Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Browserkrigen er gået ind i dens anden fase. Nu udkæmpes kampen på to fronter. Vinder Microsoft igen?

Browserkrigen, der aldrig stopper

ComputerViews: Styrkeforholdet i den evige browserkrig er markant ændret. EU-restriktioner og spirende open source-bevægelser har ændret og kultiveret spillets regler.

ComputerViews: Våbenhvile har der vist aldrig været. Ikke sådan rigtigt i hvert fald.

Microsoft bombede godt nok Netscape væk fra jordens overflade sidst i halvfemserne, men kun for at et nyt selskab kunne opstå fra ruinerne.

Efter det tabte browserkapløb overdrog Netscape nemlig i 1998 sin kildekode til Mozilla Foundation, som selskabet stiftede ved samme lejlighed. Hermed var første spadestik taget til det, vi i dag kender som Firefox.

Hvad der dengang kunne synes at være en utopi udtænkt af en megalomanisk, verdensfjern nørd er i dag en realitet.

Netscape - eller rettere dens reinkarnation Firefox - har i dag rundet næsten én milliard downloads.

Det betyder, at Microsofts yndlingsoffer nummer ét i browserkrigen i Europa netop nu har en markedsandel på 40 procent mod Microsofts 47 procent.

Når det ubestridelige kommer til diskussion

Et helt utænkeligt scenarium for blot få år siden. I dag realitet - og en realitet, som Microsoft ikke mindst i lyset af EU's kontrol bør tage særdeles alvorligt.

I den nye Windows 7 er Microsoft nemlig tvunget til at stille brugerne overfor et regulært valg. Tilbyde dem et menukort med browsere.

Og så er det lige pludselig ikke sikkert, at Microsoft kommer næsten sovende til den dominerende markedsandel, som firmaet havde så stort held med i sluthalvfemserne.

Hvad der før syntes at være et ubestrideligt faktum er nu til diskussion. Microsoft Internet Explorers rolle som en selvfølgelighed er rystet og svækket.

En ny browserkrig er altså indledt. Men en browserkrig, der har helt andre forudsætninger og hviler på helt andre præmisser end den krig, vi alle var vidne til i halvfemserne.

Det faktum er de høje herrer i Microsoft selvfølgelig de første til at erkende.

De er klar over, at de næppe får en så gunstig markedssituation, som dengang de herskede over et næsten jomfrueligt internetmarked uden egentlig regulering.

Microsoft øjner nyt marked

I det lys giver det måske særdeles god mening at kaste sig over en kamp, hvor Microsoft rent faktisk endnu kan stige i graderne.
En kamp, hvor Microsoft i dag næsten indtager Netscapes underdog-rolle: Kampen om at være brugernes foretrukne søgemaskine på nettet.

En kamp, som Google i øjeblikket fører suverænt på points, men ikke desto mindre en kamp, som Steve Ballmer i tiden efter Bill Gates har satset voldsomt på.

Ugens aftale med Yahoo er i hvert fald et klart signal om, at Microsoft ikke har tænkt sig at ligge på den lade side. Internetkrigen fortsætter. Nu på to fronter.

På overfladen knapt så brutalt som i de glade halvfemsere. Kampen er kultiveret. Spilleregler og kridtstreger er trukket op af blandt andre EU.

Men blot fordi der kommer et internet-krigens svar på Genève-konventionen, betyder det ikke, at krigen er forbi.

Så langt fra.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere