Artikel top billede

USA's fungerende cybersikkerheds-chef Melissa Hathaway stopper, og der er tilsyneladende ingen kvalificerede kandidater til den bureaukratisk tunge topstilling.

Her er jobbet, ingen vil have

Der er endnu ikke ansat en leder af det nye kontor for cybersikkerhed i USA. Stillingen er blevet så udvandet, at der mangler tunge kandidater.

Computerworld News Service: Da USA's præsident Barack Obama i maj bekendtgjorde, at han var ved at oprette et kontor for cybersikkerhed i Det Hvide Hus, blev nyheden varmt modtaget som tegn på, at den nye ledelse betragtede cybertrusler som en nationalt anliggende.

Mange i sikkerhedsbranchen mente, at der var stort behov for et sådant kontor, også Obamas fungerende cybersikkerheds-chef, Melissa Hathaway, der besluttede sig for at stoppe i sidste uge, samt en 40 mand stor kommission, der havde udviklet anbefalingerne vedrørende cybersikkerhed for Obama-administrationen.

Ideen var at oprette en central funktion, der skulle være ansvarlig for udvikling og håndhævelse af en national strategi til forsvar af landets offentlige og kommercielle interesser i cyberspace.

Men otte uger efter præsidentens bekendtgørelse og stadig ingen i spidsen for kontoret mener nogle, at forsinkelsen kan skyldes, at der simpelthen ikke er så mange ansøgere til jobbet.

Flere havde håbet, at det ville indvarsle nye tider, men jobbet synes mere og mere udvandet og virker nu næsten uden betydning.

Melissa Hathaway, der tidligere blev regnet som en af kandidaterne til jobbet i kraft af sin erfaring som cybersikkerheds-chef i Office to the Director of National Intelligence, antydede noget i den retning i et interview med avisen Washington Post tidligere på ugen.

Hun fortalte til avisen, at grunden til, at hun havde sagt op, var, at hun "ikke havde lyst til at vente længere, for jeg har ikke den tilstrækkelig bemyndigelse til at sætte gang i ændringen."

Hidtil har omkring 30 personer været til jobinterview. Blandt dem, der har takket nej til jobbet, er tidligere senator Tom Davis, Scott Charney fra Microsoft og Paul Kurtz, der tidligere har været direktør for "critial infrastructure protection" i sikkerhedsministeriet Homeland Security.

Og Melissa Hathaway gjorde klart i forbindelse med sin opsigelse, at hun ikke ønskede at komme i betragtning til jobbet.

Udvandet jobindhold

Tom Kellerman, vice president i Core Security Technologies, mener at Melissa Hathaways beslutning efterlader et farligt leder-tomrum på cybersikkerheds-fronten og understreger de udfordringer, det Hvide Hus har med at tiltrække de rette talenter til jobbet. Tom Kellerman var med i den 40 mand store komite, anført af sikkerhedsvirksomheder CSIS, der udarbejdede en række sikkerheds-anbefalinger til præsidenten i januar.

"Jobbet er ikke tilstrækkelig højt rangeret i fødekæden til at kunne tiltrække de bedst kvalificerede folk," siger Tom Kellerman:

"Kun ved at rangere stillingen på niveau med "speciel rådgiver", vil den få den gennemslagskraft, der er nødvendig for, at en større ændring inden for cybersikkerhed vil kunne gennemføres."

Bureaukratiet afskrækker

Som jobbet er udformet nu, skal Obamas sikkerhedskoordinator rapportere både til det nationale sikkerhedsråd, NSC, og det nationale økonomiske råd, NEC. Det i sig selv gør stillingen meget konsultativ og bureaukratisk, har flere givet udtryk for.

Samtidig er hverken lederne af NSC eller NEC interesseret i at udstyre den nye cybersikkerheds-chef med alt for store beføjelser, fortæller Alan Paller, der er forskningsdirektør i sikkerhedsorganisationen SANS Institute. Ifølge Paller mener lederen af NSC, at cybersikkerhed er meget vigtigt - men ikke vigtigere end andre trusler som for eksempel den atomare.

Og i det økonomiske råd mener man tilsyneladende, at alt for stor opmærksomhed på cybersikkerhed vil virke hæmmende på den økonomiske vækst.

"Det betyder, at præsidentens to mægtigste rådgivere ikke støtter ideen om en stærk cyber-zar," siger han.

Erhvervslivet har været imod

Flere faktorer har tilsyneladende været medvirkende til at udvande cybersikkerheds-jobbet i Det Hvide Hus.

Tom Kellerman og Alan Paller er enige om, at man fra erhvervslivets side har gjort sig store anstrengelser for at hindre Det Hvide Hus i at indføre alt for omfattende ændringer på cybersikkerhedsområdet.

Argumentet har ifølge Tom Kellerman været, at alt for mange sikkerhedskrav vil resultere i nye driftsomkostninger, hæmme væksten og begrænse effektiviteten og adgangen til services og data.

"Og så er der mange, der ikke ønsker, at regeringen indfører standarder og reguleringer, der kan ende med, at reglerne i USA ikke er de samme som de internationalt vedtagne. Selv om den argumentation er helt forfejlet og kortsynet, så virker den ikke desto mindre til at have haft indflydelse på jobdefinitionen for Obamas cybersikkerheds-koordinator," siger Tom Kellerman.

Alan Paller mener også, at Barack Obamas indsats for at få gennemført en sundhedsreform og sat gang i økonomien har medvirket til, at cybersikkerheds-området er blevet skubbet lidt i baggrunden, i det mindste for en tid.

Oversat af Birte Matsen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere