Artikel top billede

Qt 4.6 understøtter udvikling til både Symbian, Maemo og de nyeste versioner af Windows og Mac OS X.

Nokia bejler til Symbian-udviklere med Qt-framework

Det skal være lettere at udvikle software til Symbian-platformen, der er operativsystemet på næsten alle Nokia-telefoner. Løsningen er udvikler-frameworket Qt.

Nokia har i de senere år har måttet se Apples iPhone OS og Googles Android løbe med en stor del af opmærksomheden hos udviklerne, fordi de platforme er relativt lette at komme i gang med at udvikle til - og hitter hos forbrugerne.

Nokia købte derfor norske Trolltech i januar 2008 for omkring 790 millioner kroner og fik dermed fingrene i udviklingsmiljøet Qt (udtales "cute"), der kan beskrives som et multiplatforms applikations- og UI-framework.

Nu er version 4.6 af Qt, den første der understøtter Symbian, blevet frigivet
meddeler Nokia.

"Qt 4.6 markerer en spændende tid for udviklere, uanset deres mål i form af 'form factor' eller platform," lyder det fra Nokia.

For svært at udvikle til Symbian

Nokia har nemlig en udfordring - eller faktisk mange udfordringer.

Fordi selskabet hvert år spytter et væld af nye telefoner ud på markedet, har softwareudviklerne svært ved at følge med i kodeværkstedet.

Ganske vist kører stort set alle Nokias smartphones på den samme platform, Symbian, men fordi telefonerne er så forskellige, er det en udfordring at sikre, at applikationerne kører fornuftigt på alle enheder uanset skærmstørrelse og tastatur/touchscreen.

Qt Development Frameworks gør det muligt for softwareudviklerne at lettere at udvikle applikationer og brugergrænseflader til forskellige platforme og enheder.

Genbrug kode

Qt 4.6 er ikke bare den første version, der understøtter Symbian-platformen, den kan også bruges til udvikling til Windows 7, Apples Snows Leopard og Linux-styresystemet Maemo.

Det er dog primært Symbian og Maemo, der er Nokias mål med Qt.

"Qt-understøttelse af Symbian og Maemo skaber den første mulighed for udviklere for at nå begge platforme fra den same kodebase. Ved at kunne dele kode på tværs af platforme vil de applikationer, som de udvikler, hurtigere nå markedet og nå et bredere publikum af brugere af enheder," skriver Nokia.

Den nye version 4.6 af Qt kommer blandt andet med forbedrede grafiske effekter som 'opacity, drop shadows, glow og filtering' og understøttelse af blandt andet multi-touch. Du kan se alle de nye features her.

Symbian for svær at udvikle til

I et forsøg på at bremse faldende markedsandele og gøre Symbian til en mere udvikler-venlig platform, købte Nokia i 2008 firmaet Symbian Limited og besluttede at gøre platformen open source.

Selv om den helt store fordel ved at udvikle til Symbian er, at man når ud til et meget stort antal brugere, så er udfordringen ved Symbian, at platformen har en stejl indlæringskurve.

Udviklingsværktøjerne ikke er for gode, har en udvikler tidligere forklaret til Computerworld, og det er blandt andet det, Nopkia forsøger at råde bod på med Qt.

Gartner har i en vurdering af den fremadrettede udvikling inden for smartphone-operativsystemer vurderet, at Symbian-platformen i 2012 "kun" vil have en markedsandel på 37,4 procent, hvor den indtil for ganske nylig lå på over 50 procent.

De følgende pladser vil, hvis Gartners forudsigelse holder stik, gå til Android med 18 procent, RIM's BlackBerry-styresystem med 13,9 procent og iPhone OS med 13,6 procent.

Tidligere på ugen udtalte Gartners teleanalytiker Nick Jones, at han frygter for Symbian-platformens fremtid, fordi den ikke bliver markedsførst i samme grad som eksempelvis iPhone OS eller Android.

"Jeg har fået flere spørgsmål til Androids potentiale som en virksomheds-platform end til Symbian, selv om den sidste er langt mere vedholdende, sikker og moden," lød det fra Nick Jones.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere