Artikel top billede

"Vi skal se mere på, hvad der kommer ud af projektet, frem for hvad der går ind i projektet," siger Ejvind Jørgensen fra Dansk It.

Ekspertråd: Sådan hindrer vi offentlige it-skandaler

Dansk It har analyseret sig frem til, hvordan det offentlige skal styre uden om it-skandaler i fremtiden. Et ændret bevillingssystem og bedre ledelse er blandt rådene.

Slip statens it-projekter fri. Sådan lyder rådet fra Dansk IT til regeringen.

I går på et pressemøde fremlagde Dansk IT sit bud på, hvordan fremtidens offentlige it-projekter skal styre uden om de skandaler, der ellers har præget de offentlige it-investeringer i årenes løb.

Og hvis det står til foreningen, skal det politiske bevillingssystem ændres, så der gives friere tøjler til projektets omkostninger i opstartsfasen.

"Vi skal se mere på, hvad der kommer ud af projektet, frem for, hvad der går ind i projektet. Vi tror, det er en god ide at ændre på bevillingssystemet, så vi ikke fastfryser de økonomiske rammer på et tidspunkt, hvor usikkerheden er for stor," siger Ejvind Jørgensen, som er medlem af Dansk IT's råd for digital forvaltning, der står bag anbefalingen.

Vigtigt med forprojekter

Han mener, at it-branchen skal tage ved lære entreprenørbranchen, hvor man i langt højere grad arbejder med projektering og undersøger flere forskellige løsningsforslag, før man lægger sig fast på noget.

"Jeg tror, vi ville have godt af at få lidt snavs under neglene, inden vi lægger os fast på, hvordan opgaven skal løses, og hvad det kommer til at koste," siger Ejvind Jørgensen.

Den anbefaling hilses velkommen af Benny Engelbrecht, der er midlertidig it-ordfører for Socialdemokraterne.

"Jeg håber, at vi politisk bredt kan blive enige om, at det er en god ide at lave forprojekter og analyse, før man går i gang med lave en egentlig bevilling," siger Benny Engelbrecht.

Også Venstres it-ordfører Michael Aastrup Jensen mener, at det kunne være forfriskende, hvis man holdt op med at se så meget på, hvad et projekt koster og i stedet fokuserede mere på målet.

Han tror dog ikke på, at det kan lade sig gøre i praksis.

"Vi er jo politikere, og budgetoverskridelser er altid god ammunition mod en siddende regering. Og selvom det er et forfriskende indspark i debatten, er det nok det, der har den mindste chance for at blive gennemført," siger han.

Mere engageret ledelse

Udover en slappere økonomisk elastik, mener Dansk IT, at der generelt skal være mere kraft bag it-projekterne. Det kan gøres ved at konsolidere, så der kommer færre, men større projekter, og ved at ansætte flere medarbejdere på fuld tid.

Desuden skal der stadig være mere fokus på ledernes engagement i projektet.

"Det er en uskik at overlade alt arbejdet til en styregruppe lige så snart kontrakten er underskrevet," siger Ejvind Jørgensen.

Han mener, at cheferne skal være med i hele processen, frem for at overlade beslutningerne til en styregruppe, der i mange tilfælde har mere forstand på det tekniske end det ledelsesmæssige.

Positiv udvikling - trods alt

På trods af at der over årene har været fyldt godt op i avisernes spalter med historier om enorme budgetoverskridelser, overskridelse af tidsplaner og løsninger, der ikke lever op til forventningerne, så synes Ejvind Jørgensen, at der på mange måder er sket en positiv udvikling inden for det offentliges it.

Han hæfter sig blandt andet ved, at digitaliseringen af den offentlige sektor inden for de seneste par år generelt har fået større politisk bevågenhed.

"Ligesom i erhvervslivet, hvor det er blevet bestyrelsesstof, er digitalisering begyndt at fylde mere på den politiske agenda," siger han.

Han henviser blandt andet til, at skatteministeren for to år siden sagde, at digitalisering er det stærkeste enkeltstående reformeringsredskab, når det gælder modernisering af samfundet.

Hele rapporten med de fem anbefalinger kan læses her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere