Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Nu gider vi altså ikke kalde det grøn it længere

Klumme: Måske den sidste klumme om grøn it - til gengæld indeholder den en gave.

Dette kunne være den sidste artikel om grøn it - efter COP15 er der måske enkelte, der siger 'forhåbentlig'.

For lige om lidt er det slut, hypen er ovre, fra nu af er grøn it bare it.

Og i anledning af, at det måske er den sidste artikel, er der en gave med. Se mere nedenfor.

Jeg har tidligere i disse spalter argumenteret for, at vi skal flytte debatten fra det ret ensidige fokus på at nedbringe energiforbruget i eksempelvis datacenteret til at se på de områder, hvor it giver nye muligheder. Det første sker nemlig alligevel.

Det sker, fordi vi skal, fordi vi kan tjene penge på det, måske fordi vi gerne vil sende det rigtige signal til markedet, selvom de fleste historier allerede er fortalt mange gange - og så selvfølgelig også fordi vi ønsker at kunne kombinere virksomhedens målopfyldelse med en anstændig, ansvarlig opførsel.

Så hvordan får vi sat fokus på de nye muligheder? Et velafprøvet salgstrick er jo at give en gave - som i dette tilfælde er en lille hjemmebrygget huskeregel:

Her er gaven

Governance - Automatisering - Virtualisering - Energiforbrug.

GAVE!

Det er fire centrale elementer, vi kan fokusere på, når vi fremover skal demonstrere, hvor teknologi kan skabe værdi og ikke bare være genstand for nedskæringer.

G! Hvis du ikke kan måle det, kan du ikke styre det.

Og omvendt, hvis du ikke kan kontrollere, styre og tage ejerskab (som netop demonstreret af alverdens politikere) så er der ingen grund til måle på det.

Målingerne er efterhånden i høj grad mulige ned til detaljeringsgrader, vi formentlig aldrig får brug for.

Men it kan med governance-løsninger gøre målingerne anvendelige, så vi kan følge op, benchmarke vores indsats osv.

Monitorering og kontrol kan også hjælpe med at gøre data anvendelige, for eksempel til brug for fakturering baseret på faktisk energiforbrug, eller til policy-baseret styring, for eksempel af lys eller strøm til serverne.

A! og V! og E!

A!

Automatisering af forretningsgange er en oplagt opgave for it - både som i eksemplet ovenfor, hvor det er it-management-processerne der bliver automatiseret i form af for eksempel nye arbejdsgange, der eliminerer antallet af indtastninger samt gps-baserede services, som beregner den mest optimale rute for en sælger eller en varetransport og så videre.

Det svære ved denne slags øvelser er at bevise business casen ved forventede procesforbedringer, uanset hvor indlysende de måtte se ud. Det kræver som regel både hjælp - og god ledelse.

Reduceret energiforbrug

V!

Virtualisering øger udnyttelsesgraden af serverne, og nu hvor cloud-bølgen for alvor er over os, kan man endda lægge effekten af gennemtænkte datacentre oveni.

Og det stopper ikke ved servervirtualisering.

Allerede i løbet af i år vil stor vækst i desktop-virtualisering også bidrage til reduceret energiforbrug, eksempelvis fordi det giver mulighed for at anvende tynde klienter, der kræver væsentligt mindre strøm.

V kunne i øvrigt også stå for video: Videokonferencer har haft god vind i sejlene gennem krisen, hvor rejsebudgettet var et godt sted at skære med øjeblikkelig effekt.

Det er endnu ikke en erstatning for gammeldags håndtryk, men absolut et godt supplement, der kan bidrage både med økonomi- og energibesparelser.

E!

Energiforbruget handler selvfølgelig om, hvordan vi kan reducere it's eget energiforbrug.

Men det handler også om mulighederne for at bruge teknologien til at reducere forbruget i produktionen, i supermarkedet, i vores biler ... It kan.

Det, der ikke længere er plads til, er al den varme luft.

Køb af CO2-kvoter, køb af vindmøller, grøn positionering af ting man altid har gjort - det er bare aflad. Vi skal jo ikke være grønne for vores blå øjnes skyld.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan ser opgavelisten ud hos Danmarks bedste CIOs

En hurtig og strategisk fokuseret implementering af nye teknologier er i disse år med til at sikre konkurrencekraften hos de bedste digitale vindere. Det sætter vi fokus på med konferencen CIO Trends 2022, hvor du blandt andet kan blive inspireret af en række danske topfolk inden for digitalisering og it-ledelse.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
10 gratis artikler: Få gode råd fra Danmarks bedste it-ledere