Artikel top billede

Ubuntu giver den hele ARM'en

Ubuntu 9.04 kommer i en version til ARM-arkitekturen. Makkerparret kan blive en konkurrent til Intel og XP, men kommer til at slås for at erobre markedsandele, siger en it-analytiker.

Selv om Microsoft Windows XP har indtaget en førerposition på markedet for styresystemer til netbooks, er kampen ikke forbi endnu.

Software fra open source-folket og processorer med ARM-arkitektur kan vise sig at blive en trussel for software-kæmpen.

"Fordelen ved Ubuntu-udgaven til ARM er, at både styresystem og programmer umiddelbart kan afvikles af arkitekturen. Det kan Microsofts programmer ikke," fortæller Mads Christian Olesen, der er specialestuderende på Aalborg universitet og medlem af den danske Ubuntu-gruppe.

"Hvis producenterne beslutter sig for at anvende ARM-processorer i deres netbooks, er Linux-baserede produkter i øjeblikket den eneste mulighed," siger han

Selv om ARM-arkitekturen ikke er almindelig i netbooks, så benyttes den i stor stil i smartphones, routere og andre håndholdte enheder, og processoren har længe været mobilbrugernes foretrukne processor, ikke mindst på grund af det lave strømforbrug.

En af vejene til en markant længere batterilevetid på netbooks kan være at benytte en mere energivenlig processor, og her er ARM-arkitekturen en solid spiller, lyder det fra Mads Christian Olesen.

De første ARM-baserede netbooks har allerede set dagens lys, og chipproducenter som Qualcomm og Freescale arbejder på at få Linux på netbooks, der indeholder deres ARM-baserede chip.

Der er også planer om, at OLPC-projektets XO-computer skal udstyres med en ARM-processor og -platform i stedet for den x86-platform, der bruges i dag.

Fra håndholdt til server

Nu gør Ubuntu sig så klar til ARM i den nye version af styresystemet.

Med Ubuntu 9.04, Jaunty Jackalope, kommer der nemlig en installation til arkitekturen.

Ubuntu-brugere kan således benytte styresystemet på alle enheder, lige fra den håndholdte til serveren.

En strømsvag processor til en lavere pris, kan igen bringe Linux i spil som det styresystem, der skal være på en netbook, da Microsoft ikke har en fuld udgave af Windows, der kan afvikles på ARM-platformen.

Ingen ARM i netbook'en

ARM og Ubuntu kommer dog næppe til at vippe XP og Intels Atom-processor af pinden lige med det samme, vurderer en ekspert.

"Intel har bidt sig godt og grundigt fast på Netbook-markedet, og selv om der er fordele ved ARM-processorer, kommer de nok til at kæmpe rigtig hårdt for at erobre markedsandele," siger Anders Elbak, der er senioranalytiker i analysehuset IDC.

"Samtidig findes Ubuntu til Intels Atom-processor, og derfor kan man allerede bruge styresystemet, hvis man ønsker det," vurderer han.

It-analytikeren mener dog ikke, at fremtiden ser helt håbløst ud for kombinationen mellem ARM og Ubuntu.

"På den mobile platform kan man godt forestille sig, at systemer som Googles Android eller Ubuntu kunne vinde større indpas," siger han.

"Her har ARM-arkitekturen allerede bidt sig fast, og derfor kan Ununtu, der jo er en populær open source-platform, godt tænkes at vinde frem, hvis den kan opfylde brugerkravene" lyder det fra Anders Elbak.

Den nye udgave af Ubuntu lanceres den 23. april.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere