Artikel top billede

Android-konkurrent klar i første version

It-kæmperne Nokia og Intel har slået koderne sammen i et open source-projekt, der kan blive en konkurrent til Googles Android. Første stabile version er klar.

Intel og Nokia havde tidligere hver deres udviklingsafdelinger, der puslede med åbne platforme til små enheder og smarte mobiler.

Intels projekt hed Moblin, mens Nokia arbejdede med Maemo.

I starten af året slog de dog pjalterne sammen, og skabte MeeGo-projektet.

Kompetencerne fra de to firmaer, der er gode til henholdsvis kommunikation og teknologi, er nu blevet samlet i en stabil version 1.0 af styresystemet.

MeeGo bygger på Linux, og projektet er støttet af Linux Foundation.

Stadig i test-status

Ideerne til platformen blev første gang offentliggjort i februar og den første milepæl for udviklingen blev nået 31. marts, da en udviklingsversion af MeeGo blev frigivet.

Den nye udgivelse forsyner nu udviklerne med en stabil kerne, der kan bruges som fundament for applikationsudvikling, samt med en platform til netbooks. Der er desuden en version til Nokias Maemo-baserede N900.

MeeGo understøtter således langt fra alle de ønskede platforme endnu.

En færdig udgave af MeeGo forventes først klar i årets sidste kvartal, og målsætningen er en udgivelseskadence på seks måneder.

Styresystemet benytter et applikationsudviklingsmiljø baseret på rammeværktøjet Qt.

500

Skærm-dump fra Nokia og Intels kommende mini-platform, her til netbooks.

Ny Andriod?

Platformen skal skabe en brugerflade og binde enhederne sammen med eksempelvis internettet.

Operativsystemet kommer blandt andet med kalenderfunktion, sociale netværkstjenester, mail-funktioner og medieafspiller.

Funktioner, der langt hen ad vejen gør MeeGo til en konkurrent til Googles Android-platform. Android blev lanceret i oktober 2008 og virksomheder som HTC, Motorola, Samsung og Google selv udvikler mobiler baseret på Android.

Nokia ønsker ikke, at kommentere direkte på konkurrence-spørgsmålet, hvor både Google, Apple og Microsoft står stærkere.

Kommentaren fra Ari Jaaksi, der er vice president for Maemo-apparater og MeeGo-afdelingen hos Nokia, er blot, at "Vi har tænkt os at lave overvældende gode telefoner baseret på MeeGo." Det sagde han ved lanceringen af platformssamarbejdet mellem Nokia og Intel tidligere på året.

Googles open source program-manager, der hedder Chris DiBona, åbner posen en anelse mere. Han understreger, at mobilmarkedets størrelse gør, at der er plads nok til mange forskellige spillere.

"Jeg vil have, at Android får succes, men jeg mener ikke, at MeeGo af den grund behøver at mislykkes. Jeg synes, at MeeGo er fantastisk," sagde han således på The Linux Foundation Collaboration Summit i San Francisco, der blev afholdt i slutningen af april.

Han understreger, at mobilmarkedets størrelse gør, at der er plads nok til mange forskellige spillere.

MeeGo behøver ikke at tabe, for at Android får succes, ligesom Android ikke behøver at tabe, for at MeeGo får succes, vurderer han.

Symbian lever stadig

Men MeeGo er ikke Nokias eneste open source-styresystem til mobile enheder.

Der er jo også Symbian.

Det er dog ikke meningen, at Symbian skal udfases men, at de to skal supplerer hinanden.

Nokia vil således bygge high-end smartphones og "mobile computere" baseret på MeeGo, mens virksomhedens Symbian-mobiler vil ligge i mellemklassen og den lavere ende af skalaen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere