Artikel top billede

Efter en uges it-praktik kunne fem udvalgte erhvervspraktikanter trykke hånd med videnskabsminister Helge Sander (i midten med skæg og briller) og administrerende direktør for IT-Branchen, Morten Bangsgaard (yderst til venstre). Foto: Mark Thyrring

Se her hvad de unge vil ha' fra it-branchen

It-Branchen har netop holdt praktikuger for folkeskoleelever. Computerworld har mødt fem praktikanter til en snak om deres syn på it-branchen. Læs her, hvad det er, de unge vil have.

De unge gider ikke sidde dagen lang med hovedet inde i en computerskærm. De gider heller ikke udføre kedeligt ensformigt arbejde. Og så vil de ikke være låst fast i én bestemt jobfunktion resten af livet.

Ameena, Christoffer, Christian, Jeppe og Sissel går alle i 9. klasse og har lige været i en uges erhvervspraktik i en it-virksomhed.

Selvom alle fem fortæller, at de på forhånd var interesserede i it, har en uges praktik hos Microsoft, IBM, NNIT og KMD nok fået dem til at spærre øjnene ekstra meget op for it-branchens fortræffeligheder.

"Før praktikugen troede jeg meget, det handlede om at sidde foran en computerskærm dagen lang. Jeg blev overrasket over, hvor meget forskelligt man kan lave i it-branchen, og at der forskes så meget i ting, der kan hjælpe folk," siger Ameena Butt fra Amager.

Ameena har været i en uges praktik hos IBM i Ballerup, og hun er ikke den eneste af de fem praktikanter, der har fået afkræftet et par fordomme om it-branchen.

"Jeg troede meget, det handlede om at sidde med hovedet inde i skærmen. Jeg vidste slet ikke, at der er så mange led i it-projekter. Jeg blev overrasket over, at der både er projektledere, udviklere og sælgere, der arbejder sammen om et projekt," siger Christoffer Nielsen fra Ballerup, der har været i praktik hos KMD.

Men også misforståelser om størrelsen af den danske it-branche er blevet udryddet i løbet af ugen.

"Jeg troede ikke, at branchen var så stor i Danmark. Jeg troede ikke, at Microsoft i Danmark lavede andet end at udvikle sprogpakker. Jeg er overrasket over, at der rent faktisk også er så meget udvikling af programmer i Danmark," siger Jeppe Carlsen fra Roskilde, der har været i praktik hos Microsoft.

Stort praktik-hit

Det er IT-Branchen, der i samarbejde med flere store danske it-arbejdspladser har arrangeret it-praktikugen, hvor elever fra landets niendeklasser har mulighed for at komme i en uges praktik i en it-virksomhed.

Og det har været et stort hit.

I alt har 180 skoleelever fra niende klasse, været i it-praktik. Det er 20 flere end sidste år. Desuden har 60 elever stået på venteliste i håb om, at ekstra praktikpladser skulle dukke op.

Når man taler med de fem praktikanter, kan det da også være svært at forstå, hvorfor det skal være så vanskeligt for it-branchen at tiltrække unge mennesker.

I hvert fald er det ikke disse fem unge, der er it-branchens største udfordring. Alle fortæller de, at de nu kraftigt overvejer at tage en it-uddannelse.

Særligt alsidigheden i branchen synes at tiltale de unge.

"Jeg synes, det virker som om, man kan prøve mange forskellige ting, og at der er god mulighed for selv at finde den rette plads," siger Christian Hay Sørensen fra Frederikssund, der har været i praktik hos NNIT.

Piger gider ikke sidde og glo ind i en skærm

Hos IBM har der været lavet rene pigehold i forbindelse med praktikugen. Det skyldes, at der i mange år har været særlig stor mangel på piger, der gider at tage en it-uddannelse.

Ameena og Sissel, der begge har været i praktik hos IBM, fortæller da også, at de er blevet mødt med en del undren, når de har fortalt deres veninder, at de skulle i it-praktik.

"De sagde, at det var 'fedt nok!' Men på en meget ironisk måde," fortæller Sissel Mia Krogsgaard fra Eskebjerg.

Ameena mener, at årsagen til, at så få piger interesserer sig for it er, at de ikke ved, hvad et arbejde i it-branchen handler om.

"Der er mange, der tror, det bare handler om at sidde foran en skærm. De synes nok, det lyder lidt kedeligt," siger hun.

Selv ser hun det ikke som et problem at skulle være en del af en overvejende mandsdomineret branche.

"Det betyder ikke noget. Så længe det er et spændende arbejde, gør det ikke noget, at der kun er mænd," siger Ameena Butt.

Vær med til at hjælpe fremtiden

Ud over at være i praktik i en it-virksomhed har praktikugen også givet de fem unge mulighed for at møde videnskabsminister Helge Sander til en kort snak i Videnskabsministeriet.

Ministeren kunne stolt fortælle sine unge gæster, at Danmark er et af de lande i verden, hvor udbredelsen af it i befolkningen er størst. Men også at det ikke automatisk bliver ved med at være sådan.

"Det afgørende for landets it-udvikling, det er jer fem. Det er vigtigt for udviklingen, at der er nogen, der arbejder med it," siger Helge Sander henvendt til erhvervspraktikanterne.

Det er da heller ikke nogen hemmelighed, at der ligger en stor udfordring for it-branchen i at rekruttere kvalificeret arbejdskraft blandt de unge. Igennem flere år har branchen og uddannelsesstederne forsøgt at tiltrække de unge ved hjælp af charmekampagner og flerfaglige uddannelser.

Spørger man de unge, hvad deres salgsargument er for en karriere i it-branchen nu efter praktikugen, så er de ikke længe om at svare.

De unges argumenter for at vælge en it-karriere er, at man kan udvikle teknologi, der kan hjælpe andre. At lønnen er god, og at it kommer til at fylde uendeligt meget i fremtiden.

"Jeg tror at om 10 år, så er der it i alt. I it-branchen kan man udvikle teknologi, der kan hjælpe andre mennesker. Man kan hjælpe fremtiden," siger Sissel Mia Krogsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere