Artikel top billede

(Foto: Jakob Boserup)

Hvis din it-løsning var en bil ...

Klumme: Er din it at sammenligne med en Volvo med masser af sikkerhed og et motorprogram, som godt kunne trænge til en overhaling?

Hvis din virksomheds it var en bil - hvilken bil var det så?

At dømme efter, hvordan danske finansvirksomheder svarer i en ny undersøgelse, er der meget der tyder på, at de kører Volvo. Sådan en god, solid, lidt ældre herregårdsvogn med automatgear, et gigantisk bagagerum hvor små ting nemt kommer til at rasle lidt rundt, et design der ikke har ændret sig ret meget siden 1970'erne, alt i airbags og et motorprogram, der godt kunne trænge til en overhaling.

Ifølge undersøgelsen er automatgearet en af de vigtigste funktioner i bilen: Den vigtigste opgave for it er at understøtte effektivisering og automatisering af arbejdsgangene. Ikke så mærkeligt, for der er stadig massive muligheder i branchen for at chiptune f.eks. kundehåndteringen.

For nylig skiftede jeg privat forsikringsselskab, og jeg nåede at få to besøg af privatassurandøren, før aftalen var på plads. Nu er vores hjem hverken udstyret med forgyldte kupler eller fyldt med antikviteter, så jeg vil tro at jeg tidligst er rentabel som kunde efter 7-8 år. Det er ganske enkelt for dyrt for finansvirksomhederne at få nye kunder på den måde.

Den pågældende undersøgelse spurgte også til, hvilke områder der kræver ekstern assistance. Og den klare topscorer er at holde orden i bagagerummet - det enorme arkivskab der skal rumme hele virksomhedens historie i form af dokumenter.

Øget regulering kommer til at stille nye krav til sporbarhed og dokumentation af arbejdsgangene, og her er effektiv dokumenthåndtering en nødvendig ingrediens. Tre ud af fire it-ansvarlige i branchen peger på dette område som centralt fokusområde.

Ikke overraskende er fokus på sikkerhed og compliance også en nødvendighed. Finanskrisen har været hård ved branchen og kommer til at stille nye krav om dokumentation, for at der kan drives forsvarlig forretning.

Det er ikke alle kravene, der virker lige logiske: Øget dokumentation af betingelserne for fx optagelse af et lån vil formentlig forvirre mere, end det vil give reel sikkerhed for forbrugeren.

Men der er behov for at sikre kundernes tillid til bankens systemer, og her betyder sikkerhedsniveauet, eller antallet af airbags om man vil, rigtig meget.

En anden konsekvens af finanskrisen er opkøb og fusioner. De stiller store krav til fleksibiliteten i it-arkitekturen, hvis man skal få synergi ud af at lægge to virksomheders it-systemer sammen. Og hvis designet er lidt bedaget, lige som herregårds-Volvoen, der ikke har ændret sig nævneværdigt siden 1970'erne, kan det godt vise sig at være en vanskelig opgave.

Motorprogrammet i finanssektoren er domineret af de driftssikre men også dyre, benzinslugende mainframe-løsninger. Mere end 15 procent af de adspurgte i analysen peger på det som et område, hvor de forventer at skulle øge den eksterne assistance. Og det giver jo god mening. De opgaver, der skal løses, skal også finansieres, og det samlede it-budget bliver næppe større i de næste par år.

Derfor skal der spares et andet sted, og drift af motorrummet er et oplagt sted. Det er en stor opgave at tage fat på, og man skal holde tungen lige i munden, men der er ingen vej uden om: Mainframe er for dyr i drift, og skal udskiftes til mere moderne og økonomiske løsninger.

Og som bil-fabrikanten Volvo må finansvirksomheden også se i øjnene, at kineserne kommer. Offshoring af it og forretningsgange er allerede en del af hverdagen, og næste nye bølge af nye leveranceformer banker på. Cloud computing har endnu ikke branchens fulde opmærksomhed, men det er nødvendigt at vurdere mulighederne også på dette område.

Bare for god ordens skyld: Løsningen er ikke at udskifte Volvoen med en Ferrari, eller en cykel for den sags skyld. Men det er nok på tide med et grundigt eftersyn hos den lokale mekaniker.

Karsten Fogh Ho-Lanng er corporate vice president og chief technology officer hos NNIT.

Computerworlds klummer er alene udtryk for skribentens holdninger og er ikke nødvendigvis udtryk for Computerworlds holdninger.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere