Artikel top billede

Ubuntu giver den hele ARM'en

Ubuntu 9.04 kommer i en version til ARM-arkitekturen. Makkerparret kan blive en konkurrent til Intel og XP, men kommer til at slås for at erobre markedsandele, siger en it-analytiker.

Selv om Microsoft Windows XP har indtaget en førerposition på markedet for styresystemer til netbooks, er kampen ikke forbi endnu.

Software fra open source-folket og processorer med ARM-arkitektur kan vise sig at blive en trussel for software-kæmpen.

"Fordelen ved Ubuntu-udgaven til ARM er, at både styresystem og programmer umiddelbart kan afvikles af arkitekturen. Det kan Microsofts programmer ikke," fortæller Mads Christian Olesen, der er specialestuderende på Aalborg universitet og medlem af den danske Ubuntu-gruppe.

"Hvis producenterne beslutter sig for at anvende ARM-processorer i deres netbooks, er Linux-baserede produkter i øjeblikket den eneste mulighed," siger han

Selv om ARM-arkitekturen ikke er almindelig i netbooks, så benyttes den i stor stil i smartphones, routere og andre håndholdte enheder, og processoren har længe været mobilbrugernes foretrukne processor, ikke mindst på grund af det lave strømforbrug.

En af vejene til en markant længere batterilevetid på netbooks kan være at benytte en mere energivenlig processor, og her er ARM-arkitekturen en solid spiller, lyder det fra Mads Christian Olesen.

De første ARM-baserede netbooks har allerede set dagens lys, og chipproducenter som Qualcomm og Freescale arbejder på at få Linux på netbooks, der indeholder deres ARM-baserede chip.

Der er også planer om, at OLPC-projektets XO-computer skal udstyres med en ARM-processor og -platform i stedet for den x86-platform, der bruges i dag.

Fra håndholdt til server

Nu gør Ubuntu sig så klar til ARM i den nye version af styresystemet.

Med Ubuntu 9.04, Jaunty Jackalope, kommer der nemlig en installation til arkitekturen.

Ubuntu-brugere kan således benytte styresystemet på alle enheder, lige fra den håndholdte til serveren.

En strømsvag processor til en lavere pris, kan igen bringe Linux i spil som det styresystem, der skal være på en netbook, da Microsoft ikke har en fuld udgave af Windows, der kan afvikles på ARM-platformen.

Ingen ARM i netbook'en

ARM og Ubuntu kommer dog næppe til at vippe XP og Intels Atom-processor af pinden lige med det samme, vurderer en ekspert.

"Intel har bidt sig godt og grundigt fast på Netbook-markedet, og selv om der er fordele ved ARM-processorer, kommer de nok til at kæmpe rigtig hårdt for at erobre markedsandele," siger Anders Elbak, der er senioranalytiker i analysehuset IDC.

"Samtidig findes Ubuntu til Intels Atom-processor, og derfor kan man allerede bruge styresystemet, hvis man ønsker det," vurderer han.

It-analytikeren mener dog ikke, at fremtiden ser helt håbløst ud for kombinationen mellem ARM og Ubuntu.

"På den mobile platform kan man godt forestille sig, at systemer som Googles Android eller Ubuntu kunne vinde større indpas," siger han.

"Her har ARM-arkitekturen allerede bidt sig fast, og derfor kan Ununtu, der jo er en populær open source-platform, godt tænkes at vinde frem, hvis den kan opfylde brugerkravene" lyder det fra Anders Elbak.

Den nye udgave af Ubuntu lanceres den 23. april.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere