Dorte Toft har skrevet en bog om kvindelige nørder.

Far skal lokke piger ind i it-branchen

Hvis der virkelig skal skubbes til den skæve kønsfordeling i it-branchen, skal mor og især far på banen. Det mener it-blogger Dorte Toft, der har skrevet en bog om seje, kvindelige nørder.

Der er mangel på arbejdskraft i it-branchen.

Det har vi skrevet mange artikler om på Computerworld.

Vi skriver også en gang imellem nogle artikler om, at der er nogle, der synes, der mangler kvinder i it-branchen.

Og stort set alle artiklerne er skrevet af os mandlige journalister.

Der er ikke ret meget østrogen ud over disse sider eller i it-branchen generelt.

Men der findes rent faktisk kvindelige programmører. Og kvindelige projektledere. Og hvad det nu ellers er, de forskellige stillinger hedder rundt omkring i softwarehusene, datacentrene og udviklingsafdelingerne.
Og der findes også kvindelige astrofysikere, nanoteknikere, og robotingeniører.

Og nu er der skrevet en bog om dem.

Rollemodeller skal vise vejen
Det er it-journalisten, bloggeren, kommentatoren og tidligere Computerworld-medarbejder Dorte Toft, der har skrevet bogen 'Lykkelig I Nørdland', der indeholder en lang række historier om forskellige kvindelige it- og teknologi-rollemodeller. Det har hun gjort, fordi hun synes, der ikke er nok kvindelige nørder i Danmark.

"Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. 60 procent af dem, der får en studenterhue er piger. Vi er blevet advaret af OECD om, at vi har en underproduktion af teknologi. Derfor kan det ikke nytte noget, at alle vores piger vil være læge eller pædagog," siger Dorte Toft.

Med bogen og de mange kvindelige rollemodeller ønsker hun at vise den anden side af it-branchen. Den side der ikke handler om at sidde lukket inde i et mørkt kælderlokale og arbejde med kryptisk maskinkode alene foran en computerskærm.

"Jeg tror ikke, der er ret mange, der har fortalt de unge om den mulighed, der er for at gøre en forskel i de her jobs. Og jeg tror ikke, de ved, at man i mange it-jobs skal man være meget i kontakt med mennesker. Og jobbet har meget med mennesker at gøre," siger Dorte Toft.

Blandt andet nævner hun eksemplet med en robotingeniør, der udvikler robotter, som hjælper ældre og handikappede. Hun nævner også en kvindelig ingeniør med speciale i energiudnyttelse. Hun har gjort livet en lille smule mere trygt for kvinder i Darfurs flygtningelejre ved at opfinde en måde til at få mere varme ud af brænde. Således behøver kvinderne i flygtningelejrene ikke så ofte at blive sendt ud efter brænde og risikere at blive voldtaget.

"Her kan man virkelig komme til at gøre en meget stor forskel, hvis forskningen lykkes," siger Dorte Toft.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Internet of Things er klar til næste fase: Forretning, teknologi og sikkerhed

Der er blevet talt og skrevet meget om Internet of Things i de senere år. Internet of Things bevæger sig nu ind i en ny fase, hvor løsningerne og anvendelsesmulighederne stiger hastigt i antal samtidig med, at det egentlige potentiale er klar til at blive indfriet. Vi sætter fokus på forretningsmulighederne og på hvordan I kan komme igang samt på udfordringer med sikkerhed, privacy og it-drift.

24. april 2018 | Læs mere


Basware Connect 2018

Kigger du efter nye måder at fremtidssikre og vækste din virksomhed på? Udnytter du den eksplosion af data, som digitaliseringen har ført med sig? Virksomheder der gør brug af data mining, kunstig intelligens og er drevet af data analyse kan bedre forstå deres kunder og deres produkter - og dermed øge deres konkurrencemæssige fordele. Allerede nu er der nemlig masser af muligheder for at automatisere sine indkøbs- og betalingsprocesser og få adgang til data, der bør danne grundlaget for strategien.

25. april 2018 | Læs mere


Digitaliseringskrav, ledelse og fremtidens kommunikationsudfordringer

Hør om håndteringen af digitaliseringskrav, ledelsesudfordringer og effektiv kommunikation og få en smagsprøve på IDG Kurser og Computerworlds nye lederuddannelse til dig som er CIO, IT-chef og/eller digital-leder: It Executive Masterclass.

25. april 2018 | Læs mere


Premium
Tung Atea-dominans på hardware-markedet helt ok, mener SKI: "Hvis en virksomhed vokser sig stor, er det typisk også fordi, den gør et eller andet rigtigt. Der er ikke noget i vejen med at være dominerende"
Der er glimrende konkurrence på markedet for det offentliges hardware-indkøb, selv om Atea lander de fleste ordrer, mener SKI. "Det er min opfattelse, at der er en glimrende og benhård konkurrence på hardwaremarkedet. Det er ikke nemt at være aktør på det marked," siger udbudsdirektør i SKI, Christian Lunding.
Computerworld
Kæmpe-cyberangreb afsløret: Millioner af computere hacket - pilen peger (igen) mod Rusland
Pilen peger entydigt mod Rusland, mener USA og Storbritannien. Se stor advisory om angrebet, der har inficeret millioner af routere, switche og lignende i virksomheder og myndigheder.
CIO
Allersidste opdatering på vej: Om en uge er det slut med stor-version af Windows 10 - skynd dig at opdatere
Om en uge er det slut for altid med den første store udgave af Windows 10, som Microsoft efter 29 måneder ikke længere vil supportere.
Job & Karriere
Klassiske brokere af it-konsulenter står over for kæmpe udfordring - forretningsmodellen er under pres
Klumme: Eksterne konsulenter er populære og en god løsning i en branche i vækst. Men selve forretningsmodellen bag it-konsulenterne er under alvorligt pres.
White paper
På jagt efter nyt BI-system? … Her er analysen og de 25 vigtigste KPI’er
Et godt BI-system er en central del af en digitaliseret virksomhed. Dette whitepaper fra EG dykker ned i en analyse af de nødvendige overvejelser på det organisatoriske, teknologiske og brugerorienterede niveau. Samtidig får du en liste med 25 vigtige KPI’er inden for ni funktionsområder, så du kan se, hvad andre virksomheder holder øje med.