Artikel top billede

Regler mod udbudsfusk syltet i årevis

Omgåelse af udbudsreglerne har kostet millioner af skattekroner. Læs om den ny strammere udbudslov, der omsider er på trapperne.

En ny strammere lov med udbudsfusk er blevet syltet, samtidig med at kommuner har indgået den ene ulovlige kontrakt efter den anden.

Til sommer træder en ny lov i kraft, der gør det muligt at straffe kommuner og andre offentlige instanser, der undlader at afholde udbud.

Men loven, der er implementeringen af et EU-direktiv helt tilbage fra 2007, er blevet forsinket i årevis.

Ifølge reglerne skulle direktivet været indført allersenest i 2009, men er blevet udskudt, fordi det viste sig kompliceret at tilpasse det eksisterende danske klagesystem.

I de sidste år har der ellers været gevaldigt behov for de nye regler, der giver mulighed for bøder på op til ti millioner kroner og at ophæve ulovlige kontrakter.

Konkurrenter står tilbage med lang næse

Computerworld har afsløret, hvordan op imod hver tredje kommune har undladt at gå i udbud og valgt KMD.

Efterfølgende har ti kommuner blankt erkendt, at de fejlede og skulle være gået i udbud. I dag nægter de alle at opsige deres ulovlige kontrakter.

Tilbage står KMD-konkurrenter med en lang næse.

Eksperter vurderer, at op imod to milliarder kroner er blevet unddraget udbud og op imod 200 millioner skattekroner derved er gået tabt.

Men de mange lovbrud lader ikke til at få konsekvenser, selvom Konkurrencestyrelsen kommer med en redegørelse i løbet af foråret.

For hverken styrelsen, der i øvrigt droppede at undersøge en af sagerne fra 2007, eller Klagenævn for Udbud har i dag mulighed for at gøre noget ved lovbrudene.

Kommunerne kunne således frit sjofle med udbudsreglerne.

Læs oppositionen og den ansvarlige ministers reaktion senere på Computerworld.dk

Åbningskrivelse om loven

Åbningsskrivelse nr. 2010/0055 vedr. manglende gennemførelse i national ret af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2007/66/EF af 11. december 2007 om ændring af Rådets direktiv 89/665/EØF og 92/13/EØF for så vidt angår forbedring af effektiviteten af klageprocedurerne i forbindelse med indgåelse af offentlige kontrakter.

Fristen for gennemførelse af direktivet i dansk ret var den 20. december 2009. Direktivet vil blive gennemført i lov om håndhævelse af udbuds-reglerne m.v.

Lovforslaget er 1. behandlet i Folketinget og forventes at blive vedtaget i maj måned 2010. Loven træder i kraft den 1. juli 2010.

Forsinkelsen med implementeringen i dansk ret skyldes, at det har taget længere tid end forventet at finde den mest hensigtsmæssige implementering af de nye skærpede sanktioner i forhold til det eksisterende danskeklagesystem på udbudsområdet.

Arbejdet har bl.a. været kompliceret afat der skulle tages højde for, at den danske klageinstans for udbudssager,der er et administrativt organ, ikke kan pålægge alle typer ordregivere desanktioner, som direktivet dikterer, hvorfor der skulle tages højde for etsamarbejde mellem klageinstansen og domstolene.

Kommissionen vil blive underrettet, så snart loven træder i kraft den 1. juli 2010.

Kilde: Folketinget.dk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere