Fejl i regneark kan få alvorlige konsekvenser, hvis fejlene ikke bliver identificeret med det samme.

Fejl i Excel og OpenOffice giver forkerte resultater

En fejl i Microsofts regnearksprogram Excel kan få konsekvenser på bundlinjen, hvis brugeren ikke er opmærksom.

Normalt forventer folk, at computeren kan foretage beregninger bedre end dem selv.

Men det er en fejl at forlade sig på de resultater, som diverse regneprogrammer, herunder Microsoft- programmet Excel, kommer frem til.

For regneprogrammer kan nemlig ikke altid regne rigtigt, når det drejer sig om decimaltal. Det skriver en læser til Computerworld.

Hvis man eksempelvis skriver og lægger følgende tal sammen i et Excel-regneark:

+22500,24
-254,24
-22500,24
+127,12
+127,12

... så giver resultatet ikke et stort rungende 0, som ville være korrekt, men derimod et meget lille decimaltal, der er -1,59161573*10^-12.

Det er muligt at genskabe fejlen og andre lignende eksempler i alle tre regnearksprogrammer, som Computerworld har testet.

Både OpenOffice, Google Spreadsheet og Microsoft Excel udfører beregningsfejl, når man forsøger at tage summen af positive og negative decimaltal.

Fejlresultatet afhænger også af, i hvilken celle de forskellige data står. Hvis samme data optræder i en anden rækkefølge, kan summen af alle tallene give et helt andet forkert resultat.

Maskinsprog er forklaringen
Jon Sporring, lektor ved Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU), mener, at fejlen skyldes, at tallene først skal konverteres til maskinsprog, før computeren beregner tallene.

Efter beregningen kan der derefter komme unøjagtigheder, når det endelige resultat vises.

"Et af de mest kendte eksempler med en unøjagtig repræsentation af et tal er tallet pi. Her er det antallet af bits, som maskinen opererer med, som afgør, hvordan et tal kan blive repræsenteret," forklarer Jon Sporring.

Computeren regner med andre ord internt i binært format.
Et tal, der er repræsenteret i binært, kan godt bestå af mange flere et-taller og nul-taller end computeren kan håndtere. Specielt er der problemer med decimaltal, der kan være svære for regnearket at repræsentere.

Selvom fejlene er mikroskopiske afvigelser fra det korrekte resultat, kan det dog få fatale følger, hvis ingeniører og forskere ikke er opmærksomme på fejlene.

"Hvis vi skal beregne, hvilke kræfter der er i en bro, så den ikke styrter sammen, er det vigtigt at sikre os, at unøjagtigheden af disse beregninger ikke eksploderer. Vi kan ikke bruge vores regneark hjernedødt," siger Jon Sporring.

Lektor Jon Sporring forklarer, at de datalogistuderende på DIKU får kendskab til problemet på andet år, og at det er helt essentielt for uddannelsen at forstå, hvad grunden til fejlen er.

Problemet består i, at de fleste regneark vælger at bruge 'floating point'-metoden til at repræsentere decimaltal på.

I matematikprogrammer som Maple og Matlabs kan brugeren derimod vælge at bruge andre måder, som computeren kan repræsentere decimaltal på.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.