Artikel top billede

Som it-medarbejder i Forsvaret er man med til at sørge for, at soldaterne har den bedste opbakning og it-logistik. Foto: Mikael Rieck (Foto: Mikael Rieck)

Virksomhederne stadig på jagt efter specialister

Der var masser af it-folk på udgik efter et arbejde på Jobworld Expo i år. Selvom det ikke er let at få arbejde i disse tider, så er it-specialister efterspurgte.

Man skal være it-udvikler, hvis man vil forblive attraktiv på jobmarkedet under krisen. Det er konklusionen, efter Computerworld har talt med jobsøgere og jobgivere på Jobworld Expo.

Det er mange jobsøgende folk, der går rundt mellem standene på Jobworld Expo.

"Stemningen er ikke som sidste år," mener en jobsøgende og hentyder til jobmarkedet for blot et år side, da der var rift om stort set alt og alle.

Men der er ifølge firmaerne også gode muligheder for at blive ansat. I hvert fald hvis man kan udvikle i SAP, .net eller Java.

"Jeg troede, at du var sådan en it-nørd, vi kunne bruge," fortæller en rekrutteringsmedarbejder til mig efter, at vi har talt langt og længe om Java og SAP-programmering.

Men flere virksomheder er også på udkig efter potentielle nye medarbejdere, der ikke nødvendigvis er it-udviklere.

"Vi søger hele tiden dygtige folk. Forsvaret er ikke på samme markedsvilkår som resten af branchen," siger Lasse Nylander, it-specialist i Forsvaret.

"Som it-medarbejder i Forsvaret er man med til at sørge for, at soldaterne har den bedste opbakning og it-logistik."

De konkrete arbejdsopgaver i FKIT (Forsvarets Koncernfælles Informatiktjeneste) kunne blandt andet handle om at udvikle på Forsvarets fælles SAP ERP-system. Men dybere informationen er desværre klassificeret.

Champagnen uåbnet

Flere af de forskellige stande på jobmessen har diverse særprægede konkurrencer. Her markerer SimCorp sig ved at have et skema med opgaver i programmering. En noget sværere opgave end blot at aflevere cv'et.

Præmien i konkurrencen er dog en iPod Touch som må siges at være i et andet prisleje end de små iPod Shuffle og champagneflasker, som man kan vinde ved andre stande.

Champagnen flyder da heller ikke på messen. Selvom der er nok kuglepenne, bolsjer og nøgleringe, så mærker de jobsøgende som sagt en noget mindre interesse fra virksomhederne end sidste år.

"Der bliver ikke flået så meget i os i år," fortæller Line Henriksen, freelance designer.

"Jeg bliver nødt til at gå rundt og spørge, om der er brug for mig. Sidste år var det lige modsat."

Men for virksomhederne er jobmessen en succes.

"Vi har talt med en masse potentielle kandidater, og her er især fire, som, vi synes, er rigtig gode," siger Tina Thuesen, HR-konsulent i SimCorp.

"Vi kan godt mærke krisen i form af, at folk i år er mere målrettede og langt mere ydmyge. De spørger ind til vores virksomhed og vil gerne i længere dialog med os snarere end blot at kaste et cv i hovedet på os."

Erfarne it-specialister har kronede dage

Det kan godt være, at der er krise i visse dele af it-sektoren, men der er især en kvalifikation, som alle virksomheder efterspørger.

Det er folk med speciale inden for it-udvikling. Der oprettes såkaldte 'graduate'-programmer eller trainee-stillinger for nyuddannede it-specialister i virksomhederne.

Danske Bank, der ellers lige har fyret 350 medarbejdere, er stadig i gang med at oprette sådanne hold.

"Vi bliver nødt til at forsætte vores rekrutteringsprogram," siger Simon Madsen, afdelingsleder i Business og Development i Danske Bank.

"Hvis vi stopper med at rekruttere nu, så er det svært at starte op igen, når økonomien kører i et højere gear. Derudover er det it-specialister med helt specifikke kompetencer, vi rekrutterer i øjeblikket."

De unge it-specialister, der måske refereres til, kan være Tobias Fjeldsted, som er specialestuderende i datalogi på Roskilde Universitet.

Han er især interesseret i trainee-stillinger, hvor man i et år kan lære alle dele af virksomheden at kende.

"Det, jeg går rundt og kigger på, er, hvad virksomhederne kan tilbyde af arbejdsopgaver," siger Tobias Fjelsted.

"Jeg synes ikke, at krisen påvirker os så meget. Man kan jo netop bruge it-området til at effektivisere resten af virksomheden."

At have et job er som at vinde i lotto

Helt så optimistisk for fremtiden er nogle af Tobias' unge kollegaer dog ikke.

"Sidste år var stemningen meget bedre. Det er desværre helt hardcore it-programmører, de fleste virksomheder søger i år," siger Lene Wilhelmsen, specialestuderende i e-business på IT-Universitetet.

"Det er jo næsten som at vinde i lotto, hvis man får en graduate-plads her i år, for der er virkelig rift om dem."

Der kan godt være noget med snakken om, at det er svært for nyuddannede at få foden inden for døren i etablerede virksomheder.

KMD opretter nemlig et SAP-uddannelseshold for it-udviklere, men finten er, at man skal have fire - fem års erfaring. KMD har dog også løbende individuelle stillinger opsat.

Mere heldige kan de unge måske være hos Accenture. Her starter et 15 mands graduate-hold snart. Det er især Oracle-kompentencer, at der kigges på, når der skal udvælges folk til de stillinger.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere