Artikel top billede

Sommerens fem største surf-trusler

Online-butikkerne bugner med gode tilbud på rejser og flybilletter. Men når tegnebogen står åben, flokkes gribbene om byttet. Her kan du se de største trusler og få gode råd om netsikkerheden.

Nettet bugner af gode sommerferietilbud, ikke mindst når ferierejsen eller flybilletten til Mallorca eller Kreta skal bestilles.

Når der skal afregnes mellem ferietrængende, kulørhungrende danskere og rejsearrangøren, kan man være så uheldig, at der kigges med over skulderen.

Med enkle midler og lidt sund fornuft kan man dog neddrosle problemet til det minimale.

I første omgang skal man være vågen overfor de arbejdsmetoder, som de kriminelle anvender for at skaffe sig adgang til dit Visa-kort.

It-sikkerhedsfirmaet Trend Micro har skabt en liste med de fem mest anvendte veje til dine data.

Sikkerhedsfirmaets situationsrapport ser således ud:

Falske kvitteringer

Et klassisk bedrag består af en e-mail, som opfordrer modtageren til at åbne en 'kvittering', som sendes med som vedhæftet fil. Problemet er at den også indeholder et skadeligt program, der i værste fald kan føre til identitetstyveri. Nethandlere, som rutinemæssigt tager imod kvitteringer og lignende, er oplagte mål for truslen. Samtidig kan nysgerrige og urutinerede internetbrugere føle sig fristede til at åbne den vedhæftede fil.

E-handel, netauktioner og populære hjemmesider

Sider som eBay, dba.dk og PayPal løber en stor risiko for at blive misbrugt til phising-angreb med henblik på tyveri af kreditkortoplysninger og på identitetstyveri. Hackede hjemmesider udgør en stor trussel for internetbrugere, fordi de smittes gennem sider, de normalt har tillid til.

Lanceringer og premierer

På denne tid af året lancerer mange virksomheder deres nye produkter. Når Windows 7 RC lanceres, findes den kort efter tilgængelig som torrent, og kan hentes via fildelingstjenesterne, ofte ledsaget af skadelig kode.

Derudover er sommeren også sæson for de store filmpremierer. Næsten hver uge har en blockbuster-film premiere et sted i verden. Det er til stor glæde for både filmentusiaster og hackere. Tidligere er potentielle biografgængere blevet snydt i konkurrencer om gratis biografbilletter eller filmprodukter.

En anden metode er at placere skadelig kode i filmtrailers eller downloadede film. Derudover spreder cyberpiraterne typisk farlig kode ved at hacke populære fansider, blogs og tilmed filmenes officielle hjemmesider.

Inficerede søgemaskiner

Visse søgeord kan kobles med skadelig kode, som kan dirigere netbrugeren videre til smittede hjemmesider. De manipulerede søgeord varierer med årstiden, højtider og store begivenheder. Selv pålidelige sider kan føre til ufrivillig download af skadelig kode.

For eksempel har hackere tidligere haft held med at inficere Google med skadelig kode, så i sommerens løb kan vi godt regne med, at søgeord, relateret til sommer og ferie, risikerer at sende netbrugeren videre til farlige hjemmesider.

Farlige annoncer

It-kriminelle udnytter ofte de nethandlendes ønske om at gøre en god handel, når de handler på nettet, og skaber derfor falske annoncer - kaldet malvertisements - for at sprede skadelig kode. Annoncerne placeres på populære og velbesøgte sider, og når der bliver klikket på dem, indlæses skadelig kode i brugerens system.

Lad dig ikke skræmme

Truslerne skal dog ikke skræmme de internet-elskende kunder fra at få den billigste flybillet.

Med fornuft og en smule påpasselighed kan man snildt gebærde sig rundt på nettet, og sende både kontooplysninger og andre personlige informationer.

Sørg som det første for. at firewall og antivirusprogrammet er opdaterede. Desuden bør man have de nyeste versioner af alle tredjepartprogrammerne og installere opdateringer til styresystemet.

Trend Micro giver desuden disse råd med på vejen til sikker sommer-surf.

Led efter en autoriseret butik

Kontrollér altid siden, du handler på. Brug fornuften og vurder, om butikken virker autoriseret og seriøs. Kontroller om der er en fysisk adresse og prøv eventuelt at ringe butikken op.

Vær opmærksom

Vær opmærksom og mistænksom - tænk en ekstra gang, inden du klikker på og downloader en fil. Den kan indeholde skadelig kode, som kan stjæle dine bankoplysninger.

HTTPS er et must

Inden du opgiver dine kontooplysninger, skal du sørge for, at adressen begynder med https, og at der er en hængelås længst til højre for adresselinjen - det betyder, at al information krypteres.

Verificer ikke

Stol ikke på sælgere, som forsøger at få dig til at verificere dine kreditkortoplysninger. Det er med stor sandsynlighed en snyder. Hvert år sender hackere millioner af mails ud for at få modtagerne til at oplyse følsomme oplysninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere