Dorte Toft har skrevet en bog om kvindelige nørder.

Far skal lokke piger ind i it-branchen

Hvis der virkelig skal skubbes til den skæve kønsfordeling i it-branchen, skal mor og især far på banen. Det mener it-blogger Dorte Toft, der har skrevet en bog om seje, kvindelige nørder.

Der er mangel på arbejdskraft i it-branchen.

Det har vi skrevet mange artikler om på Computerworld.

Vi skriver også en gang imellem nogle artikler om, at der er nogle, der synes, der mangler kvinder i it-branchen.

Og stort set alle artiklerne er skrevet af os mandlige journalister.

Der er ikke ret meget østrogen ud over disse sider eller i it-branchen generelt.

Men der findes rent faktisk kvindelige programmører. Og kvindelige projektledere. Og hvad det nu ellers er, de forskellige stillinger hedder rundt omkring i softwarehusene, datacentrene og udviklingsafdelingerne.
Og der findes også kvindelige astrofysikere, nanoteknikere, og robotingeniører.

Og nu er der skrevet en bog om dem.

Rollemodeller skal vise vejen
Det er it-journalisten, bloggeren, kommentatoren og tidligere Computerworld-medarbejder Dorte Toft, der har skrevet bogen 'Lykkelig I Nørdland', der indeholder en lang række historier om forskellige kvindelige it- og teknologi-rollemodeller. Det har hun gjort, fordi hun synes, der ikke er nok kvindelige nørder i Danmark.

"Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. 60 procent af dem, der får en studenterhue er piger. Vi er blevet advaret af OECD om, at vi har en underproduktion af teknologi. Derfor kan det ikke nytte noget, at alle vores piger vil være læge eller pædagog," siger Dorte Toft.

Med bogen og de mange kvindelige rollemodeller ønsker hun at vise den anden side af it-branchen. Den side der ikke handler om at sidde lukket inde i et mørkt kælderlokale og arbejde med kryptisk maskinkode alene foran en computerskærm.

"Jeg tror ikke, der er ret mange, der har fortalt de unge om den mulighed, der er for at gøre en forskel i de her jobs. Og jeg tror ikke, de ved, at man i mange it-jobs skal man være meget i kontakt med mennesker. Og jobbet har meget med mennesker at gøre," siger Dorte Toft.

Blandt andet nævner hun eksemplet med en robotingeniør, der udvikler robotter, som hjælper ældre og handikappede. Hun nævner også en kvindelig ingeniør med speciale i energiudnyttelse. Hun har gjort livet en lille smule mere trygt for kvinder i Darfurs flygtningelejre ved at opfinde en måde til at få mere varme ud af brænde. Således behøver kvinderne i flygtningelejrene ikke så ofte at blive sendt ud efter brænde og risikere at blive voldtaget.

"Her kan man virkelig komme til at gøre en meget stor forskel, hvis forskningen lykkes," siger Dorte Toft.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
AlfaPeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud 2018 - outsourcing eller on premise?

Cloud handler ikke længere om billige servere eller storage. Det handler om at ruste sig til at kunne gøre idéer til digital innovation til virkelighed. På denne konference kan du blive klogere på, hvordan man kan satse strategisk på cloud-modellen. Mød eksperter, leverandører og andre cloud-brugere og bliv inspireret til nye satsninger i din egen virksomhed.

20. september 2018 | Læs mere


The New World of Data

Få styr på de nye muligheder og de nyeste tendenser inden for næste generations IT-infrastruktur. Bliv inspireret af de ledende teknologiaktører og hør hvordan TopDanmark og Rambøll har draget fordel af de nye muligheder både i relation til de tekniske og økonomiske aspekter samt en optimeret brugeroplevelse.

25. september 2018 | Læs mere


Kunstig intelligens: Bring din virksomhed ind i fremtiden

På denne konference ser vi nærmere på gode, bæredygtige business cases med kunstig intelligens. Vi zoomer ind på de konkrete teknologier, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

26. september 2018 | Læs mere


Premium
Mangel på arbejdskraft kan tvinge Universal Robots væk fra Danmark: "Vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne"
Interview: Universal Robots' ekstreme vækst har også en bagside. Selskabet har store udfordringer med at få kompetente folk og må derfor kigge til udlandet, men det er svært at få den udenlandske arbejdskraft til Danmark. Robotfirmaet fra Odense prøver nu at råbe de danske politikere op. "Vi er født i Danmark, men købt af en amerikansk virksomhed, og vores ejere er ikke religiøse med, hvor vi skal ligge henne," lyder det.
Computerworld
Her er de tre nye iPhones: Apple har netop præsenteret to frække topmodeller samt en helt ny "folketelefon"
Apple har netop løftet sløret for tre nye iPhones. Den ene af dem er måske det tætteste Apple kommer på en folketelefon
CIO
Machine learning og kunstig intelligens med Jesper Steen Møller "Der er rigtigt meget teknik som for nogen ser nærmest magisk ud"
Tech fra Toppen: Hvornår det giver mening at bruge machine learning - og hvordan du kommer bedst muligt i gang? Få svaret i den seneste udgave af Computerworlds podcast "Tech fra toppen" med datalog Jesper Steen Møller.
Job & Karriere
Her er syv job-annoncer der overrasker med helt usædvanlige overskrifter
Der er mange ledige it-job i øjeblikket. It-jobbank har her fundet syv spændende stillinger, der har det til fælles, at annoncen har en utraditionel overskrift.
White paper
Stor undersøgelse: Mange SMB virksomheder er langt fra at realisere deres potentiale, i forhold til digital transformation
35% af de adspurgte medarbejdere fra små- og mellemstore virksomheder mener, at deres virksomhed vil falde bagud inden for fem år, hvis de ikke investerer i ny teknologi. En undersøgelse blandt 3.600 medarbejdere i 23 lande viser, at selvom medarbejderne er åbne for og interesserede i den digitale arbejdsplads, så mener mange ikke, at de er klædt godt nok på til at drage de fulde fordele af de nye værktøjer og muligheder. Download rapporten for at blive klogere på nogle af fordelene og processerne omkring den digitale arbejdsplads.