Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bill Gates' arvtager: Netop nu er et vigtigt tidspunkt

Microsofts chefsoftwarearkitekt Ray Ozzie fortæller i dette interview om baggrunden for sin interesse i samarbejdssoftware.

Computerworld News Service: Det handler om tiden, fortæller Ray Ozzie fra Microsoft.

10.000 timers tid for at være præcis. Microsofts chefsoftwarearkitekt vurderer, at han og Bill Gates nok omkring samtidig har lagt de 10.000 timer, som det ifølge reglen i Malcom Gladwells populære bog "Outliers" tager at blive ekspert.

Ozzie og Gates blev begge født i 1955 (det blev CEO for Apple Steve Jobs også, red.), og de begyndte at rode med computere cirka samtidigt.

"Jeg ved, at Bill og jeg begyndte næsten præcist samtidigt - det første år i gymnasiet - begge med time-sharing-computere fra General Electric," fortæller Ray Ozzie.

Med 20 timer om ugen i løbet af sin skoletid og hele 60 timer om ugen i somrene og i løbet af universitetet regner han med at være nået op på de 10.000 timers arbejde i løbet af andet år på universitetet.

"Og det er præcis på det tidspunkt, hobby-aspektet af pc-industrien ligesom tog fart," fortæller han.

"Så snart man mestrer teknologien, kan man begynde at tænke på andre aspekter som brugerscenarier. Så de næste 10.000 timer kan blive brugt på en lidt anden måde," bemærker han.

Vigtigt punkt i teknologiens evolution

Ideen med at have en måleenhed for den mængde tid, det kræves for at blive ekspert i et eller andet, blev udbredt i Gladwells bog, hvor forfatteren udlægger, hvordan ekspertise kræver mere end blot medfødt evne.

Han beskriver, at forskere har fundet ud af, at 10.000 er en form for magisk antal timer, som eksperter bruger på at udvikle deres kundskaber.

Ray Ozzie tror - efter mange titusinders timers arbejde, at vi nu er ved et betydningsfuldt punkt i teknologiens evolution, hvilket er et øjeblik, han i mange år har arbejdet hen imod.

"Der har aldrig været en mere spændende tid, fordi så mange af de problemer, vi forsøgte at løse, alle sammen mislykkedes af den enkle grund, at ikke alle havde en computer, og de, der havde, var ikke forbundne," forklarer han.

"Dette bør blive en guldalder for computerbaseret samarbejde og socialisering."

Mennesker var ikke en del af ligningen

Ray Ozzie, som nok er bedst kendt for sit arbejde i udviklingen af Lotus Notes, fortæller, at hans interesse i kollaborativ software kan spores tilbage til hans første job.

"Jeg blev involveret i kollaborativ software og systemer på grund af to meget ekstreme ting, som jeg blev eksponeret for samtidigt," fortæller han.

Den første var opfindelsen af PLATO (Programmed Logic for Automated Teaching Operations) i løbet af hans tid på college. PLATO er en serie af netværksforbundne computere, der var designet til undervisning, men var tilgængelig for hobbyentusiaster uden for arbejdstiden. Entusiasterne brugte systemet til at bygge interaktive spil og online-fællesskaber.

"Folk mødte hinanden online og blev gift," husker han.

Ray Ozzie fik sit første rigtige job efter college ved Data General.

"Jeg blev lamslået over, hvor kedeligt det var. Hvor var menneskene? Mennesker var ikke en del af ligningen," siger han.

Sidder med Gates' tidligere ansvar

Ray Ozzie og andre PLATO-entusiaster gik videre med at forsøge at genskabe den samarbejdende og socialiserende interaktion, som PLATO først gjorde muligt.

Sammen med Graig Mundie har Ray Ozzie nu det ansvar for Microsofts softwarestrategi, som Bill Gates tidligere havde, mens Gates nu bruger det meste af sin tid på at bestyre sin godgørende fond.

Ray Ozzie er ved at tage sine ideer om kollaboration et skridt videre ved at inkludere en slags samarbejde mellem forskelligt udstyr ejet af den samme person.

Microsofts mål er at gøre det muligt for folk at gemme informationer online og få adgang til dem fra en vifte af forskelligt udstyr heriblandt pc'er, mobiltelefoner og tv.

"Vi taler ikke længere om Office som et pc-produkt, selvom det tydeligvis stadig er det," oplyser han.

I stedet er Microsoft i stigende grad ved at hoste sin software online, hvor folk kan få adgang til det fra forskelligt udstyr.

Technology Alliance, der promoverer it-uddannelse og iværksætteri i Washington, var vært for et frokostforedrag i Seattle i fredags. Bestyrelsesformand for University of Washingtons afdeling for datalogi og softwareudvikling, Ed Lazowska, interviewede Ray Ozzie ved arrangementet.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere