Artikel top billede

Kun de små netbooks kan fremvise positive salgstal.

Gartner: Pc-salget bliver historisk lavt i 2009

Det næste år byder på en markant nedgang i pc-industriens vækst. Der er faktisk kun ét lyspunkt på en ellers sort himmel.

Computer-branchen står overfor et historisk stort fald i salget i 2009. Sådan lyder den barske udmelding fra analysehuset Gartner.

Analysefirmaet forudsiger, at der i 2009 bliver solgt 257 millioner enheder, hvilket vil være et fald på næsten 12 procent i forhold til 2008.

I 2001 faldt efterspørgslen samlet set med 3,2 procent.

"Pc-industrien står i øjeblikket overfor helt ekstraordinært dårlige tider på grund af nedgangen i den globale økonomi. Brugerne forlænger it-udstyrets levetid, og det giver fald i væksten," siger George Shiffler, der er research-chef hos Gartner.

Og Gartner står ikke alene med forudsigelsen om nedgangstider.

De store virksomheders pc-opkøb er gået tilbage i takt med, at selskabernes faldende omsætning har fået dem til at udskyde ellers planlagte indkøb.

Sammen med en tilbagegang i vækstmarkederne, der ellers har været motoren i pc-selskabernes vækstrater, udgør det en dødelig cocktail for pc-producenterne.

Og faldet kommer til at ske over hele linjen, vurderer Gartner.

Det bliver således både udviklings-markederne og markederne i de it-tunge lande, der går helt i stå.

"Langsommere vækst i bruttonationalproduktet vil svække efterspørgslen, og forlængelse af computernes levetid vil reducere udskiftninger, hvilket vil føre til et historisk lavt niveau. Det vil først vende, når tilliden til et opsving igen bider sig fast hos virksomhederne," siger George Shiffler

Eneste lyspunkt er, at antallet af de mobile enheder i 2009 kommer op på 155 millioner, hvilket er en ni procents stigning i forhold til 2008.

Det nye marked for de helt små netbook-computere, holder således stadig lidt gang i markedet.

Danmark er i krise

Danmark er også hårdt ramt af det dalende pc-salg, der i fjerde kvartal af 2008 er svundet ind for første gang siden 2002.

Ifølge tal fra analysefirmaet IDC blev der i det sidste kvartal af 2008 solgt 382.000 computere mod 429.000 i samme kvartal 2007

Det svarer til et fald på 11 procent, hvilket ligger godt i tråd med Gartners nye vurdering.

"Selskaberne, som står for den største del af indkøbene, har simpelthen smækket kassen i for nye pc-indkøb," siger Anders Elbak, der er senioranalytiker i IDC.

Blandt de private brugere er krisen ligeledes med til at stoppe salget.

Finanskrisens fyringsrunder og dårlige stemning betyder, at pc-salget på konsummarkedet også aftager, fordi mange private også holder igen med større investeringer.

IDC forventer dog en bedring allerede i løbet af 2010.

"Virksomhederne kan skyde pc-købet et halvt eller et helt år, men så begynder det også at knibe, fordi de er så afhængige af nye computere. Derfor vil der givetvis allerede til næste år være optur igen på pc-markedet," vurderer Anders Elbak.

Billigere maskiner

Selv om Netbook-udbredelsen er med at tage noget af faldet, bliver der ikke langet tilstrækkelig med modeller over disken til at redde hele branchen.

Eksempelvis falder salget af desktop-computer ifølge Gartner med næsten 32 procent i 2009 sammenlignet med året før.

Gartner forventer, at nedgangen i salget kommer til at betyde et fald i priserne på it-udstyr i det kommende år.

I slutningen af 2008 var gennemsnitsprisen i USA for en mini-notebook med 8,9-tommer skærm, Windows XP og 160 gigabyte harddisk på 2.650 kroner.

"Vi forventer, at et tilsvarende produkt i slutningen af 09 koster 2.350 kroner."

"Det primære salg af netbooks findes i øjeblikket i de modne markeder, men de lavere priser vil betyde, at produkterne bliver mere attraktive i udviklingslandene," lyder det fra Gartner-analytikeren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere