Dorte Toft har skrevet en bog om kvindelige nørder.

Far skal lokke piger ind i it-branchen

Hvis der virkelig skal skubbes til den skæve kønsfordeling i it-branchen, skal mor og især far på banen. Det mener it-blogger Dorte Toft, der har skrevet en bog om seje, kvindelige nørder.

Der er mangel på arbejdskraft i it-branchen.

Det har vi skrevet mange artikler om på Computerworld.

Vi skriver også en gang imellem nogle artikler om, at der er nogle, der synes, der mangler kvinder i it-branchen.

Og stort set alle artiklerne er skrevet af os mandlige journalister.

Der er ikke ret meget østrogen ud over disse sider eller i it-branchen generelt.

Men der findes rent faktisk kvindelige programmører. Og kvindelige projektledere. Og hvad det nu ellers er, de forskellige stillinger hedder rundt omkring i softwarehusene, datacentrene og udviklingsafdelingerne.
Og der findes også kvindelige astrofysikere, nanoteknikere, og robotingeniører.

Og nu er der skrevet en bog om dem.

Rollemodeller skal vise vejen
Det er it-journalisten, bloggeren, kommentatoren og tidligere Computerworld-medarbejder Dorte Toft, der har skrevet bogen 'Lykkelig I Nørdland', der indeholder en lang række historier om forskellige kvindelige it- og teknologi-rollemodeller. Det har hun gjort, fordi hun synes, der ikke er nok kvindelige nørder i Danmark.

"Danmark har et af de mest kønsopdelte arbejdsmarkeder. 60 procent af dem, der får en studenterhue er piger. Vi er blevet advaret af OECD om, at vi har en underproduktion af teknologi. Derfor kan det ikke nytte noget, at alle vores piger vil være læge eller pædagog," siger Dorte Toft.

Med bogen og de mange kvindelige rollemodeller ønsker hun at vise den anden side af it-branchen. Den side der ikke handler om at sidde lukket inde i et mørkt kælderlokale og arbejde med kryptisk maskinkode alene foran en computerskærm.

"Jeg tror ikke, der er ret mange, der har fortalt de unge om den mulighed, der er for at gøre en forskel i de her jobs. Og jeg tror ikke, de ved, at man i mange it-jobs skal man være meget i kontakt med mennesker. Og jobbet har meget med mennesker at gøre," siger Dorte Toft.

Blandt andet nævner hun eksemplet med en robotingeniør, der udvikler robotter, som hjælper ældre og handikappede. Hun nævner også en kvindelig ingeniør med speciale i energiudnyttelse. Hun har gjort livet en lille smule mere trygt for kvinder i Darfurs flygtningelejre ved at opfinde en måde til at få mere varme ud af brænde. Således behøver kvinderne i flygtningelejrene ikke så ofte at blive sendt ud efter brænde og risikere at blive voldtaget.

"Her kan man virkelig komme til at gøre en meget stor forskel, hvis forskningen lykkes," siger Dorte Toft.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer & Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Analytics, BI og big data: Få succes med de nye løsninger og teknologier

En række nye koncepter og teknologier vinder i disse år frem under kategorierne analytics, BI og big data. Det er et it-område i en rivende udvikling. Bliv klogere på de nye teknologier på denne konference.

24. april 2019 | Læs mere


Industri 4.0: IoT, data og den afgørende kobling til forretningen

På dette roundtable tager vi udgangspunkt i mulighederne inden for Industri 4.0, herunder Internet of Things i og uden for virksomheden samt de nye muligheder for ændrede kunderelationer. Rundbordsdiskussionen ledes af Computerworlds erfarne chefredaktør Lars Jacobsen og krydres med eksempler og erfaringer fra blandt andet Beijer Electronics. Undervejs vil der være rig lejlighed til at netværke med de øvrige deltagere og lære af deres erfaringer.

24. april 2019 | Læs mere


Digital Innovation Summit: Innovation og strategi - fra ide til forretning

I de bedste virksomheder er digitaliseringen og innovationen godt på vej til at flytte ud ad it-afdelingen og ind i hele virksomheden, hvor alle afdelinger tænker i nye processer og innovation. På Digital Innovation Summit kan du høre om konkrete projekter, værktøjer og metoder til at sat din digitale innovation og forretningsudvikling på skinner.

25. april 2019 | Læs mere


Premium
Dansk iværksætter står bag et af Europas hurtigst voksende it-selskaber: Her er hele historien om hans op- og nedture
Det danske it-selskab Anytech365 leverer så høje vækstrater, at det er kommet med på Financial Times liste over de hurtigst voksende virksomheder i Europa. Her er historien om den danske iværksætter Janus Rægaard Nielsen, der har to konkurser bag sig og leder virksomheden fra Marbella.
Computerworld
Overblik: Så meget betaler danske virksomheder i løn til it-medarbejderne - se listerne her
Overblik: Der er meget stor forskel på løn-niveauet for it-medarbejderne i de danske virksomheder. Få overblikket over, hvor lønnen er højest og lavest her.
CIO
SAP's nye nordiske direktør: "De seneste uger har jeg besøgt en del kunder her i Norden - og alle talte om at vende tilbage til en eller anden form for standard."
Det store ryk til cloud brød med mange års it-konsolidering og skabte komplicerede it-miljøer. Men nu peger kundernes kompas den anden vej, fortæller erfaren SAP-boss efter nordisk rundrejse.
White paper
It-sikkerheden afhænger af dig!
Du kender det sikkert. En kollega vil dele en fil med navne, mailadresser og andre personlige data fra jeres Salesforce database, med en partner i EU. Vedkommende beslutter at smide en Excel-fil i DropBox og sender et link til partneren til download. En anden kollega skal bruge en kundes bankoplysninger for at kunne lave en overførsel, så kunden sender selvfølgelig en e-mail med alle bankoplysninger. Ovenstående er blot to eksempler på det, der sker flere gange dagligt. Nemlig tilfælde hvor der skal deles følsomme oplysninger, hvor der er meget dårlig datasikkerhed. Det er en konstant stressfaktor for de sikkerhedsansvarlige i it. Derfor er det en absolut nødvendighed, at have de rigtige værktøjer og teknologier, for at gøre samarbejdet med andre virksomheder, så smertefrit som muligt. Det kan du læse mere om, hvordan du opnår i dette white paper.