Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Nu gider vi altså ikke kalde det grøn it længere

Klumme: Måske den sidste klumme om grøn it - til gengæld indeholder den en gave.

Dette kunne være den sidste artikel om grøn it - efter COP15 er der måske enkelte, der siger 'forhåbentlig'.

For lige om lidt er det slut, hypen er ovre, fra nu af er grøn it bare it.

Og i anledning af, at det måske er den sidste artikel, er der en gave med. Se mere nedenfor.

Jeg har tidligere i disse spalter argumenteret for, at vi skal flytte debatten fra det ret ensidige fokus på at nedbringe energiforbruget i eksempelvis datacenteret til at se på de områder, hvor it giver nye muligheder. Det første sker nemlig alligevel.

Det sker, fordi vi skal, fordi vi kan tjene penge på det, måske fordi vi gerne vil sende det rigtige signal til markedet, selvom de fleste historier allerede er fortalt mange gange - og så selvfølgelig også fordi vi ønsker at kunne kombinere virksomhedens målopfyldelse med en anstændig, ansvarlig opførsel.

Så hvordan får vi sat fokus på de nye muligheder? Et velafprøvet salgstrick er jo at give en gave - som i dette tilfælde er en lille hjemmebrygget huskeregel:

Her er gaven

Governance - Automatisering - Virtualisering - Energiforbrug.

GAVE!

Det er fire centrale elementer, vi kan fokusere på, når vi fremover skal demonstrere, hvor teknologi kan skabe værdi og ikke bare være genstand for nedskæringer.

G! Hvis du ikke kan måle det, kan du ikke styre det.

Og omvendt, hvis du ikke kan kontrollere, styre og tage ejerskab (som netop demonstreret af alverdens politikere) så er der ingen grund til måle på det.

Målingerne er efterhånden i høj grad mulige ned til detaljeringsgrader, vi formentlig aldrig får brug for.

Men it kan med governance-løsninger gøre målingerne anvendelige, så vi kan følge op, benchmarke vores indsats osv.

Monitorering og kontrol kan også hjælpe med at gøre data anvendelige, for eksempel til brug for fakturering baseret på faktisk energiforbrug, eller til policy-baseret styring, for eksempel af lys eller strøm til serverne.

A! og V! og E!

A!

Automatisering af forretningsgange er en oplagt opgave for it - både som i eksemplet ovenfor, hvor det er it-management-processerne der bliver automatiseret i form af for eksempel nye arbejdsgange, der eliminerer antallet af indtastninger samt gps-baserede services, som beregner den mest optimale rute for en sælger eller en varetransport og så videre.

Det svære ved denne slags øvelser er at bevise business casen ved forventede procesforbedringer, uanset hvor indlysende de måtte se ud. Det kræver som regel både hjælp - og god ledelse.

Reduceret energiforbrug

V!

Virtualisering øger udnyttelsesgraden af serverne, og nu hvor cloud-bølgen for alvor er over os, kan man endda lægge effekten af gennemtænkte datacentre oveni.

Og det stopper ikke ved servervirtualisering.

Allerede i løbet af i år vil stor vækst i desktop-virtualisering også bidrage til reduceret energiforbrug, eksempelvis fordi det giver mulighed for at anvende tynde klienter, der kræver væsentligt mindre strøm.

V kunne i øvrigt også stå for video: Videokonferencer har haft god vind i sejlene gennem krisen, hvor rejsebudgettet var et godt sted at skære med øjeblikkelig effekt.

Det er endnu ikke en erstatning for gammeldags håndtryk, men absolut et godt supplement, der kan bidrage både med økonomi- og energibesparelser.

E!

Energiforbruget handler selvfølgelig om, hvordan vi kan reducere it's eget energiforbrug.

Men det handler også om mulighederne for at bruge teknologien til at reducere forbruget i produktionen, i supermarkedet, i vores biler ... It kan.

Det, der ikke længere er plads til, er al den varme luft.

Køb af CO2-kvoter, køb af vindmøller, grøn positionering af ting man altid har gjort - det er bare aflad. Vi skal jo ikke være grønne for vores blå øjnes skyld.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere