Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Bøn til softwarekunder: Fokusér på licensstyring

Licensbetingelserne afspejler en kompleks brug af teknologi. Derfor skal I sætte jer ind i licensbetingelserne, lyder Microsofts opfordring til softwarekunderne.

"Vi vil da meget hellere tale om teknologiens muligheder for at hjælpe kundernes forretning frem for at sidde som en anden bogholder og tælle licenser."

Anne-Mette Stoltze er Compliance Manager hos Microsoft og så helst, at hendes job var overflødigt. Titlen Compliance Manager dækker over, at hun skal sørge for, at Microsofts kunder betaler for det nødvendige antal licenser, når kunderne anvender Microsoft-teknologi. Det indebærer blandt andet, at hun er med ved licensgennemgange, hvor man tæller op, hvor mange licenser en kunde har købt og hvor mange licenser kunden reelt har brug for.

Kompleks teknologi = komplekse licenser

Microsoft er sammen med Oracle en af de væsentlige softwareleverandører til Coop, der blev præsenteret for et stort trecifret millionkrav i forbindelse med en licensgennemgang. Anne-Mette Stoltze ønsker ligesom Oracle ikke at tale om Coop-sagen, men hun vil gerne berette generelt om Microsofts syn på softwarelicenser.

"Hvis man ser 10 år tilbage og ser på den mængde og type af teknologi, der blev brugt dengang i forhold til nu, så har tingene udviklet sig kraftigt. Der er taget mere og mere teknologi i brug. De it-miljøer der står i danske og internationale virksomheder er superkomplekse miljøer.

Det er ikke bare en Windows-server og et SAP-system, der står og føder virksomheden med data og information. Den teknologi som anvendes af virksomhederne i dag er mangedoblet i sin effektivitet, kapacitet og i skalerbarhed. Det er superkomplekse miljøer, der gør, at vi sideløbende med at teknologien udvikler sig, har skullet udvikle licensbetingelser og aftaler, som afspejler den udvikling som der er i teknologien," siger Anne-Mette Stoltze.

Det betyder, at licensbetingelser for software er et komplekst område som virksomhederne skal tage alvorligt og sætte sig grundigt ind i, mener Anne-Mette Stoltze. Ikke kun for at undgå økonomisk smertefulde licensgennemgange, men også for at få bedre udnyttelse af den eksisterende software.

Fokusér på licenserne - det er til egen fordel

"Det vil være fantastisk, hvis ledelsen i danske virksomheder tog beslutningen om, at der udpeges nogen til at være ansvarlig for at software asset management eller licensstyring spiller i den pågældende virksomhed. Der skal være nogen i organisationen, der har ansvaret for, at it-infrastruktur er korrekt licenseret," anbefaler Anne-Mette Stoltze og fortsætter:

"Hvis du har et solidt overblik over aftaler med leverandørerne, så kan du optimere brugen af dinne licenser. Du kan ikke optimere på noget, som du ikke ved hvad er."

Hun nævner som eksempel muligheden for at overdrage en allerede anvendt licens for Microsoft Project til en anden bruger, hvis licensen ikke har været anvendt i 90 dage.

"Hvis jeg eksempelvis spørger en virksomhed, om de rent faktisk har 60 faste brugere af 60 Project-licenser, så lyder svaret "Tja, joh, det ved vi ikke". Med Project-licensen kan man afinstallere produktet hvis det ikke er brugt i 90 dage. En anden bruger kan så senere bruge den licens.

Den slags har du ikke styr på, hvis du ikke har sat dig ind i licenserne og fører kontrol med dem," siger Anne-Mette Stoltze, der også stiller nemmere licensgennemgange og forhandlinger med softwareleverandørerne i sigte, hvis virksomhederne får styr på virksomhedens softwarelicenser og betingelser.

"Hvis virksomhederne har det hele på plads, så kan en licensaudit være overstået på en dag. Det er et godt signal at sende til it-leverandøren. Du sidder i en meget bedre forhandlingssituation med leverandørerne. Så skal vi ikke tælle licenser, men kan i stedet tale om, hvad teknologien kan tilføre af værdi til virksomheden."

Ingen problemer med leasing-kontrakter

Desværre sker det ikke så ofte, fordi it-afdelingen traditionelt ikke har haft så meget fokus på kontrakter som i andre dele af virksomheden, mener Anne-Mette Stoltze.

"Man ved godt, at man skal sætte sig ordentligt ind i eksempelvis leasing-aftaler i relation til medarbejdernes firmabiler. Her sørger man for at registrere medarbejderne, hvilken kategori af bil medarbejderen er berettiget til og er meget fokuseret på forskellige udgifter der er i forbindelse med leasing-arrangementet. Den slags sætter virksomhederne sig meget detaljeret ind i.

Men det sker ikke i it. Der har man per default sagt, at licensreglerne er for besværlige. Der er lidt ansvarsfralæggelse; det er for besværligt, derfor har vi ikke styr på det," siger Anne-Mette Stoltze.

Kan licensbetingelserne forenkles?

Derfor opfordrer Anne-Mette Stoltze de danske virksomheder til at tage softwarekontrakterne seriøst og bruge tid og ressourcer på at sætte sig ind i det ofte komplekse område.

Men det er vel op til leverandørerne at finde frem til nogle enklere og mere gennemskuelige licensbetingelser, så det bliver nemmere for kunderne?

"Der arbejdes løbende på at forenkle, men teknologien bliver mere og mere kompleks og vi kan flere og flere ting. Antallet af teknologier og samspillet mellem forskellige teknologier er eksploderet," siger Anne-Mette Stoltze, der mener, at kompleksiteten er noget man må lære at leve med.

"Det er jo ikke sjovt for branchen selv - og nu taler jeg ikke kun for Microsoft - det er et generelt issue, der bliver rejst løbende: Hvorfor kan vi ikke gøre det mere simpelt? Men det kan vi desværre ikke, fordi der er så mange forskellige faktorer, der spiller ind, teknologien er ude i alle afkroge af virksomhederne og vi har eksempelvis mange forskellige mobile enheder, der giver adgang til centrale forretningssystemer," siger Anne-Mette Stoltze.

Selvfølgelig skal vi reagere på overtrædelser

Den øgede værdi, som virksomhederne får ved anvendelsen af software, skal der betales for og her ser softwareleverandørerne licenserne som måden at få pengene hjem.

"Industrien skal sikre, at der afregnes for den merværdi vi tilbyder virksomhederne. Der har vi kun en mulighed og det er licenserne. Som andre softwareleverandører håndhæver vi vores rettigheder. Hvis der sker krænkelser, skal vi da reagere. Hvis jeg sad som direktør i Volvo-koncernen, ville jeg da ikke bare lade hver fjerde Volvo gå gratis fra fabrikken ud til en forbruger. Så ville jeg ikke sidde der i lang tid," siger Anne-Mette Stoltze.

"Alt hvad der bliver fundet, skal der være en licens til. Hvis en kunde mangler 100 Office Pro-licenser og kunden foreslår at købe 58 Windows Server-licenser som han står og mangler i stedet for, så kan jeg ikke bare sige ja til det. Hvis jeg sagde ja til det, ville jeg ikke have noget job i morgen. Vi skal i tilfælde af manglende licenser sørge for, at det bliver bragt i orden. Det kan ikke gøres ved, at man køber andet software," forklarer Anne-Mette Stoltze.

Ikke bevidst piratkopiering, men manglende fokus

Efter hvad der kan forekomme som en opsang til danske virksomheder, har Anne-Mette Stoltze dog også ros til de danske virksomheder.

"Når vi ser på verdensplan, så er Danmark et foregangsland. Danske virksomheder har mere fokus på licensstyring. Desværre har vi haft krisen, hvilket har betydet, at nogle SAM (Software Asset Management-projekter, red.)-projekter er blevet stoppet. Det er ærgerligt, da de ikke er de dyreste projekter,"" mener Anne-Mette Stoltze.

I en nylig undersøgelse af IDC og brancheorganisationen BSA estimeres antallet af piratkopier på danske pc'er til 26 procent. I opgørelsen skelnes ikke mellem privatbrug og virksomhedsbrug. Anne-Mette Stoltze taler dog slet ikke om piratkopier, når talen falder på danske virksomheders software, men mere om mislicensering.

"Min erfaring - og nu taler jeg ikke om forbrugere og enkeltmandsvirksomheder - siger mig, at de fleste der driver en virksomhed ikke er interesseret i at sidde med et stykke software, der pludselig kan give dem et problem.

Det er ikke piratkopiering, vi ser i danske virksomheder, det er mislicensering eller ukorrekt licensering," siger Anne-Mette Stoltze, der mener, at manglende tid og fokus er årsagen til, at der ikke er styr nok på licenserne.

"Det ligger bare ikke øverst på listen for it-afdelingen. Det gør det måske til en hvis grad, men så kommer der lige et projekt ind fra højre og der er en deadline, der skal nås eller nogle brugere, der ikke kan få skidtet til at virke ude i en af afdelingerne. Den slags får hurtigt fokus i stedet for.

It-afdelingen er jo ikke den afdeling, hvor folk sidder og triller tommelfingre, så de løber ikke efter arbejdsopgaver, som ledelsen ikke sætter pris på. Derfor skal ledelsesniveauet i virksomhederne sætte det øverst på agendaen," anbefaler Anne-Mette Stoltze.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere