Top 100:Visma-koncernen brager frem: Fire af selskaberne blandt de 100 dygtigste i Danmark

Artikel top billede

Nu kommer tablet-computerne buldrende

Pc-producenterne hev for alvor tablet-computerne frem i rampelyset på CES i Las Vegas. Se her, hvordan de mange produkter ser ud.

Bedre touch-teknologier, Microsofts Windows 7, Googles Android, lavenergi-processorer - og behovet for nye forretningsområder.

Det er nogle af de primære årsager til, at den netop overståede messe, CES 2010 i Las Vegas, i høj grad kom til at handle om de såkaldte tablet-computere eller "slates," som de også kaldes.

CES er blandt verdens største forbrugermesser og dermed et unikt udstillingsvindue for alle it-producenter. Messen er dog samtidig også en god indikator for, hvor it-verdenen vil bevæge sig hen i de kommende år.

Tablet-pc'en er et godt bud på dette. Den er kendetegnet ved, at navigationen sker ved hjælp af touch-teknologi, som vi kender det fra mange smartphones. Selvom de fysiske keyboard mangler, er sammenligningen med en anden populær it-kategori - netbooks - oplagt.

Tablets er nemlig ganske mobile med lange batterilevetider og forholdsvist små skærme, og flere af dem har da også 3G-modems indbygget, så brugeren kan være på nettet efter behov.

Microsoft kom først

Mens Apples tablet-produkt endnu kun eksisterer på rygte-basis, så benyttede Steve Jobs værste konkurrent, Steve Ballmer, CES til at annoncere de første tablets i Microsoft-land.

Det er dog ikke Microsoft selv, der har produceret hardwaren, men derimod HP, og Steve Ballmer undlod i sin keynote at afsløre de nærmere specifikationer for produktet. Sikkert er det dog, at det er Windows 7, der er styresystem, og netop touch-funktionaliteten er da også et af de områder, der er lagt stor vægt på i Microsofts nye styresystem.

500

Steve Ballmer præsenterer en "slate" fra HP, der kører Windows 7. (Foto: Microsoft)

Den Courier-tablet fra Microsoft, som der længe har huseret rygter om, forbliver et rygte indtil videre, og i stedet ser det ud til, at Microsoft satser på, at andre virksomheder skal bane vejen for tablet-produkter - og Microsofts Windows 7.

Dells og Lenovos tablet-bud

Lenovo var også klar med et koncept, der dog griber hele tablet-tankegangen an på en lidt en lidt anden måde.

Lenovos IdeaPad U1 hybrid notebook kommer nemlig med en skærm, der kan skilles fra selve computeren. Delene kan således både anvendes sammen eller hver for sig, i det de har hver deres processor og operativsystem.

U1 kører Windows 7 og har en Intel Core 2 Duo SU processor, når den er samlet, men når skærmen skilles fra, kører denne et Linux OS på en Qualcomm Snapdragon processor.

500

Lenovos IdeaPad U1 (Foto: Lenovo)

Også Dell var klar med et tablet-koncept i form af en computer på fem tommer, der blandt andet indeholder et kamera og et udskifteligt batteri.

Flere betegner dog konceptet som mere en forvokset smartphone end en egentlig computer, og ifølge Computerworlds internationale nyhedsbureau, der var med i Las Vegas, kører produktet da også Googles mobil-styresystem Android.

500

Dells bud på en tablet/slate. (Foto: Dell)

"Vi har et par af disse ting i laboratoriet," udtalte Michael Tatelman, vice president for salg- og marketing hos Dell.

Han ønskede dog ikke at uddybe tekniske detaljer over for vores journalist på stedet.

Den amerikanske chip-producent Freescale benyttede også CES til at præsentere sit bud på en tablet-computer til en pris på blot 200 dollars. Produktet skal udnytte det hul, der - efter nogles mening - eksisterer mellem smartphones og netbooks.

500

Freescales tablet vil blive solgt i en række forskellige farver. (Foto: Freescale)

Freescales produkt har en syv-tommer skærm, anvender en ARM-processor med et meget lavt strømforbrug og kører Googles Android-styresystem.

To skærme bliver til én

ASUS, der er kendt for netbook'en Eee PC, præsenterede sit koncept for, hvordan man kan kombinere en netbook med en tablet/e-bogslæser.

Konceptet er, at produktet har to skærme, hvor den ene anvendes som touch-tastatur.

Netbook'en kan dog også foldes ud, og dermed får man en tablet med én stor skærm.

500

ASUS' netbook kan foldes ud og bliver dermed til en tablet. (Foto: Dan Nystedt)

Endelig kunne virksomheden MSI præsentere flere produkter, der udnytter touch-teknologierne. Det drejer sig blandt andet om en netbook med to skærme, hvor den ene ligesom med ASUS-konceptet fungerer som tastatur.

Man kan også anvende begge skærme til at læse på, så man får en slags e-bogslæser. Produktet kører Windows 7 og anvender Intels Menlow-processor.

500

MSI satser også på konceptet med to skærme, der bliver til én. (Foto: Dan Nystedt)

MSI's Dual Screen netbooks fås med skærmstørrelser på enten 7 tommer eller 10 tommer og med en solid state disk på enten 32GB eller 64GB.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Om SAP Excellence Day 2022

På SAP Excellence Day 2022 får du et kondenseret og prioriteret overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

05. oktober 2022 | Læs mere


Sådan får du effektiv drift og udnytter de nye muligheder med Microsoft Dynamics 365

På denne konference kan du derfor få indblik i nyhederne i Microsoft Dynamics 365, erfaringer med udrulning af systemerne samt nyttig viden fra en række centrale leverandører om valgmulighederne i det omfattende system og erfaringerne ind til nu.

06. oktober 2022 | Læs mere


Cyber Security Strategy Trends 2022

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

11. oktober 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital