Artikel top billede

Medicin-it giver nye fejl

Indførelsen af elektronisk patient medicinering på landets hospitaler giver anledning til nye fejl. Fælles sikkerhedskrav i regionerne skal afhjælpe problemet.

Landets hospitaler har indført elektronisk patient medicinering, såkaldt EPM, for at reducere fejl i forbindelse med medicinering.

Nu viser en undersøgelse, at de nye systemer faktisk giver anledning til helt nye typer af fejl.

"En af de fejl, vi er blevet bekendt med, er, at man kan komme til at ordinere medicin i en anden læges navn. Det kan skyldes, at den foregående læge glemmer at logge af systemet, når han forlader patienten," siger Povl Erik Rostgård Andersen, der er lektor på institut for Ledelse på Handelshøjskolen i Århus.

Povl Erik Rostgård Andersen er en af de forskere, der står bag undersøgelsen, som er foretaget ved hjælp af observationsstudier på en ortopædkirurgisk afdeling.

Samme fejl i gammelt system

Fejlen med at glemme at logge ud kunne af gode grunde ikke ske, dengang ordinering af medicin foregik ved hjælp af pen og papir. Men mange af de fejl, der kan opstå med det nye system, kunne lige så godt finde sted i det gamle.

Det gælder eksempelvis risikoen for at komme til at vælge den forkerte patient, ordinere den forkerte medicin eller ordinere dobbeltdosis - fordi man kommer til at vælge det forkerte felt på skærmen. Før i tiden skyldtes disse fejl typisk, at man ikke kunne læse, hvad der stod i patientens journal.

Selvom det altså stadig er muligt at lave fejl i de nye systemer, mener Povl Erik Rostgård Andersen dog, at systemet er en forbedring.

"Det at oplysninger om patientens medicinforhold altid er tilgængelige og læsbare, mener jeg helt klart betyder, at visse typer fejl helt er forsvundet," siger Povl Erik Rostgård Andersen.

Den holdning deler Ivan Lund Pedersen, som er projektchef hos Sammenhængende Digital Sundhed i Danmark, SDSD. Han mener dog ikke, det er tilfredsstillende, at der kan begås fejl i de nye systemer.

"Vi får aldrig et system, der er fejlfrit. Men når vi nu er opmærksomme på fejl, der kan forhindres, så skal vi også gøre noget ved det," siger han.

Fejl skyldes uhensigtsmæssigt design

Årsagen til fejlene skyldes ifølge Povl Erik Rostgård Andersen ofte, at lægerne ikke er uddannet godt nok i de nye systemer. Men det kan også skyldes, at systemets software har et design, der ikke virker lige logisk for alle.

Han påpeger nødvendigheden af, at systemerne gennemtestes grundigt i brug, før man siger, at de er færdigudviklede. Og at tilvænningen til systemerne foregår så hurtigt som muligt.

"Jeg tror, det mest effektive ville være, hvis der blev tilbudt noget uddannelse på jobbet. At man uddannede en læge som superbruger, som de andre læger så ville kunne spørge til råds," lyder rådet fra Povl Erik Rostgård Andersen.

Bedre koordinering

Hos SDSD er man glade for, at det endelig er blevet undersøgt hvilke fejl, der kan opstå i forbindelse med EPM.

Her mener Ivan Lund Pedersen, at det nu er vigtigt at få generaliseret, hvad det er for nogle fejl, der skal sættes ind over for, så man på den måde kan opstille nogle fælles sikkerhedskrav til de forskellige regioners systemer.

"Jeg har allerede fået en henvendelse fra Sundhedsstyrelsen om, at vi skal have sat en koordinering i gang. Og den koordinering vil vi nu sørge for at få sat ekstra skub i," siger Ivan Lund Pedersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere