Artikel top billede

Pas på - du går kold i de stigende data-mængder

De næste år vil bombardementet af digitale informationer stige med 44 gange. Pas på du ikke går kold, advarer forsker.

Har du også hele tiden brug for en større harddisk, og synes du, at antallet af Google-hits på dit navn bare stiger og stiger?

Det er der en god forklaring på.

Vi oplever nemlig en sand eksplosion i data-væksten i øjeblikket, viser en ny undersøgelse fra it-analysehuset IDC.

Alene fra 2008 til 2009 blev der skabt eller kopieret 62 procent flere data. Og fra 2009 til 2020 forventes datavæksten at stige med yderligere 44 gange.

Det overrasker ikke fremtidsforsker Preben Mejer, der er direktør i det århusianske videnscenter Innovation Lab.

"Det virker godt nok voldsomt, men når vi ser på udviklingen i øjeblikket, så lyder det bestemt ikke urealistisk," lyder Preben Mejers første reaktion.

Drevet af sociale mængder

Han vurderer, at stigningen i de mange data især er drevet frem af de sociale medier. Det er ikke mange år siden, at du var henvist til læserbrevsspalterne i din lokale avis, hvis du ville til orde.

Men i dag kan du på ingen tid oprette din egen blog, lægge videoer ud på YouTube eller starte din egen lille netradio.

Men udviklingen betyder også, at mens en Google-søgning for få år siden var en simpel manøvre, så bliver informationssøgningen nu mere og mere uoverskuelig.

"I dag er den store udfordring at overskue informationer. Jeg googlede eksempelvis mit eget navn forleden dag, og der fik jeg 284.000 hits. Det er jo helt umuligt at overskue. Når antallet af informationer bare fortsætter med at stige, så kan konsekvensen meget vel blive, at vi går informations-kolde og helt afholder os fra at søge informationer," advarer Preben Mejer.

Han mener, at vi allerede nu ser en reaktion på den udvikling i de sociale netværk, hvor vi på Facebook og ikke mindst Twitter følger andre brugere i stedet for selv at gå på jagt efter informationer.

"Vi lægger os ganske enkelt i slipstrømmen på andre fornuftige mennesker, og lader dem sortere informationerne for os," siger Preben Mejer, der også nævner Delicous.com, hvor brugere kan dele links med hinanden, som et andet eksempel på tendensen.

Smart-computing er på vej

Men Preben Mejer vurderer også, at vi vil opleve et stigende behov for systemer, der i daglidagen kan hjælpe os med sortere og organisere i de enorme informationsmængder.

Han forklarer, at vi allerede ser tendensen på et mindre niveau hos Googles mailservice Gmail, hvor mail-korrespondancer bliver samlet i selvstændige tråde.

En funktion, som Microsoft også har inkluderet i den nyeste version Outlook, der netop er blevet præsenteret.

Tendens vil fortsætte i retning mod endnu mere automatisering, hvor computeren automatisk tagger informationer og selv filtrerer dem i stil med spamfiltrene i vores mailprogrammer, forudsiger Preben Mejer. En tendens, som han kalder for smartcomputing.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere