Artikel top billede

Piratpartiet stormer ind i EU

Det svenske Piratparti kan glæde sig over en stor sejr ved gårsdagens Europaparlamentsvalg. Partiet er klar til at sende en eller to pirater til Bruxelles.

Det svenske Piratparti fik ved gårsdagens Europaparlamentsvalg for alvor vind i sejlene, da det med over syv procent af stemmerne fik plads i Europarlamentet til efteråret.

Helt præcis fik Piratpartiet 7,1 procent af stemmerne og blev sammen med Miljøpartiets 10,9 procent vælgertilslutning den store sejrsherre i den svenske afdeling af Europaparlamentsvalget.

Det skriver Svenska Dagbladet.

"Det føles helt fantastisk. Borgerne har forstået, at det er på tide at komme ind i kampen, og at man rent faktisk kan gøre en forskel. Vi accepterer ikke at blive aflyttet af staten. Derimod begynder folk at forstå, at staten ikke altid er god, og derfor har vi brug for linjevogtere," siger Piratpartiets leder og stifter Rick Falkvinge til svd.se.

Kæmper for personlig frihed

Piratpartiet blev stiftet i starten af 2006 og har ført valgkamp på personlig integritet, grundlovssikret ret til privatliv, fri kultur og begrænsning af ophavsret og patentregler.

Mere konkret slår Piratpartiet hårdt ned på mærkesager som fri fildeling, afskaffelse af den svenske overvågningslov, FRA-loven, og Piratpartiet vil ophøje brevhemmeligheden til at gælde alle former for elektronisk kommunikation.

Med de seneste års succes hinsidan er det svenske piratparti blevet kopieret i Danmark, hvor der dog mangler lige så stor vælgertilslutning som i Sverige. I vort svenske broderland er partiet landets tredjestørste målt alene på antallet af medlemmer, som der er 49.045 af.

Hos ungdomsafdelingerne er Piratpartiet klart det største med sine 21.500 medlemmer, hvilket er mere end dobbelt så meget i forhold til Moderata ungdomsförbundet, der kan tælle 9.150 hoveder.

Afgørelsen i den svenske Pirat Bay-sag i midten af april har utvivlsomt haft en afgørende indflydelse på medlemstallene, da medlemstilslutningen til Piratpartiet i løbet af valgkampen er vokset til det tredobbelte.

To mandater på vej

Med det ene Europaparlamentsmandat i lasten ser det ud til, at det bliver den 49-årige it-entreprenør Christian Engström, der skal ned og prøve kræfter med EU.

Han kan endnu ikke løfte sløret for, hvem han skal arbejde sammen med i Bruxelles.

"Én person kan ikke gøre en forskel. Derfor vil jeg søge samarbejde med alle net-aktivister i parlamentet. Sådan har vi indtil videre arbejdet eksempelvis som i modstanden mod software-patenter. Det er aktivisterne, der står for analysen, og os der gennemfører det i parlamentet," siger Christian Engström til Svenska Dagbladet.

På grund af den store vælgertilslutning samt fordeling af to ekstra mandater i Sverige kan Piratpartiet ende med to mandater, hvoraf det ene mandat har observatørstatus. Hvis Lissabon-traktaten bliver vedtaget vil dette mandat få status af aktivt medlem.

Piratpartiet vil benytte gårsdagens succes til også at få foden inden for døren i det svenske parlament, Riksdagen, hvor afskaffelsen af ophavsretten vil være partiets altoverskyggende mærkesag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere