Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck (Foto: Mikael Rieck)

Atter problemer med skolernes ustabile test-system

Systemet til de nationale skoletest fortsætter med at virke ustabilt. Både i går og i dag har der været problemer.

Selvom leverandøren COWI skulle have udbedret problemerne for mere en uge siden, så de seneste ugers testkaos skulle være slut, har der igen i går og i dag været problemer.

Computerworld har fået flere henvendelser fra skolelærere, der har oplevet problemerne. En lærer beskriver problemerne som "lange svartider, blanke skærme og systemer der ikke svarer…"

Skolestyrelsen, der har det overordnede ansvar for at sikre de nationale test, har allerede informeret om de nye problemer.

"Skolestyrelsen fik her til morgen henvendelser fra en del skoler, som gennemførte de nationale test, og som oplevede tekniske problemer. Skolestyrelsens leverandør, COWI, har her til formiddag oplyst, at den driftsforstyrrelse, som der var tale om, er elimineret," skriver Skolestyrelsen på sin hjemmeside.

Folkeskolen.dk skriver dog, at problemer allerede begyndte i går, og at de ramte skoler har oplevet en "hvid skærm" og et timeglas - de samme problemer, som tidligere på måneden fik Skolestyrelsen til midlertidig at aflyse de nationale test.

Belastningstest fejlede

Aflysningen af skole-testene rammer omkring 15.000 skolelever om dagen, der må se deres planlagte prøver blive udskudt.

Da Computerworld interviewede COWI-direktør Knud Erik Christensen i forbindelse med nedbrudet for nogle uger siden, sagde han, at problemerne ikke skyldtes for mange brugere af systemet på samme tid.

"Der er ikke nogen stor belastning af brugere, for der er jo de brugere, vi forventede."

Så der er andre fejl, end det at der er mange på systemet?

"Det er klart."

Senere, da systemet var oppe igen, forklarede Skolestyrelsen skriftligt, at "de adaptive test havde skabt en stor belastning i it-systemet, som COWI's belastningstest ikke havde taget højde for."

"Nu har man optimeret softwaren og forhøjet kapaciteten på serverne, og efterfølgende belastningstest har vist, at svartiderne nu er nedbragt. Testene har samtidig tjekket samspillet på tværs af it-systemet, og på den baggrund anbefaler COWI, at testsystemet kører igen," skrev Skolestyrelsen på sin hjemmeside.

Mange test-problemer

Det er ikke første gang, at der har været problemer med de digitale test i Folkeskolen.

I sommer erkendte systemleverandøren Cowi, at det var muligt at snyde med besvarelserne i folkeskolens digitale afgangsprøver.

Sidste sommer floppede den digitale generalprøve, og for to år siden ramlede det hele sammen for hundredvis af elever, der sad midt i eksamen.

Cowi, der står i spidsen for test-systemet, som også VIA, @ventures og CSC har været med til at udvikle, blev i maj 2009 opkrævet en bod på 15.000 kroner om dagen, fordi systemet ikke fungerede i overensstemmelse med kontrakten med Skolestyrelsen.

Det har foreløbig kostet over 100 millioner kroner at udvikle de nationale test.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere