Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Næste opkøbsbølge i it-branchen er på vej

Skyen medfører flere opkøb i fremtiden, og brugerne siger selv, at de foretrækker færre leverandører men frygter at blive låst til leverandørerne.

Computerworld News Service: Hewlett-Packards 87 milliarder kroners opkøb af Electronic Data Systems i slutningen af august 2008 var en af de sidste store teknologi-sammenlægninger, inden krisen kom rigtigt i gang.

Mindre end en måned senere offentliggjorde HP planerne om at fyre omkring 25.000 tidligere EDS-medarbejdere, investeringsbanken Lehman Brothers gik bankerot og markedet faldt 504 point - alt sammen på en og samme dag, 15. september 2008.

Krise stoppede opkøb

Efter denne episk-tragiske dag gik teknologi-branchen ind i en ny og sjælden æra: Døren blev midlertidigt smækket i for flere opkøb og sammenlægninger.

I løbet af 2009's første kvartal faldt den samlede værdi af teknologi-branchens aftaler til 19,25 milliarder kroner, hvilket svarer til så godt som ingenting set i forhold til et normalt kvartal, vurderer det New York-baserede konsulent-firma PricewaterhouseCoopers (PwC).

Nu ser det ud til, at teknologi-sammenlægningerne er tilbage, og analytikerne regner med, at trenden vil fortsætte - foreløbigt i hvert fald. Andy West, der er leder af konsulentfirmaet McKinsey & Co.'s sammenlægningsdivision, forudser "en kommende bølge" af opkøb, eftersom antallet af børsnoterede firmaer er relativt højt, mens gennemsnitsprisen for en virksomhed er relativt lav.

Andy West argumenterer for, at det mest almindelige bliver opkøb på tværs af segmenter, som når for eksempel et storage-firma vælger at købe en netværks-virksomhed. Overordnet set mener han, at teknologi-markedet er "modent til konsolideringer."

Låst til leverandøren

Men den sidste nye opkøbs-trend får en blandet modtagelse - og giver anledning til flere bekymringer - blandt brugere og analytikere.

Særligt brugerne ser en risiko for, at opkøbene vil være til skade for konkurrencen og kan føre til at blive låst til en leverandør. Men andre ser til gengæld skyens tilsynekomst som en mulighed for at slippe ud af kløerne på de opkøbstunge leverandører.

Udviklingen begyndte at tage fart præcist et år og en måned efter HP's offentliggørelse af EDS-fyringerne.

I september 2009 købte Dell Inc. Perot Systems for godt 24 milliarder kroner, mens Xerox Corp. indgik aftale med Affiliated Computer Services Inc. om et opkøb for knap 35 milliarder kroner.

Og i april i år kunne HP så give hånd på en aftale om at købe netværks-virksomheden 3Com Corp. for knap 17 milliarder kroner.

Fart på sammenlægningerne

Der blev indgået sammenlægningsaftaler for godt 132 milliarder kroner i 2009's fjerde kvartal, og udviklingen fortsatte ind i 2010 med sammenlægninger for knap 118 milliarder kroner i første kvartal, fortæller PwC.

Der er forskellige holdninger til, hvad der har drevet den seneste bølge af sammenlægninger, og til hvad det kommer til at betyde for brugerne.

De store leverandører tror, at it-cheferne gerne vil nøjes med at forholde sig til færre leverandører, ligesom de gerne vil mindske den opgave, det er at integrere produkter fra flere leverandører og fokusere på at løse forretningsproblemer frem for at køre datacentre.

For at leve op til de krav, søger virksomhedsleverandørerne at opkøbe firmaer, som ledelsen mener, kan udvide eksisterende tilbud eller tilføje nye muligheder inden for tjenester, netværksværktøj, management software og business intelligence-værktøj.

Nyheden er måske ikke kun positiv for it-afdelingerne, og nogle observatører udtrykker angst for, at yderligere sammenlægningsaktiviteter vil lede til endnu mere markeds-konsolidering, hvilket vil give brugerne færre valgmuligheder.

Guerrilla-krig mod store leverandører

Andre observatører bemærker, at selv en konsolideret gruppe af virksomhedsleverandører vil stå over for en ny form for guerrilla-krig mod de stærkeste udbydere af cloud-baserede applikationer, som for eksempel Google Inc. og Amazon.com Inc., såvel som mod mindre software-as-a-service (SaaS)-firmaer, der lever af at sælge hostede niche-applikationer.

Efterhånden som virksomhederne i stadigt højere grad går over til applikationer, der er hosted af andre, bliver infrastruktur til en vare, og nye tjenester ligger bare enkelte klik væk - og det synes mere tiltrækkende end at vente på en omfattende sammenlægnings- og opsætnings-periode.

Oracles mange opkøb

Den virkelige værdi, som virksomhedsleverandørerne stadig kan tilbyde, er muligheden for at anvende software og tjenester til at udføre det komplekse arbejde, det er, at sammenknytte forskellige systemer for større kunder.

En virksomhedsleverandør kan for eksempel sammenkæde GPS-sensorer på alle produkterne i en togvogn i bevægelse til BI-systemer, der igen er forbundne med håndholdte instrumentbræt og interne sociale netværk.

For at holde trit med de kommende teknologier, skal virksomhedsleverandørerne dog hele tiden holde fokus på at få opkøbt en bred variation af virksomheder.

I de seneste år har Oracles mange opkøb været et godt eksempel på tiltag, der er gjort dels for at konsolidere markedet og dels for at øge virksomhedens produktvariation.

Oracle tog blandt andet et stort skridt mod at begrænse ERP-konkurrencen - og mod en konsolidering af forretningen for virksomhedsapplikationer - ved 2005-opkøbet af PeopleSoft .
Dertil kom dette års opkøb af Sun Microsystems Inc., der udvidede Oracles rækkevidde på virksomhedsområdet til at omfatte et nyt marked - hardware - i forbindelse med selskabets bestræbelser på at holde trit med de integrerede tilbud, som rivalerne HP og IBM står bag.

[i]Oversat af Marie Dyekjær Eriksen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere