Artikel top billede

Fujitsus direktør i Danmark, Hans Iakob Estrup, er en af dem, der udfordrer KMD's dominans på det offentlige marked. Foto: PR-foto

Tre virksomheder æder sig ind på KMD

Tre virksomheder har på hver deres område udfordret KMD's dominans i det offentlige marked. To af dem presser endda KMD i kommunerne.

KMD bliver presset på hjemmebanen i kommunerne.

Det viser et af delresultaterne den årlige udbudsanalyse fra Center for Digital forvaltning, CEDI.

Mens KMD stadig har et jerngreb om kommunerne taber KMD udbud om lønsystemer, beskæftigelsesområdet og Løn- og HR til konkurrenterne.

Fujitsu kæmper hårdt for sin position på økonomisystemmarkedet, Medialogic har for alvor slået sig fast som leverandør af jobcenter-it og endelig er der CSC, som klarer sig godt på personale- og lønsystemer. Det viser CEDI's opgørelse over vindere i sidste års udbud.

IDC-analytiker Brian Troelsen, som blandt andet følger markedet for offentlig it tæt, mener, at Fujitsu Services, trods KMD's meget stærke position generelt i kommunerne, har gode muligheder for at klare sig på markedet for økonomisystemer.

"Det vurderer jeg, at de har. Ellers tror jeg ikke, at de var kommet ind så mange steder. Fujitsu er inde og lave en specialløsning, og dermed siger de også: Vi har taget investeringen, og vi vil gerne gøre noget på det her område, og vi har en langsigtet strategi," siger Brian Troelsen og peger på, at det er selvforstærkende, når en leverandør først har bevist, at man er på et marked for at blive der.

"Der er også nogle kommuner, der vil have en to-leverandør strategi, og det vil gavne Fujitsu," siger Brian Troelsen.

Pærer og æbler

Administrerende direktør i Fujitsu Services i Danmark, Hans Iakob Estrup, forklarer, at Fujitsu ser KMD som en hård modstander, men når det kommer til løsningerne, så er Fujitsu ifølge direktøren fuldt ud på højde med KMD. Og det tyder tallene i CEDI's undersøgelse da også på.

"Vi svarer meget godt igen, det er herligt at se, hvor godt placeret vi ligger, og vi er vinderen på økonomiløsningsområdet," siger Hans Iakob Estrup.

Det kan dog være svært for Fujitsu at svare igen, hvis kommunerne holder det Fujitsu betegner som væg-til-væg udbud, hvor det kun er KMD, der kan levere hele pakken. På længere sigt, mener Fujitsu-direktøren, at kommunerne selv burde se fordelen i konkurrence på området.

"Vi kan kun snakke med kommunerne og appellere til deres sunde fornuft," siger direktøren.

"Vi har dyb respekt for KMD som spiller i markedet, men vi ønsker fair konkurrence, og at man sammenligner pærer med pærer i udbud. Men det glæder os, at de kommuner der følger udbudsreglerne, vælger vores løsning,"siger Hans Iakob Estrup.

Stærk konkurrent

Hans Henrik von Platen-Hallermund er ikke overrasket over, at Fujitsu viser sig som en af KMD's mest seriøse konkurrenter.

"De har været på det marked i 20 år, og de har en base på det kommunale marked. De kommer fra en base i midt-segmentet og en del af de kommuner har overlevet kommunalreformen," lyder hans vurdering. Han mener også, at Fujitsus produkt er konkurrencedygtigt.

"De har et modnet produkt, og Fujitsu er en seriøs leverandør af et system, der virker," vurderer KMD-direktøren.

Til gengæld regner Hans Henrik von Platen-Hallermund med, at KMD vil stærkere end Fujitsu i fremtiden.

"Inden for de sidste to-tre år står det nogenlunde fifty-fifty, de har vundet nogle udbud, og vi har vundet nogen," siger han og tilføjer:

"Vi står med et nyt produkt, som vi ikke har haft mange i drift på. Det har vi nu, og vores bud på et kommunalt ERP-system vil styrke vores position."

Medialogic overrasker

Et andet selskab, der har haft held til at fortrænge KMD fra kommunale opgaver, er Medialogic. Sidste år vandt firmaet alle de fire udbud, som det deltog i. Og opskriften er ifølge direktøren kvalitet.

"Vi vil ikke nødvendigvis være de største, men de bedste. Og vi er ved at få en ligeværdig situation på bekæftigelsesområdet," siger Lars Thomsen, direktør i Medialogic.

Han forklarer, at Medialogics meget fokuserede tilgang til kommunal-markedet har givet bonus. Og det er også fokuseringen, der i fremtiden skal sikre Medialogics position.

"Vi har kun én vare, og vi er domæneeksperter. Løsningen har vi udviklet sammen med kunderne, og det er det, vi skal blive ved med," siger Lars Thomsen, som ikke længere er så bange for, at KMD skal udnytte sin position på det kommunale marked til at presse Medialogic ud.

"De har offentligt bekendt sig til at lave snitflader ud af deres systemer, og det har de gjort på vores område. Jeg var mere bange i begyndelsen af 2008, end jeg er nu," siger Lars Thomsen, som tilføjer, at indtil videre klarer Medialogic sig også godt i 2009.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere