Artikel top billede

Helena Sadeghi, 3, Mille Johansen, Informi GiS og Rikke Fjord, Tangora Software, er nogle af de kvinder, der var på ICT-messen i Bella Center. Foto: Mikael Rieck

Kvinderne skifter side i it-branchen

Det var et rekordår for de kvindelige besøgende på årets ICT-messe, hvor mændene tidligere har været dominerende.

Billedet i den danske it-branche er ved at ændre sig. Den pæne jakke er en klassiker, og sort er stadig den dominerende farve, men på årets ICT-messe i Bella Center var der alligevel større variation end tidligere. Der var flere kvinder.

Det stemmer overens med billedet, der tegnes på de danske universiteter, hvor flere og flere kvinder søger ind på it-fagene.

"Det er glædeligt at se, at flere og flere kvinder er til at finde netop på en jobsøgningsmesse," siger Annette Stausholm Nielsen, direktør for teknisk kompetence i IBM, og flittig klummeskriver i Computerworld om kvinder i it-branchen.

"Vi bliver dog nødt til at fokusere endnu mere på uddannelserne, hvis vi skal have flere kvinder ind i it-branchen. Det er her, at fremtiden ligger for virksomhederne."

Det er svært at se en skæv kønsfordeling på messen. Selvom der traditionelt set har været kvinder i de forskellige stande, som virksomhederne sætter op, er der i år også en masse kvindelige deltagere. En af dem er Lene Wilhelmsen, specialstuderende i it-governance på It-universitetet.

"Messen er rigtig god til at sætte forskellige stillingsetiketter på det, som virksomhederne gerne vil have af medarbejdere," siger Lene Wilhelmsen.

"Mit speciale skal forsøge at finde en mere dynamisk tilgang til it-governance."

Men det virker også som om, at kvinderne foretrækker nogle it-fag mere end andre.

Annette Stausholm Nielsen fortæller, at kvinderne i IBM har sat sig på tungt på it-projektledelsen.

"Noget kunne tyde på at så er kvinderne meget interesserede i løsninger, mens mænd er interesserede i teknik," siger Annette Stausholm Nielsen.

"Derfor kan det være en af grundene til, at der er forholdsvis flere kvinder indenfor it-projektledelsen i for eksempel IBM end i andre it-jobs. Man er simpelthen mere interesserede i det brede overblik og i at kunne styre et projekt til succes."

Krisen rammer kvinderne

Men desværre for kvinderne i it-branchen ser man, at man i disse krisetider forsøger at finde flere udviklere snarere end projektledere.

Derfor kan det være svært for kvinderne at få en fod inden for i it-branchen i krisen.

"Sidste år var stemningen meget bedre. Det er desværre helt hardcore it-programmører, virksomhederne søger i år," siger Lene Wilhelmsen, specialestuderende i e-business på IT-Universitetet.

"Det er jo næsten som at vinde i lotto, hvis man får en graduate-plads her i år, for der er virkelig rift om dem."

En af løsningerne på at sikre en ligelig kønsfordeling i it-branchen kunne være at satse mere på de uddannelsesmuligheder, som universiteterne tilbyder.

"Vi oplever desværre, at der stadigvæk er forholdsvis få kvinder på de uddannelser, hvor fokus på uddannelsen ligger i teknikken," siger Annette Stausholm Nielsen.

"Det er vigtigt, hvis man vil opnå en kønsmæssig ligelig fordeling i it-branchen at gøre de forskellige uddannelser mere attraktive for begge køn."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere