Artikel top billede

Få Per Andersens bud på, hvordan it-markedet bliver det næste år. Foto: Michael Rieck

Sådan bliver 2010: Ny minister og ny multimedieskat

Traditionen tro har analysefirmaet IDC set i krystalkuglen, læst håndflader og vendt tarotkort for it-branchen. Resultatet er 10 forudsigelser for, hvad der kommer til at ske i 2010. Se dem her.

2009 var krisens år. Hvilken slags år 2010 bliver, kan vi kun spå om. Og det er lige præcis det it-analysefirmaet IDC har gjort forud for firmaets årlige "Directions"-konference, der netop er afsluttet.

Som i de foregående år forsøger IDC at forudse hvilke markedstendenser, der kommer til at præge it-branchen det næste år. Og hvis 2009 var krisens år, så er 2010 året for forsigtig fremgang.

Hvor det sidste år var manden med leen, der lå øverst i tarotbunken med en varsling om at it-investeringerne ville styrtdykke, så er der i år lidt mere optimistiske toner fra it-oraklet Per Andersen, der er administrerende direktør hos IDC Nordic.

"Vi tror på vækst i 2010, men det kommer dog næppe til at gå så hurtigt," siger Per Andersen.

Brændt barn skyr ilden

Ifølge Per Andersen vil et af nøgleordene for de kommende 12 måneder være forsigtighed. Det betyder, at selvom økonomien generelt bliver bedre, så vil virksomheder stadig være tilbageholdende med at investere i it.

"Markedet er lidt ligesom et barn, der har brændt fingrene. Selvom kurven vender, vil virksomheder være meget forsigtige med at gå ud og investere i nyt it," siger han.

Nye forretningsmodeller.

Et andet nøgleord for det kommende år, vil ifølge Per Andersen være 'nye forretningsmodeller'.

Dette skal ligeledes ses i lyset af den forsigtighed, der er i markedet i øjeblikket. Forsigtigheden betyder nemlig, at i de områder hvor der er en interesse, er den typisk drevet af nye måder at bruge teknologien på frem for at være drevet af en helt ny teknologi.

Kort sagt handler det om at skabe mere værdi, af det vi allerede har.

"Rådet til leverandørerne er at se på, hvordan man kan genopfinde sit marked over for sine kunder, i stedet for at opfinde en hel masse nye produkter - hvilket ellers traditionelt har været kendetegnet for it-branchen," siger han.

Skelsættende mobil-år

Udover den forsigtige vækstrate, forudser Per Andersen, at 2010 bliver det år, hvor mobile enheder så småt vil se dagens lys som strategisk platform.

"Vi nærmer os ganske hurtigt en situation hvor den mest udbredte internet-enhed ikke længere er en PC, men er en mobil enhed. På et tidspunkt inden for en årrække vil vi derfor opleve, at mobile enheder bliver hovedarkitekturen, der kommer til at trække udviklingen," siger han.

Men selvom Per Andersen forudser, at både cloud computing og mobile enheder kommer til at have stor betydning for markedet det kommende år, tror han alligevel ikke, at det er det, vi i medierne kommer til at skrive mest om.

"Det der vil skabe store overskrifter, er hvis multimedieskatten bliver afskaffet, eller hvis en stor it-virksomhed opkøber en anden stor virksomhed. Begge ting som vi også forudser," siger Per Andersen.

Her er IDCs 10 forudsigelser for 2010:

1. It-branchen vil atter opleve positiv vækst.

2. 'Grøn it' vil blive erstattet af 'bæredygtig it'.

3. Cloud computing vil blive tværfaglig.

4. Vi vil blive ramt af en stor bølge af virksomhedsopkøb og fusioner.

5. EU vil godkende Oracles fusion med Sun Microsystems.

6. Flere industri-alliancer: Softwareleverandører bliver hardwareleverandører og hardwareleverandører bliver softwareleverandører.

7. Mindst ét stort datacenternedbrud vil få konsekvenser for større danske virksomheder.

8. Det bliver et skelsættende år for brugen af mobile enheder som strategisk platform.

9. Multimedieskatten bliver afskaffet eller ændret.

10. Danmark får ny minister for videnskab og teknologi.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere