Artikel top billede

Microsoft og VMware i krig om desktopvirtualisering

Microsoft og Citrix fusionerer deres teknologier og udfordrer VMware på desktopvirtualiserings-fronten.

Computerworld News Service: Microsofts nye tiltag inden for desktopvirtualisering udgør et længeventet skridt mod at gøre virtualisering af desktoppe og applikationer lettere og billigere for erhvervslivet.

Men det er også en del af en bredere strategi hos Microsoft til at stjæle markedsandele fra virtualiserings-hovedkonkurrenten VMware.

Desktopvirtualisering er stadig en teknologi i sin vorden, men den tilbyder allerede den form for fleksibilitet og et sådant investeringsafkast, som virksomhederne er ude efter, især for de, der i forbindelse med migration til Windows 7 er bekymrede for inkompatibilitet med visse applikationer.

Microsofts model til desktopvirtualisering, heriblandt virtuel desktop-infrastruktur (VDI), lokker med at kunne tøjle omkostningerne til desktoppe, give forbedret sikkerhed og administration samt hjælpe til hurtigere udrulning af nye applikationer.

Et af hovedbudskaberne i de omfattende annonceringer, der er dækket i et timelangt webcast, er en enklere og billigere model til licensering af Windows i et virtuelt desktopmiljø. Helt konkret vil Software Assurance-kunder fra 1. juli ikke længere skulle købe en separat licens til adgang til Windows gennem en VDI.

Derudover kommer der til kunder, der benytter enheder, der ikke opfylder kriterierne til Software Assurance, såsom tynde klienter og computere brugt af underleverandører, en ny licens ved navn Windows VDA (virtual desktop access) til omkring 550 kroner per enhed per år. Denne licens vil give brugerne komplet adgang til deres virtuelle desktop også uden for virksomhedsnetværket på enheder som personlige bærbare eller låne-pc'er i lufthavne.

Microsoft indhenter VMwares forspring

Fra et brancheperspektiv er det mest fremtrædende aspekt af Microsofts virtualiserings-annonceringer, virksomhedens tættere samarbejde med partneren Citrix om at bundle hinandens virtualiserings-software for sammen at takle VMware, der er førende i virtualiserings-markedet.

Selvom VMware er langt foran Microsoft på serveradministrations-siden af virtualisering, så er virksomheden nu tvunget på benene for at holde sig foran i kampen om desktop-området, siger Chris Wolf, der er senioranalytiker hos Burton Group.

"VMware havde et forspring på to år inden for desktopvirtualisering men er kun lige ved at begynde at tage det alvorligt," vurderer Wolf.

"Citrix og Microsoft vil tage kampen op med VMware på dette område, og de haler altså ind på modstanderen. VMware bliver nødt til at optrappe indsatsen."

Det er VMware dog også i gang med. Den nye version af virksomhedens software til virtualisering af applikationer, ThinApp, letter migrationen til Windows 7.

VMware i højeste alarmberedskab

Microsoft og Citrix fusionerer deres teknologier, men de giver også kunderne nogle gode priser. Udover at fusionere Microsofts 3D-grafikteknologi til virtuelle desktoppe, RemoteFX, med Citrix' high-definition teknologi, HDX, tilbyder de to virksomheder prisnedskæringer i en kampagne ved navn "VDI Kick Start" fra 18. marts til 31. december 2010.

VDI Kick Start gør det muligt for Microsofts eksisterende kunder med client access-licenser (CAL'er) at betale omkring 150 kroner (28 USD) per desktop til op til 250 brugere for standardversionen af Microsoft Virtual Desktop Infrastructure Suite og Citrix's XenDesktop VDI Edition i et år. Denne pris er sammenlagt cirka halvdelen af den typiske årlige pris for en tilsvarende licens.

Det andet tilbud fra Microsoft og Citrix udgør en mere direkte konfrontation med VMware. Kampagnen "Rescue for Vmware VDI" lader Microsofts kunder med SA-licenser erstatte deres VMware View-licenser gratis. VMware View-kunder kan få op til 500 enhedslicenser til XenDesktop VDI Edition og op til 500 enhedslicenser til Microsoft VDI Standard Suite gratis i et helt år i bytte for deres VMware View-licenser. Ligesom VDI Kick Start kører kampagnen Rescue for VMware VDI fra 18. marts og året ud.

"Dette er til kunder, som vi har talt med, der måske havde god erfaring med VMware til servere og derfor skyndte sig ud for at gøre det samme med desktoppen men løb der ind i en mur af dårlige brugeroplevelser og problemer med skalerbarhed og ringe investeringsafkast," siger Wes Wasson, der er marketingsdirektør hos Citrix.

Det er stadig for tidligt at udnævne en vinder i markedet for desktopvirtualisering, fordi markedet er så nyt, påpeger Wolf fra Burton Group. Han mener dog, at VMwares chefer burde være i højeste alarmberedskab på grund af dette nye angreb fra Microsoft og Citrix.

"VMware bør være bekymret over dette," siger han. "Hvis de ikke er det, så gør de noget forkert."

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere