Artikel top billede

Annonce-kronerne fra nettet fosser ud af Danmark

Annonce-kronerne på nettet forsvinder oftere og oftere ud af Danmark, og det kan blive et stort problem for de danske mediehuse, spår FDIM med baggrund i sin spritnye markedsstatistik.

Den samlede omsætning på netannoncering rundede i finanskriseåret 2009 det rekordstore beløb på tre milliarder kroner, hvilket er en stigning på knap fire procent sammenlignet med 2008.

Det viser Foreningen af Danske Interaktive Mediers (FDIM) markedsstatistik for 2009.

Det tunge læs er trukket af søgeord, som FDIM estimerer omsatte for 1,066 milliarder kroner i 2009. Det er en stigning på 35 procent i forhold til 2008, hvilket gør søgeord til det største område inden for internet-annoncering.

Google sender pengene ud af landet

FDIM's søgeordsbeløb på 1.066 millioner kroner er estimeret ud fra en lang række samtaler med web- og mediebureauer, fordi den altdominerende spiller på markedet, Google, med langt over 90 procent af markedet, ikke oplyser sin samlede søgeordsomsætning.

Google Denmarks omsætning er "kun" på 43,4 millioner kroner i 2008, og det betyder, at omkring en milliard kroner er røget ud af Danmark og i Googles internationale lommer.

Det beløb svarer til en tredjedel af hele online-annonceomsætningen i 2009, hvilket FDIM ser som et problem for de danske mediehuse.

"Når annoncekronerne forsvinder ud af landet, så har danske mediehuse en kæmpemæssig udfordring. For annoncekronerne betaler journalistlønningerne, og derfor må vi i de kommende medieforligsforhandlinger gøre det klart, hvilken type dansksproget og kritisk journalistik, vi ønsker fremover," forklarer FDIM-direktør Morten Helveg Petersen.

Bannerne bobler videre

Udover vækst i søgeordsannoncerne er bannerreklamerne også i vækst. Ifølge FDIM-statistikken omsætter kategorien "Bannere og Partnerskaber" for 1,005 milliarder kroner, hvilket er en vækst på 9,3 procent i forhold til 2008.

Og værdien af både søgeord og bannere forventer formand for FDIM, Christian Peytz, vil stige med yderligere 15 procent i 2010.

"Her er det så lige værd at huske på, at langt størstedelen af den vækst vil tilfalde spillere som Google og Facebook, mens de danske mediehuse nok må nøjes med status quo," vurderer Christian Peytz.

"Internettet er et globalt fænomen, og det forvrider jo konkurrencen med de danske mediehuse, at internationale selskaber som Google og Facebook befinder sig steder, hvor de betaler en noget lavere selskabsskat end i Danmark," fortsætter Christian Peytz.

Jobannoncering er den store taber

Mens søgeord og bannerreklamerne vokser, så kniber det med Markedspladser med rubrikannoncer, auktioner og internettelefonbøger, der har oplevet et fald på 24,6 procent ned til en omsætning på 812 millioner kroner i 2009.

Den helt store taber målt i procent er dog jobmarkedet, som har halveret omsætningen under finanskrisen fra knap og nap 350 millioner kroner i 2008 til 174 millioner i 2009.

FDIM viser dog, at i 4. kvartal 2009 røg omsætningen over 40 millioner kroner, hvilket var første gang i siden 1. kvartal samme år.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension

Danmarks Meteorologiske Institut

Medarbejder til agil porteføljestyring
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere