Artikel top billede

(Foto: Morten Rakke / Morten Rakke/www.rakke.no)

Nettet vil samle den fragmenterede mobilverden

HTML5 vil gøre browserne mere webapp-venlige, mener Jon von Tetzchner, der er medstifter af norske Opera.

Computerworld News Service: Den norske browserproducent Opera har store forhåbninger for kombinationen af mobile browsere og HTML5, der vil bevirke, at webbaserede applikationer bedre kan konkurrere med lokalt installerede applikationer, fortæller medstifter af Opera Jon von Tetzchner.

Kombinationen af fragmentering og lokalt installerede applikationer på smartphones er i dag skidt for både bruger og udvikler, siger von Tetzchner i et interview.

For brugerne er det svært at skifte til en ny telefon, der benytter et andet styresystem, og samtidig beholde alle deres applikationer. Og udviklerne er ofte nødt til at starte fra bunden af, når de vil udvikle en applikation til forskellige platforme, siger von Tetzchner.

Men nettet kan være løsningen på begge problemer, og ligesom Google gør, satser Opera på, at HTML5 vil gøre webbaserede applikationer mere konkurrencedygtige i forhold til lokalt installerede applikationer. Browseren er ikke designet til at bygge applikationer, men det ændrer introduktionen af HTML5, mener von Tetzchner.

"Hvis man gerne vil bygge faktiske applikationer og ikke websites, så har dette noget at sige," påpeger han.

Her er fordelene

Udviklere vil blive i stand til at tilføje rigt grafikindhold kombineret med lokal storage, hvilket vil gøre det muligt for programmer baseret på webstandarder at fungere præcist ligesom lokalt installerede applikationer, forklarer han.

Implementeringen af HTML5 er stadig kun undervejs, især i mobile browsere. Opera Mobile 10 og Mini 5 understøtter visse dele af HTML5 heriblandt grafik. Der mangler stadig understøttelse af vigtige aspekter som video og lokal storage, men det vil ikke overraske von Tetzchner, hvis storage-delen bliver tilføjet allerede i år.

Ind i varmen hos Apple

De første fem måneder af 2010 har været travle for Opera: Producenten har opkøbt den mobile annoncevirksomhed AdMarvel, underskrevet en aftale med Vodafone om at give billige telefoner i fremkommende markeder internetadgang og fået sin Mini-browser godkendt til iPhone.

At Apple godkendte Opera Mini kom som en overraskelse for mange, menikke for Opera, som efter en grundig granskning af Apples SDK-licens var overbevist om, at den ville blive godkendt, oplyser von Tetzchner.

"Der var også andre browsere, der var blevet godkendt … og det faktum, at vi ikke kører JavaScript eller den slags på klientsiden, gør, at det var naturligt for Apple at godkende Opera Mini," forklarer von Tetzchner, der understreger, at Opera gennemgik den normale ansøgningsprocedure for applikationsgodkendelse.

Mere end 2,6 millioner mennesker brugte Opera Mini på deres iPhone i løbet af de første to uger efter lanceringen i april, oplyser Opera.

Opera Mini til iPhone fungerer også på iPad, men Opera har ikke gjort noget for at tilpasse browseren til Apples tablet, hvilket vil være et naturligt næste skridt, siger von Tetzchner.

Holder med Adobe i Flash-krigen

Apple får ingen sympati fra Opera med hensyn til to varme emner i den mobile browserverden.

Von Tetzchner har kun gode ting at sige om Adobe Systems, som mildt sagt har haft sine uoverensstemmelser med Apple angående Flash på mobiltelefoner. Opera har et godt forhold til Adobe, og Flash er en del af nettet, siger han.

Han fortæller dog ikke, om eller hvornår browserproducenten vil implementere den seneste version af Flash på Opera Mobile. Men Opera Mini står ikke til at få understøttelse af Flash. Denne browser er ekstra hurtig og forbruger mindre data. Det sker ved, at websites bliver komprimeret på Operas servere, før de sendes til browseren, men det betyder også, at visse ting ikke vil fungere, heriblandt Flash. Opera Mobile forbinder på den anden side direkte til nettet.

Godt med Googles video-codec

Opera er også en stor fan af Googles open source-video codec, VP8, og er allerede begyndt at implementere det i sin desktop-browser.

"Når Google vælger at købe en virksomhed for en betydelig sum penge og derefter gør codec'et frit tilgængeligt, tiltaler det mange virksomheder," siger von Tetzchner.

Codec'et støttes i dag af Opera, Mozilla og Adobe, og selv Microsoft har sagt, at virksomheden i det mindste ikke vil bekæmpe det nye codec. Det efterlader stort set Apple som den eneste modstander, fortæller han.

Hvad angår Operas andre tiltag indtil videre i år, så har Opera ved at opkøbe AdMarvel og underskrive aftalen med et teleselskab som Vodafone lagt fundamentet for, hvordan virksomheden vil tjene penge i fremtiden.

Betaling over mobilregningen

Teleselskaberne er i en god position til at bruge forholdet til deres abonnenter til at opbygge et fungerende økosystem til såkaldt m-handel. Det er på nuværende tidspunkt stadig for besværligt at handle via sin mobiltelefon, men det er noget, teleselskaberne kan ændre på, mener von Tetzchner.

"Den afgørende test er for mig, om man kan bestille en pizza og betale for den, ved at den bare bliver trukket på ens telefonregning," siger han.

For at det skal fungere, er teleselskaberne nødt til enten selv at blive banker eller at samarbejde med banker, men det vil alt sammen falde på plads, siger han. Hvis brugerne kan handle over deres mobiltelefoner, vil der være omsætning nok til at dele, mener han.

Privacy er dog stadig en bekymring i det voksende marked for mobilannoncering - alle, der er involverede i dette marked, er nødt til at være påpasselige, når det kommer til slutbrugernes personfølsomme oplysninger.

"Vi vil gerne levere rimeligt relevante annoncer, men … vi ønsker ikke at overskride nogen grænser," forsikrer von Tetzchner.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere