Artikel top billede

Er det en god idé at afregulere mobilmarkedet?

Pro & Contra: IT- og Telestyrelsen er klar til at trække sig ud som regulator af den del af det danske mobilmarked, hvor Sonofon og TDC hidtil har været tvunget til at holde deres netværk åbne.

Pro & Contra: Det danske mobilmarked er i dag reguleret i henhold til EU-regler. Ifølge reglerne skal den nationale telemyndighed sikre adgang til de største operatørers netværk, hvis der er tale om selskaber med en stærk markedsposition.

Nu vurderer IT- og Telestyrelsen imidlertid, at intet selskab længere kan sættes i bås som havende en stærk markedsposition. Størst på markedet er TDC med næsten 40 procent.

Dermed er hverken Sonofon og TDC længere tvunget til at give adgang til tjenesteudbydere som eksempelvis BiBoB.

Computerworld har sat spørgsmålet på spidsen og spurgt to personer:

Er det en god idé
at afregulere mobilmarkedet?

Anders Thomsen, public affairs chef, TDC:
Ja - beslutningen
ændrer ingenting

Frank Rasmussen, administrerende direktør, BiBoB:
Nej - Reguleringen virker - hvorfor fjerne den?

Ja - beslutningen ændrer ingenting

Anders Thomsen, public affairs chef, TDC:
Vi synes, at beslutningen er helt naturlig, for der er konkurrence på det her marked, der er fire netværksoperatører, og der er kamp om at få service providere på nettet, og derfor er der ingen grund til at have en regulering, der ingen betydning har.

Det er værd at huske, at princippet i dansk teleregulering er, at man kun skal regulere, hvis der er identificeret et problem, som reguleringen kan løse. Her er IT- og Telestyrelsen nået frem til, at der er konkurrence, og det er rigtigt, og derfor er der ingen grund til at opretholde reguleringen.

Afgørelsen vil ikke betyde noget, og her vil det være business as usual. Det vil stadig være attraktivt at få service providere ind på vores mobilnet.

De kan nå nogle kundesegmenter, som vi kan have svært ved at nå. De kan have nogle distributionsformer, som supplerer vores egne, og endelig kan de have nogle forretningsformer, som vi ikke har i vores egen portefølje. Alt i alt udvider de mulighederne for at få kunder ind på vores mobilnet.

Som netværksoperatør er vi interesseret i at få service providere ind, så de kan generere trafik på vores net, og det markedsmæssige behov ændrer sig ikke, uanset om der er en regulering eller ej.

Det, at man fjerner reguleringen på marked 15, giver ikke frit slag til, at man kan gøre hvad som helst. Der er almindelig konkurrencelovgivning her i Danmark til at sikre konkurrencen, hvis der pludselig skulle være noget helt galt.

Det er fint, at reguleringen forsvinder, for der er ingen grund til at opretholde noget, som alligevel ikke betyder noget.

Nej - Reguleringen virker - hvorfor fjerne den?

Frank Rasmussen, administrerende direktør, BiBoB:
Det er pudsigt, at når reguleringen begynder at virke, så vælger man at fjerne den. Det er en besynderlighed, med mindre argumentationen er en anden.

Det svarer til, at hvis du har 50 dødsulykker på en landevej, fordi folk kører for stærkt, så sætter du hastighedsbegrænsning på. I det samme sekund, folk kører 70, som de må, fjerner man skiltene igen.

I dag kan du gå ind og se vores aftale ved IT- og Telestyrelsen, fordi det er et reguleret område. Hvis du er konkurrent, kan du gå ind og se, hvilke vilkår dine konkurrenter får, og har de nogle vilkår, der er anderledes end dine egne, så kan du også sige, at du vil have dem, fordi de er offentlige.

Når reguleringen fjernes, så fjernes også muligheden for at se de andre aftaler, og så bliver det noget nemmere at give særvilkår til nogle enkelte. Jeg siger ikke, at nogen vil gøre det, men der er større risiko for, at det kan ske.
Hvis ingen vil udnytte det, kan man også spørge, hvad pointen er i at fjerne reguleringen.

Jeg vil godt konkurrere på lige vilkår med de øvrige aktører i markedet. Hvis reguleringen bortfalder, er det egentlig fint for min virksomhed, for vi har en on going aftale, men det er ikke nødvendigvis de samme vilkår, vi skal konkurrere på længere, fordi nogle kan komme ind og få langt bedre vilkår, mens andre får dårligere vilkår. Det bliver diffust, hvad vi egentlig skal konkurrere på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere