Artikel top billede

(Foto: Steve Woods)

Få kortere URL'er med Goo.gl, Fb.me og Bit.ly

Ikke alle tjenester til forkortelse af domænenavne er ens. Google, Facebook, og Bit.ly har alle forskellige tilgange.

Computerworld News Service: Der var engang, at TinyURL var det eneste, man havde brug for til at tøjle URL'er i monsterstørrelse, så de blev til at håndtere og dele. Men nu kaster Google og Facebook sig også ind i link-forkortelses-branchen, mens bit.ly har lanceret et professionelt produkt til bloggere og nyhedsmedier.

På grund af det enorme antal websider, der deles gennem sociale netværk, e-mail og mikro-blogs, er forkortede links blevet en ny slags virtuelle gatekeepers til store mængder indhold, der ligger gemt bag disse anonyme hyperlinks på 15 tegn.

Men ikke alle tjenester til forkortelse af links er skabt lige. Her får du alt, hvad du har brug for at vide for at drage mest mulig nytte af de nye tjenester fra Bit.ly, Google og Facebook.

Bit.ly bliver professionel

Bit.ly fik en del opmærksomhed tidligere i år, da virksomheden erstattede TinyURL som Twitters officielle tjeneste til link-forkortelse. Uden at have hvilet på laurbærrene lancerede Bit.ly i mandags en "Pro"-version af sin tjeneste. Bit.ly Pro beta udstyrer websites, bloggere og nyhedsmedier med specialtilpassede domænenavne, der smertefrit identificerer forkortede links' destinationer. Forkortede links for eksempelvis The New York Times vil fremstå som "nyti.ms."

Bit.ly Pro giver sine brugere et kontrolpanel med realtidsstatistik, der opdaterer hvert 15. sekund. Kontrolpanelet indeholder information om brugernes bit.ly-links heriblandt klikrater, detaljerede trafikgrafer, aktivitet på verdensplan med mere. Statistikken til udgiverne er ifølge Bit.ly mere righoldig end de offentligt tilgængelige statistikker, som man kan se ved blot at placere et "+"-tegn i slutningen af ethvert bit.ly-link.

Udover The New York Times inkluderer deltagerne i bit.ly Pro beta-programmet AOL, The Huffington Post, MSN, The Onion, The Wall Street Journal Network og bloggeren Baratunde Thurston.

Hvis du er interesseret i at blive skrevet op til bit.ly Pro beta-programmet, kan du enten udfylde ansøgningsformularen eller skrive til bitlypro@bit.ly. Man skal bruge et bit.ly-brugernavn for at deltage i beta-programmet. Bit.ly har ikke oplyst, om virksomheden vil opkræve abonnement for bit.ly Pro-tjenesten.

Goo.gl

Google har for nylig haft travlt med at udrulle nye tjenester såsom virksomhedens nye ordbog, DNS-tjeneste og forbedringer af Google Suggest, så det kommer ikke som nogen stor overraskelse, at Google nu lancerer sin egen tjeneste til URL-forkortelse. Det er dog ikke en stand-alone-tjeneste ligesom bit.ly og TinyURL. Goo.gl er derimod til brugere af Google Toolbar og Feedburner.

Med Google Toolbar - som kun er tilgængelig til brugere af Internet Explorer og Firefox - kan man bruge "del"-ikonet til at dele en spændende webside via Gmail, Twitter, Facebook, MySpace, Digg, Delicious og så videre. Bemærk her, at selvom ikonerne ser ens ud, så er "del"-ikonet i Google Toolbar ikke det samme som udvidelsen Shareaholic til Googles browser, Chrome.

Feedburner, som gør det muligt at analysere sit websites RSS-trafik, har lanceret muligheden for, at man som bruger kan offentliggøre sit feed direkte til Twitter. Tilmelder du dig denne tjeneste, vil dine direkte transmissioner til Twitter benytte forkortelses-tjenesten Goo.gl. Man tilmelder sig ved at klikke på sin Feedburner-kontos Publicize-faneblad og derefter vælge Socialize-linket i venstre kolonne, hvor man så indtaster oplysningerne fra sin Twitter-brugerkonto.

Google oplyser, at Goo.gl-tjenesten muligvis vil blive tilgængelig til flere Google-tjenester i fremtiden.

Fb.me på Facebook

Kender du dette trick? Hvis du skriver fb.me i adressefeltet, vil din browser automatisk omdirigere dig til din side på Facebook. Det kan lade sig gøre, fordi Facebook er gået samme vej som andre sociale netværk, mest påfaldende Digg, og har skabt sin egen URL-forkortende tjeneste.

Facebook lancerede tjenesten uden fanfare, og den blev først offentligt omtalt i mandags af Inside Facebook. På nuværende tidspunkt ser det ud til, at ethvert link, der deles via en mobil Facebook-klient, vil blive forkortet til fb.me, og man vil også se fb.me-URL'er, når man udsender statusopdateringer eller enhver anden slags information fra Facebook til Twitter. Man kan også bruge fb.me til hurtigt at komme til enhver side på Facebook såsom fb.me/PCWorld.

Link-forkortende tjenester er brugbare til at håndtere alt for lange URL'er, så de lettere kan deles med andre, hvad enten det sker gennem Twitter, MySpace eller ethvert andet socialt netværk. Men der er desværre nogle irriterende risici ved at have alle disse forkortede URL'er svævende omkring ude på nettet. Tidligere i år meddelte link-forkortelses-tjenesten tr.im, at den ville lukke ned for sin tjeneste sidst i december, hvilket straks skabte bekymringer om, at mange tr.im-links simpelthen ville blive døde links. Tjenesten ændrede hurtigt standpunkt på grund af offentligt pres og er nu i gang med at blive et open source-projekt.

Oversat af Thomas Bøndergaard




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere