Artikel top billede

Analytiker: Mærsk er på rette it-kurs

Fem skarpe: A.P. Møller - Mærsk sætter en ny it-kurs med it-direktør Flemming Steen i spidsen for Group IT. Analytiker roser de nye it-tiltag.

A.P. Møller - Mærsk har fået både en ny it-direktør og en ny it-strategi inden for kort tid.

Ny mand i spidsen for koncernens centrale it-afdeling, Group IT, er Flemming Steen.

Han har fået en række nye arbejdsopgaver over i Group IT, der modsat har fået fjernet driftsopgaver.

Aktieanalytiker Jacob Andersen fra Sydbank vurderer her den nye it-kurs for selskabet, der har en omtumlet it-fortid.

Har A.P. Møller - Mærsk fundet den rette it-kurs?

"Ja, det mener jeg overordnet set. Fokus lader til i højere grad at være på kundernes behov. Den nye it-direktør har tilsyneladende fokus på forretningsenhederne og vil i høj grad tale med folk uden it-baggrund i organisationen også."

Der er tilført to nye fokusområder for den centrale it-afdeling på Esplanaden - er det klogt?

"Som bekendt har der været store problemer ved implementeringen af it-projekter. Det må ikke kikse igen. Det er simpelthen for svært og koster alt for meget at komme tilbage fra sådanne it-problemer.

Derfor er det klogt at sætte fokus på det område på koncernniveau i Group IT, hvilket altså er en del af den nye it-struktur.

Det samme gælder fokus på it-finanserne i den omlægning, man har foretaget. For der er ingen områder, der går fri af selskabets øvelse med at finde besparelser og sørge for, at penge bliver brugt fornuftigt."

Spare-sablen fundet frem

Der er bebudet besparelser også på koncernens it-område. Er det ikke kortsigtet?

"A.P. Møller - Mærsk er gået langt i forhold til mange andre store virksomheder. Der er ingen tvivl om, at man har smidt sandpapiret væk og fundet sablen frem. Man skal forstå, at selskabet er ekstremt presset på driften, hvad angår fragtpriser, olieprisen med mere.

Så det afhænger selvfølgelig af, hvor dybt man skærer, men når man ser på, hvad der skæres i på andre områder i selskabet, så kan der sikkert også findes besparelser på it-området. Men det er klart, at man ikke skal skære for dybt."

Kan A.P. Møller - Mærsk, der i forvejen ikke er kendt for at give ved dørene til leverandører, overhovedet presse leverandørerne yderligere på for eksempel pris?

"Ja. Bøtten er vendt 180 grader. Leverandørerne kan lige så godt vænne sig til at blive presset endnu mere. Det her er ikke kun en A.P. Møller-øvelse. Det foregår i alle store virksomheder."

Tre CIO'er er udskiftet (red. i Maersk Line, Maersk Tankers og Maersk Logistik) og it-direktøren hos Group IT inden for kort tid. Er det ikke for voldsomt?

"Det er svært at sige. Men der er kommet en ny topchef til og med ham en ny struktur med nye opgaver. Så topchefen vil måske stille sit eget hold med egne spillere. Og så har it jo altså været koncernens akilleshæl. Så det er ikke utænkeligt, at den nye struktur har medført, at nogle er blevet overflødige."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere