Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Ny forskning kan halvere datacentrets strømforbrug

Forskere ved University of Sydney har udviklet en ny planlægnings-algoritme til at reducere strømforbruget i datacentre uden at forstyrre driften.

Computerworld News Service: Energy conscious scheduling-algoritmen (ECS) er blevet patenteret af Young Choon Lee og Albert Zomaya fra universitetets Centre for Distributed and High Performance Computing.

Lee og Zomaya er nu ved at udvikle en ECS-prototype med henblik på at kommercialisere resultatet af deres forskning sidst i 2010.

Zomaya fortæller, at ECS-softwaren vil blive en samling algoritmer (skrevet i C og C++), der fungerer som "middleware," der har adgang til styresystemet og hardwaren og derudfra kan beslutte, hvad der skal gøres ved forskellige opgaver.

"Således sikrer softwaren, at hvad end der besluttes, så er det energieffektivt," forklarer han og tilføjer, at software-stacken stadig "gør, hvad den skal."

"Håbet er, at man ikke behøver at ændre i hardwaren, men at man bare kan bruge et lag af middleware, der kan porteres. Vi vil have, at det skal være så sømløst som muligt, og softwaren kan måske ende med at blive integreret i styresystemet."

Serveres strømforbrug er ifølge universitetet mere end fordoblet siden 2000. Vurderingen lyder på, at strømforbruget blandt servere på verdensplan kostede omkring 37 milliarder kroner i 2005.

Lee og Zomaya har testet deres ECS-software med adskillige benchmark-værktøjer, der "reflekterer mange applikationers adfærd."

"Vi har eksempelvis brugt ECS til at løse ligninger og andre beregningstunge applikationer, der er valgt ud fra eksempler fra den virkelige verden," siger Zomaya.

Holdet håber at have en prototype klar tidligt næste år og et færdigt produkt tilgængelig sidst i 2010.

Zomaya fortæller, at den stigende brug af cloud computing vil hjælpe it-chefer til at reducere deres datacentres el-regninger, men der er behov for mere forskning, før store virksomheder fuldt ud kan lægge deres "elskede data" i hænderne på cloud-teknologi.

"ECS vil fungere fint på cloud-systemer, i takt med at de modnes, men vil udgøre en mulighed for organisationer til øjeblikkeligt at reducere deres datacentres strømforbrug," forklarer han.

Strømforbruget kan halveres

ECS benytter processorers evne til dynamisk justering af spænding (dynamic voltage scaling, DVS) til at planlægge beregningsopgaver, så de bliver færdige hurtigst muligt og bruger mindst mulig strøm.

"Beregningsopgaver består typisk af indbyrdes afhængige opgaver, så det, at opgaver ofte er nødt til at vente på, at andre opgaver bliver færdige, kan give spildtid og derved spildt strøm," forklarer Zomaya.

"Når ECS benyttes i kraft af DVS-egenskaberne, så strømlignes planlægningsbeslutningerne mellem processorer, strømforsyningen og beregningsopgaverne, så resultatet bliver et væsentligt lavere strømforbrug på ethvert givent tidspunkt."

Forskerne hævder, at ECS kan mere end halvere strømforbruget for processorer i datacentre med "små eller ingen driftsomkostninger."

"Dette reducerer uudnyttet processorkraft og giver energibesparelser på mellem 10 og 60 procent," siger Zomaya.

Forskerne undersøger også, hvordan ECS kan bruges til at styre storage- og netværksudstyrs strømforbrug, så de kan tilbyde en samlet løsning til datacentret.

"At få dette med i modellen vil gøre den mere komplet," siger Zomaya.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere