Sun-forskere: Computere kan ikke regne

De største supercomputere er i dag så kraftige og regner med så mange decimaler, at selv små afrundingsfejl kan få stor betydning. En forsker fra Sun siger rent ud, at computere ikke kan regne.

Computere har det som fisk i vandet, når de får lov til at jonglere med heltal. Decimaltal går også fint, men under overfladen er et nyt problem begyndt at dukke op.

Computerne regner ikke præcist nok.

- Der sker mange fejl i computere, som vi aldrig opdager. Nogle gange fryser en maskine uden nogen umiddelbar grund. Som regel får Microsoft skylden. Vi giver også Microsoft skylden, fordi det er bekvemt, siger teknisk direktør i Sun, Greg Papadopoulos.

Flydende kommatal

Nu er de såkaldte "flydende kommatal" imidlertid kommet i søgelyset.

Med de flydende kommatal er det muligt at repræsentere meget store eller meget små tal, mod at man giver køb på en smule præcision.

2,36493742 * 10-42 er et eksempel på et flydende kommatal.

Når man dividerer på en computer, hvad enten det er en supercomputer eller en lommeregner, får man resultatet udtrykt som et decimaltal.

Det giver problemer, når man står med en brøk som for eksempel 2/3, fordi computeren på et eller andet tidspunkt er nødt til at afrunde det sidste ciffer fra et sekstal til et syvtal.

Lille forskel vokser

Den lille forskel mellem brøken 2/3 og det decimaltal, som computeren arbejder med, bliver ført videre i de efterfølgende beregninger.

Hvis man foretager tilstrækkeligt mange beregninger, vil man på et tidspunkt nå et forkert resultat, fordi den lille afrunding har vokset sig større.

Det giver problemer. Først og fremmest for de helt store computersystemer.

- Det er en rigtig grim hemmelighed. Flydende kommatalsaritmetik er forkert. Det kræver ikke mere end to udregninger at vise, at computere laver fejl i brøkregning, siger Sun-forsker John Gustafson.

Kun på supercomputere
På en normal kontorpc eller hjemmepc anvender man stort set ikke flydende kommatal og slet ikke i beregninger, der er store nok til at give problemer.

Supercomputere som den japanske Earth Simulator kværner til gengæld milliarder af kommatal hvert sekund.

I de matematiske simuleringer, som supercomputerne arbejder med, vil det som regel være kommatal, som bruges, fordi det handler om numeriske løsninger af komplekse ligningssystemer.

Præcision en ny flaskehals

Frem til 1970'erne var man tilfreds med at bruge flydende kommatal med enkeltpræcision, hvilket vil sige med 32 bit afsat i hukommelsen. Beregningerne var dengang ikke større, end at det var tilstrækkeligt præcist.

I 1970'erne gik man over til flydende kommatal med dobbelt præcision, hvilket vil sige 64 bit afsat i hukommelsen. Det er de kommatal, der i dag bruges i stort set alle de sammenhænge, hvor der bruges flydende kommatal.

Det hænger sammen med, at hukommelse er blevet meget billigere op gennem 1990'erne. Derfor er der ingen grund til at spare på hukommelsen ved at nøjes med et 32-bit flydende kommatal.

Men op gennem 1990'erne er supercomputerne blevet meget hurtigere. De har i dag nået en regnekraft, hvor 64-bit ikke er tilstrækkeligt.

- Tidligere var processorkraften og hukommelsen en flaskehals. Fra nu af bliver regnenøjagtigheden en tredje, siger lektor Edmund Christiansen fra Syddansk Universitet.

Dyre omveje

Der findes veje omkring problemet med den utilstrækkelige præcision.

Det er muligt at skrue sit program sammen, så det kan kompensere for begrænsningen, men de omveje koster ressourcer, fordi der i stedet for én simpel beregning skal foretages flere for at nå samme resultat.

Den enkleste udvej er at skrue op for præcisionen og fordoble den endnu en gang, som da man gik fra 32 bit til 64 bit flydende kommatal.

Det er der også adskillige grupper, der i øjeblikket arbejder på, men computermarkedet er i dag anderledes end i 1970'erne, hvor det første generationsskifte fandt sted.

- Dette generationsskifte er så voldsomt, at det ikke bliver nogen let overgang. Det er meget udstyr og software, som skal ændres i forhold til, at det indtil videre er et behov, som en meget lille del af markedet står med, siger Edmund Christiansen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere