Artikel top billede

Ved at anvende hvide racks regner HP med at kunne anvende 40 procent mindre belysning i datacentret, hvilket er med til at nedsætte energiforbruget og gøre energiudnyttelseseffektiviteten bedre.

Vinden afkøler datacenteret - se hvordan

Det er dyrt at køle datacentre. Hvorfor ikke lade den kølige havluft gøre arbejdet i stedet for?

Placeringen i det nordøstlige hjørne af England har haft stor indflydelse på designet af HP's nyeste datacenter.
Datacentret i Wynyard ligger lidt nord for Middlesbrough og lidt længere syd for Newcastle.

Det vigtigste ved placeringen er de 13 kilometer til Nordsøen.

Beliggenheden af det omkring 28.000 kvadratmeter store datacenter i nærheden af Englands kystlinie ved Nordsøen giver mulighed for at benytte nordsøluften til at holde temperaturen nede i det serverfyldte datacenter, som Computerworld besøgte i starten af året.

HP havde netop taget datacenteret i anvendelse, da Computerworld fik en snak med HP-repræsentanter og en rundvisning i datacentret, der hører til blandt HP's største europæiske datacentre.

Selvom datacentret kan rumme tæt på 40 parcelhusgrunde er det ikke størrelsen, som er det særlige ved datacentret. Det er derimod kølingen, som er særegen ved det nyeste af HP's datacentre. Eller rettere; manglen på traditionel køling, fortæller Maurice Julian, projektdirektør for faciliteter hos HP.

Filtreret luft udefra

I stedet for at udstyre datacentret med et energikrævende luftkølingsanlæg hives den kolde nordsøluft ind i datacentret.

Datacentret er opdelt i en række datahaller, og da Computerworld var på besøg, var fire datahaller ud af otte planlagte i anvendelse. Hver enkelt datahal har 8 store propeller, der med en diameter hver på 2,2 meter pumper luften udefra ind til serverne, som HP driver og vedligeholder for regeringsorganisationer og private virksomheder.

Da den friske luft udefra kan indeholde partikler, som kan beskadige it-udstyret inde i datacentret, bliver luften filtreret via en lang række store posefiltre.

Filtreringen af luften sker under et hævet gulv, hvor servere og racks er placeret, så luften kommer op nedefra og køler det varme it-udstyr. Når den kølige luft kommer op til serverne, bliver den opvarmet og når en temperatur på 34 grader.

Der er et andet hold blæsere, der sørger for at transportere den varme luft væk fra serverne. Der er således en konstant luftcirkulation i datacentret, hvor den indkomne kolde luft blandes med den udgående varme luft for at holde en konstant temperatur på 24 grader blandt serverne.

Det er normalt at have hævede gulve i datacentre, men i Wynyard-datacentret er det hævede gulv hele fem meter højt. Det meget høje hævede gulv sikrer, at der er nok kølende luft til at kunne holde it-udstyret inden for en temperatur, der sikrer, at udstyret fungerer.

Besparelser på forbrug

Der er stort fokus på at sikre en god luftcirkulation. I traditionelle datacentre har man placeret kablingen under det hævede gulv, men for ikke at forhindre cirkulationen af den kølige luft, har HP valgt at lade kablingen løbe over serverne i store kabelbakker.

Datacentret i det nordøstlige hjørne af England blev påbegyndt af it-service og outsourcingvirksomheden EDS, som HP købte i 2008. Forud for selve konstruktionen var der foregået en intensiv design-planlægning, hvor blandt andet organisationen Rocky Mountain Institute, der rådgiver om bæredygtig vækst, kom med input om bæredygtigt og energieffektivt design.

"Ideen med at anvende den gratis luftkøling opstod i slutningen af 2007 på en Rocky Mountain Institute-workshop," siger Maurice Julian.

Ved at anvende luftkøling i stedet for et traditionelt lufkølingsanlæg har HP skåret mere end 25 procent af Wynyard-datacentrets årlige energiforbrug væk. Der er dog installeret et traditionelt køleanlæg i datacentret, men det forventes kun at blive brugt ganske få timer om året.

"Wynyard har et ideelt klima for datacentret. Kølerne forventes kun at blive taget i brug 20 timer om året til at hjælpe med nedkølingen," siger Maurice Julian.

Besparelser og grøn profil

Energibesparelsen er ikke den eneste gevinst, som HP får. Det giver også mulighed for at profilere virksomheden som en grøn pioner.

CO2-udledning for Wynyard-datacentret var oprindeligt beregnet til at være på 134 kg CO2 per kvadrameter om året, men takket være et fokus på bæredygtigt design er det blevet reduceret med 68 procent til 43 kg CO2 per kvadratmeter om året.

Ud over anvendelsen af udendørsluften som primær kølingselement frem for et traditionelt kølingsanlæg, så genanvendes regnvand også til at regulere luftfugtigheden i datacentret, ligesom der er fokuseret på at få begrænset energiforbruget til lys.

Blandt andet anvender HP konsekvent hvide serverracks, da det nedbringer behovet for elektrisk lys.

Den slags omkostningsbevidste og grønne tiltag kan andre datacentre også benytte sig af, men Maurice Julian understreger, at det mest optimale datacenter-design afhænger af datacentrets geografiske placering.
Forud for beslutningen om placeringen af et datacenter er der en række faktorer, der tages med i overvejelserne.

Blandt andet om det pågældende sted kan være en risikofaktor for datacentret. Det er ting som risiko for oversvømmelse og jordskælv samt om der er militær og lufttrafik i nærheden.

Andre beslutningsparametre er en vurdering af, hvor god infrastrukturen er i området, samt ikke mindst hvor meget elektricitet, der kan stilles til rådighed, og hvor god forsyningssikkerheden er.

"Vi siger ikke, der kun er een løsning; man skal se på de konkrete forhold i et område. Hvis man er i et område med meget industri, så vil det ikke være velegnet til at anvende frisk luft udefra til køling," påpeger Maurice Julian.

Riskioen for forurening og kemiske stoffer, der kan påvirke it-udstyret er for stor.

Selvom Wynyard-datacentret ikke ligger i umiddelbar nærhed af luftforurenende virksomheder, så kan der lukkes af for vinden udefra, hvis det er nødvendigt. I det tilfælde vil luften recirkuleres, og det traditionelle køleanlæg vil blive aktiveret for at holde temperaturen nede.

Laser på jagt efter røg

Urenheder i luften er noget, som tages alvorligt i Wynyard datacentret. Specielt er man meget på vagt over for røgpartikler, der kan indikere en begyndende brand.
Derfor er der lagt såkaldte sniffer-rør ud i datacentret, hvor der løbende indsamles luft. Ved hjælp af en laserstråle undersøges om den indsamlede luft indeholder røgpartikler.

Hvis det er tilfældet, starter en alarm og sikkerhedsprocedurer, der blandt andet betyder, at gæster øjeblikkeligt skal forlade datacentret.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere