettede op, advarer Garret D'Amore.

Selv om det ikke vil være helt nemt, så kan Microsoft stadig implementere selskabets velkendte brugerflade på en platform bygget med udgangspunkt i NetBSD.

Men NetBSD kan måske give Microsoft værktøjer til at opbygge en mere kundevenlig brugerflade.

"Jeg forventer, at NetBSD vil give Microsoft en masse muligheder. Det er nemt at embedde, robust, nemt at vedligeholde og meget sikkert," fortæller Garret D'Amore.

Derudover er det gratis for Microsoft at bruge. Den eneste forpligtelse, selskabet har i den forbindelse er, at det skal sørge for at kreditere NetBSD, påpeger han.

De bloggere, der mener, at Microsoft nok er i gang med at udvikle et operativsystem med udgangspunkt i NetBSD, peger desuden på et dokument fra 2007, som et yderligere indicium på, at de har ret. Dokumentet synes at antyde, at Danger, allerede inden Microsofts overtagelse, arbejdede på gå over til NetBSD. Det er muligt, at Microsoft således har besluttet at fortsætte den udvikling, som Danger startede dengang.

Dangers pr-repræsentanter afviser at udtale sig om sagen.

Dangers operativsystemer arbejder i tandem med back end-servere om at tilbyde tjenester som for eksempel spil, sociale netværk, internetadgang, e-mail og instant messaging. Motorola og Sharp laver Dangers enheder.

Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere