Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Arkivfoto: Maxmiling Foto

Danske forskere får gennembrud med nano-chips

Et dansk-kinesisk forskerhold har fået et gennembrud inden for udviklingen af organiske nano-chips, der kan erstatte de nuværende silicium-chips om nogle år.

Fem danske og kinesiske forskere har for nylig fået et gennembrud i udviklingen af nano-chips, som kan vise sig at blive en fuldfed erstatning for de nuværende silicium-chips.

Den dansk-kinesiske tilgang til de mikroskopiske halvledere har været at fremstille elektriske kontakter i nanostørrelse af organiske og uorganiske nanoledninger.

I nano-kontakten har forskerne derefter krydset ledningerne som Mikado-pinde og koblet flere kontakter sammen i et elektrisk kredsløb.

På den måde har de fremstillet en prototype på computerelektronik i nanoskala, som er blevet afprøvet til meget simple udregninger på AND- og OR-niveau.

"Vores forskning er en del af et større sceneskift inden for elektronik, hvor man søger at finde en erstatning for silicium som det bærende materiale i al elektronik," forklarer professor Thomas Bjørnholm, som er leder af Nano-Science Center ved Københavns Universitet.

I samarbejdet med kineserne er han leder af den 20 mand store danske afdeling på forskningscentret Center for Molekylær Nano-Elektronik, som er sponseret af Danmarks Grundforskningsfond og den kinesiske pendant.

Kan blive mainstream om 10 år

Thomas Bjørnholm gætter på, at silicium-chippen kan være erstattet af organiske chips om 10 år, når industrien har fundet ud af, hvordan de organiske chips kan udnyttes kommercielt.

"Vores forskning er et skridt på vejen, men teknologien udnyttes allerede i simple applikationer som eksempelvis fladskærme, hvor man ved hjælp af ink jet-printere kan printe lys-imiterende dioder på en vinduesskærm og på den måde gøre fjernsyn meget tynde," siger Thomas Bjørnholm.

Han forklarer, at et elektronikselskab som Philips også ser på mulighederne for at kombinere vævning og de bittesmå organiske chips, så der kan blive produceret t-shirts med skærme.

"Lige nu er det meget simple tiltag i forhold til, hvad der sker i en computer, men med tiden vil man også kunne bruge polymere organiske chips i mere komplekse systemer," siger professoren, som pointerer, at nano-chips udover at være mindre også er mere fleksible og billigere at producere.

Flere på vej med de små

Udover de dansk-kinesiske forskningsresultater, er der også andre virksomheder, der forsker i organiske nano-chips.

Blandt andre it-giganten IBM har kastet sig over chip af DNA-molekyler.

Big Blue forsøger i sin forskning at finde metoder til at få DNA til at arrangere sig selv i mønstre på overfladen af en chip og derefter fungere som et slags stillads, hvorpå millioner af bittesmå kulstof-nanorør og nanopartikler placeres.

Et sådant projekt ser Thomas Bjørnholm på med stor begejstring.

"Alle front-forskningsprojekterne handler jo om et systemskift fra den nuværende halvleder-teknologi, som dybest set er en stenhugger-tilgang, hvor man starter med et stort krystal, og derefter hugger mindre strukturer ud. Den fremgangsmåde vil man gerne væk fra, og hen imod den måde, som naturen bygger funktionelle - og i dette tilfælde - elektroniske strukturer på," beretter Thomas Bjørnholm.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere