Artikel top billede

Telia-direktør Jesper Brøckner har grund til at være en glad mand, mener eksperterne, men det er unødvendigt at blæse regnskabet mere op, end det kan bære. Foto: Ernst Tobisch

Eksperter: Telia-regnskab er kunstigt blæst op

Telia fremviste i dag et rekordregnskab. Eller hvad? Blandt eksperterne er der nemlig enighed om, at Telias udmelding ikke er det reelle billede.

Når Telia Danmark melder om rekordfremgang, er der tale om en sandhed med modifikationer. Det slår to teleanalytikere fast.

Poul Ernst Jessen, der følger telebranchen for Danske Bank, er ikke i tvivl om, at Telias jubel-regnskab skal tages med et gran salt.

"Det første, jeg lægger mærke til, er, at rekorden, som Telia taler om, er i svenske kroner, som er devalueret over for den danske krone," siger han.

"Alene det giver TeliaSonera luft under vingerne. Ingen tvivl om, at det er det bedste år hidtil for Telia i Danmark, men en korrektion for valutaeffekter tager lidt af pynten," siger Poul Ernst Jessen.

Ekspert: Useriøs udmelding
Telenanalytiker John Strand er på bølgelængde. Telia kan være stolte, men det er spin, når selskabet forsøger at tale regnskabet op som lutter solstrålehistorie, mener han.

"Telia har lavet et ganske fint regnskab for 2008, men faktum er, at omsætningen i fjerde kvartal for Telenor, TDC og 3 er steget i forhold til året før, hvor Telias omsætning, hvis man tager højde for kursudviklingen, rent faktisk er faldet," siger han.

"Telia prøver på at gøre regnskabet finere end det er, ved at regne det hele om i svenske kroner. Det er useriøst at bruge udviklingen i den svenske krone som udtryk for, hvor godt det går i Telia Danmark. De kunne jo have gjort det endnu pænere ved at gøre regnskabet op i tyrkiske lire," siger John Strand.

Tilbagegang i forhold til konkurrenter

Poul Ernst Jessen når frem til samme konklusion. Tager man højde for valutaudviklingen, er Telias regnskab ikke så prangende, som selskabet selv fremstiller det.

Foræringer på valutaomregning

"Mit estimat viser, når jeg regner det om til danske kroner, at omsætningen for fjerde kvartal faktisk er faldet i forhold til samme kvartal sidste år. Det til trods for, at både Telenor og 3 viser omsætningsvækst, også omregnet i valuta," siger han.

"Det gør, at selskaberne får kæmpe valutagevinster ind i de regnskaber. Så når de går ud og råber 'fantastisk', så skal man lige ind og skrælle af, hvad der er foræringer på valutaomregning," siger han.

Når det er gjort, toner et lidt andet billede frem, fortæller Poul Ernst Jessen.

"Et fald i omsætningen på to procent er ikke himmelråbende, men det er interessant i lyset af deres udmelding om et rekordresultat. For Telia er 2008 uden tvivl det bedste år i Danmark til dato - men som analytiker fokuserer vi på de seneste tre måneder og de viser en tilbagegang i forhold til konkurrenterne," siger han.

Færre kunder end konkurrenterne

Selvom Telia-direktør Jesper Brøckner melder positivt ud om antallet af kunder, er Poul Ernst Jessen ikke overbevist.

"Telia er kommet med negativ vækst som den eneste. Selvom Telia har fået 44.000 nye kunder, så har de fået færre kunder i løbet af hele året end deres markedsandel berettiger til, set i forhold til, hvad de andre selskaber har fået," siger han.

John Strand lægger sig i direkte forlængelse.

"Det er det bedste resultat, Telia har lavet nogensinde. Det er reelt nok, men faktum er, at deres omsætning er faldet i fjerde kvartal, hvor konkurrenternes er steget," siger han.

"Telia kan være stolte af regnskabet, men hvis vi måler dem op imod 3, TDC og Telenor, så under-performer de," siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere