Holder Banedanmarks og Microsofts sky-koncept?

Projekt-føljeton: I denne uge starter et proof-of-concept for Banedanmarks trafikinformations-system på Microsofts Azure-platform. Læs om planlægning og forventninger til konceptbeviset.

Det bliver formentlig en travl, intensiv og spændende uge for en række it-folk hos Microsoft og Banedanmark denne uge.

Mandag klokken 9 startede et proof-of-concept-forløb (PoC), der skal undersøge, om Microsofts Azure-platform er velegnet som cloud computing-platform for Banedanmarks trafikinformations-system.

Mere tastatur, mindre whiteboard
Fem it-folk fra Banedanmark og Fire Microsoft-folk mødes på Microsofts innovations-center i Vedbæk, hvor Martin Born, premier development manager hos Microsoft, vil fungere som projektleder for PoC.

Efter at Microsoft og Banedanmark holdt en arkitektur-design-session for en måneds tid siden, skal PoC nu undersøge potentielle showstoppere for en succesfuld omlægning af trafikinformations-systemet til Windows Azure.

"Vi skifter fra idé-fase til noget, der minder om implementering. Ugen bliver ikke så meget whiteboard og meget mere tastatur," siger Martin Born og uddyber om PoC-forløbet:

"Proof-of-concept er, som navnet siger, en afprøvning af et koncept. Konceptet blev fastlagt på ADS (arkitekturdesign-sessionen, red.). Der blev samtidig specificeret nogle områder, som krævede en nærmere undersøgelse. Vi skal nu undersøge, hvordan vi bedst løser opgaverne på de områder. Dels om det kan lade sig gøre, og i givet fald hvordan man så gør. Ideen er at give nogle praktiske eksempler på, hvordan man kan løse de forskellige spørgsmål, som blev rejst."

Performance og database-logik
På arkitektur-design blev udpeget opgaver som valg af brugergrænseflade-model, replikering af data mellem Oracle-database og SQL Azure-databae, etablering af testmiljø og flytning af forretningslogik fra stored procedures i den nuværende Oracle-database til noget tilsvarende på Azure-platformen.

Migreringen af stored procedures var noget, som fik Computerworlds læsere til at kommentere første artikel om Banedanmarks sky-projekt. Blandt andet blev der stillet spørgsmål om, hvorvidt et kommende Azure-baseret system vil komme til at performe lige så godt, som det gamle.

Der er kun tale om to stored procedures, som skal migreres, men de er på tilsammen 3.000 linjers kode.

"Der er kun to stored procedures, men de er ganske omfattende. Vi skal vise, at den logik, der ligger i de stored procedures, kan håndteres i skyen. Vi skal finde ud af, hvordan vi bedst gør det. Vil vi gøre det direkte i databasen, skal det ske i et data-access-lag, eller skal det ske i de services, som skal kalde databasen?

Der ligger nogle design-beslutninger, som vi skal træffe i ugens løb. Her skal vi se nærmere på, hvad procedurerne gør, hvilke data de trækker på, og hvordan de mest effektivt kan flyttes op i skyen," siger Martin Born, der fremhæver, at den egentlige detailplanlægning af PoC finder sted som det første.

"Mandag sætter vi os sammen og hilser på hinanden. Der er en del personer, som ikke har set hinanden før. Umiddelbart derefter går de enkelte taskgrupper i gang med at detaljere, hvad de skal levere i ugens løb. De skal blandt andet se på, hvor der er risici inden for deres område, hvordan de kan håndteres, og hvad der kan gøres for at komme omkring dem, hvis der er noget som ikke er muligt," siger Martin Born og understreger igen, at proof-of-concept er en afprøvning af konceptet, ikke en fuld implementering af systemet.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere


Optimer din forretning med Microsofts splinternye Dynamics 365 Business Central

Microsofts nye generation af intelligente forretningsapplikationer indeholder med blandt andet Microsoft Dynamics 365 Business Central enorme muligheder for at høste værdi af virksomhedens komplekse it-miljø ved øget indsigt, optimering af processer og drift og automatisering. Kom og hør hvordan du høster størst værdi med Microsoft nye, sammenhængende administrations-system ved at optimerer virksomheden mange steder.

28. marts 2019 | Læs mere

Flere dybdegående Computerworld artikler

Morgen-briefing: Apples Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben / Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy / Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma / Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter

Tim Cook bønfalder kineserne: Hold jeres økonomi åben. Toke Kruse sælger selskab bag amerikansk udgave af Billy. Landsholdsspilleren Nicolai Jørgensen investerer i gamer-firma. Tidligere Superliga-profil har succes med at sælge trådløse hovedtelefoner. Fængslet Huawei-chef var vild med Apple-produkter og så har HP udnævnt Edgemo til årets danske partner.

Ugen i tech: Stort læk - så kraftige bliver Intels grafikkort i efteråret / Ny dansk operatør er klar med eSIM / Apple på vej med smart trådløs funktion
1 Spiltest: The Division 2 lever op til de høje forventninger
Er dit nye job inden for it-support? Find dit nye job her blandt 10 udvalgte annoncer fra it-jobbank
Svindel med din telefon: Her er de kriminelles nyeste metoder, som du skal holde øje med
Morgen-briefing: Mellem 200 og 600 millioner Facebook-passwords opbevaret uden kryptering / Vestager ikke kandidat til en kommende EU-toppost / Porsches el-bil på hemmeligt besøg i Købenavn fanget på foto
1 Vestager bekræfter: Er i spil til EU-topposter
2 Morgen-briefing: Englænderne skal finde porno-passet frem / Regeringen, KL og Danske Regioner etablerer digitaliseringspagt / Er din printer gammel og dyr? / Volvos nye nøgle sænker teenageknægtens fart


Premium
Sådan ser det intelligente drømmekontor ud: Her kæmper 240 mennesker om 150 siddepladser - og de elsker det
I Polys kontor er det lykkedes at klemme 240 ansatte i et kontor med 150 siddepladser. Aligevel er medarbejdertilfredsheden er i den absolutte superliga.
Computerworld
Her er Kinas næste stjernemobil: Huawei P30
Seneste lækkede detaljer om Huaweis næste toptelefon, Huawei P30, lader ikke meget tilbage til fantasien.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Har du spændt it-sikkerhedsselen? Kom med på turen her!
Alle biler har sikkerhedsseler, fordi undersøgelser viser, at sikkerhedsseler redder liv og reducerer sammenstødsrelaterede skader. Hvad hvis man som bilejer, selv skulle ud og researche og sammenligne mulige sikkerhedssele-løsninger, vælge en, købe den, installere den og selv sørge for at den var up-to-date? Ville de fleste bilejere så fravælge det? Højst sandsynligt ikke, da det er påvist, at det mindsker risikoen for skader. Pointen med ovenstående er, at hvis vi ser på det med it-sikkerhedsmæssige briller, så giver det hverken mening logisk eller finansielt, at så mange virksomheder ikke investerer i patching automation og processer. Af en eller anden grund beslutter lederne i virksomheder, at det er nemmere, billigere eller begge, at de blot fortsætter med at lave forretning baseret på systemer, som de ved er ubeskyttede eller underbeskyttede, i stedet for at beskytte systemerne tilstrækkeligt. I dette white paper kigger vi nærmere på netop denne problemstilling.