Artikel top billede

Danske ministre retter ind efter it-kritik

Fire ministerier retter ind efter kritik fra Rigsrevisionen af dårlig styring af it-projekter.

Fire ministre på stribe anerkender det hak i tuden, som de fik af Rigsrevisionen i december, fordi beslutningsgrundlaget og projektstyringen for fem it-projekter i staten ikke var tilfredsstillende.

De fem projekter, som har budgetter på mellem 20 og 130 millioner kroner, blev kritiseret tilbage i december.

Nu anerkender de fire ministerier, der er ansvarlige, kritikken i et notat fra Rigsrevisionen, hvor ministrene også fortæller, at der er taget skridt til at rette op på problemerne i fremtiden.

Kritikken fik daværende finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at nedsætte en arbejdsgruppe, som skal se på styringen af statens it-projekter, som ikke kun halter i de projekter, Rigsrevisionen har set på.

Det fremhæver Lars Løkke Rasmussen også i det svar, han nåede at sende til Rigsrevisionen, inden hans skiftede finansministerposten ud med statsministerposten.

"Arbejdsgruppen skal blandt andet vurdere omfanget af budgetoverskridelser, tids-overskridelser og manglende målopfyldelse i statslige it-projekter samt identificere faktorer, der bidrager til at forklare disse udfordringer," skriver Lars Løkke Rasmussen i sit svar. Den tidligere finansminister regner med en forbedring af styringen som følge af arbejdsgruppens resultater.

"Når det er sagt, vil jeg også understrege, at problemerne med it-projekterne ikke kan løses en gang for alle," skriver han i brevet.

Forbedringer på vej

Flere af ministerierne, som svarer på kritikken, forklarer i deres beretninger til Rigsrevisionen, at de er i gang med at implementere styringsredskaber.

Blandt andet forklarer justitsminister Brian Mikkelsen, hvis ministerium er ansvarlig for to af de kritiserede projekter, at Rigspolitiet er ved at implementere it-styring baseret på Prince2-modellen.

Den nye styring skulle ifølge Rigspolitiet styrke den fremtidige styring af it-projekter.

Rigsrevisionen understreger i det nye notat, at det er positivt at flere af ministerierne arbejder med it-styringsmodellerne, og at flere af projekterne skal vurderes, efter de er gennemført. Rigsrevisor Henrik Otbo slutter dog sit notat med et løfte om at blive ved med at følge ministeriernes brug af digitaliseringsværktøjer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere