Fejl i regneark kan få alvorlige konsekvenser, hvis fejlene ikke bliver identificeret med det samme.

Fejl i Excel og OpenOffice giver forkerte resultater

En fejl i Microsofts regnearksprogram Excel kan få konsekvenser på bundlinjen, hvis brugeren ikke er opmærksom.

Normalt forventer folk, at computeren kan foretage beregninger bedre end dem selv.

Men det er en fejl at forlade sig på de resultater, som diverse regneprogrammer, herunder Microsoft- programmet Excel, kommer frem til.

For regneprogrammer kan nemlig ikke altid regne rigtigt, når det drejer sig om decimaltal. Det skriver en læser til Computerworld.

Hvis man eksempelvis skriver og lægger følgende tal sammen i et Excel-regneark:

+22500,24
-254,24
-22500,24
+127,12
+127,12

... så giver resultatet ikke et stort rungende 0, som ville være korrekt, men derimod et meget lille decimaltal, der er -1,59161573*10^-12.

Det er muligt at genskabe fejlen og andre lignende eksempler i alle tre regnearksprogrammer, som Computerworld har testet.

Både OpenOffice, Google Spreadsheet og Microsoft Excel udfører beregningsfejl, når man forsøger at tage summen af positive og negative decimaltal.

Fejlresultatet afhænger også af, i hvilken celle de forskellige data står. Hvis samme data optræder i en anden rækkefølge, kan summen af alle tallene give et helt andet forkert resultat.

Maskinsprog er forklaringen
Jon Sporring, lektor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), mener, at fejlen skyldes, at tallene først skal konverteres til maskinsprog, før computeren beregner tallene.

Efter beregningen kan der derefter komme unøjagtigheder, når det endelige resultat vises.

"Et af de mest kendte eksempler med en unøjagtig repræsentation af et tal er tallet pi. Her er det antallet af bits, som maskinen opererer med, som afgør, hvordan et tal kan blive repræsenteret," forklarer Jon Sporring.

Computeren regner med andre ord internt i binært format.
Et tal, der er repræsenteret i binært, kan godt bestå af mange flere et-taller og nul-taller end computeren kan håndtere. Specielt er der problemer med decimaltal, der kan være svære for regnearket at repræsentere.

Selvom fejlene er mikroskopiske afvigelser fra det korrekte resultat, kan det dog få fatale følger, hvis ingeniører og forskere ikke er opmærksomme på fejlene.

"Hvis vi skal beregne, hvilke kræfter der er i en bro, så den ikke styrter sammen, er det vigtigt at sikre os, at unøjagtigheden af disse beregninger ikke eksploderer. Vi kan ikke bruge vores regneark hjernedødt," siger Jon Sporring.

Lektor Jon Sporring forklarer, at de datalogistuderende på DIKU får kendskab til problemet på andet år, og at det er helt essentielt for uddannelsen at forstå, hvad grunden til fejlen er.

Problemet består i, at de fleste regneark vælger at bruge 'floating point'-metoden til at repræsentere decimaltal på.

I matematikprogrammer som Maple og Matlabs kan brugeren derimod vælge at bruge andre måder, som computeren kan repræsentere decimaltal på.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Millionvis af Android-apps har kurs mod din Windows-pc: Forstå hvad Microsofts ’Project Latte’ går ud på
Microsoft forsøger atter en gang at få Android-programmer til at fungere med Windows 10. Spørgsmålet bliver, om de nye bestræbelser vil åbne op for en kattelem eller en ladeport af nye apps til Windows 10 økosystemet.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.