Artikel top billede

Ny EU-klage over IBM's adfærd på mainframemarked

EU kan være på trapperne med en sag mod IBM om selskabets dominerende adfærd på mainframemarkedet.

Computerworld News Service: Neon Enterprise Software vil indgive en mainframe-relateret klage mod IBM til Europa-Kommissionen.

Hermed forværres it-gigantens regulatoriske problemer i Europa.

Neon, som producerer software til mainframes, siger, at klagen er angående IBM's "igangværende konkurrenceforvridende og krænkende adfærd" i mainframe-markedet.

Virksomheden oplyser ikke, hvornår klagen vil blive formelt indgivet.

Tre lignende klager

IBM står i forvejen over for tre lignende klager om konkurrenceforvridning i EU - nemlig fra fra TurboHercules, PSI og T3 Technologies.

I marts indgav den franske mainframe-softwarevirksomhed TurboHercules en klage til Europa-Kommissionen.

Her bedyrede selskabet, at IBM binder sit styresystem til sin mainframe-hardware, hvilket lukker af for mindre konkurrenter.

IBM har endnu ikke modtaget nogen klage, skriver talsmand for IBM Steve Eisenstadt i en e-mail.

"IBM er af den stærke overbevisning, at Neons produkter ikke tilbyder noget innovativt," skriver Eisenstadt og tilføjer, at Neons motivation blot er at profitere på de "milliarder af dollar," som IBM har investeret i mainframes i løbet af de sidste 10 år.

Disse "copycat"-virksomheder forsøger at efterligne IBM's mainframe-serveres funktionalitet, hvorved de krænker IBM's IP-rettigheder, skriver Eisenstadt.

IBM vil med næb og klør beskytte investeringerne i sine mainframe-teknologier, skriver han.

Undersøger IBM's dominerende forretningsstrategi

USA's justitsministerium påbegyndte i oktober en indledende undersøgelse relateret til anklager om IBM's dominerende adfærd i mainframe-markedet.

Neon producerer softwaren zPrime, som ifølge virksomheden kan reducere driftsomkostningerne ved at flytte mainframe-beregningsopgaver over på IBM's specialiserede mainframe-processorer zAAP og zIIP. IBM introducerede de såkaldte specialty processors (SP'er) i sine mainframes for at omdirigere visse arbejdsbyrder fra den centrale processor, og kunderne betaler ikke softwarelicens-afgifter for at bruge disse SP'er.

De to virksomheder har i forvejen været i juridisk slagsmål over zPrime og dens funktionalitet. Neon har tidligere anklaget IBM for ulovligt at forsøge at fastholde sin dominans inden for håndtering af arbejdsbyrder på IBM's mainframes, mens IBM har anklaget Neon for at krænke dens immaterielle rettigheder.

Anlagt sag

Neon indgav i december et søgsmål ved den amerikanske distriktsdomstol for det vestlige distrikt af Texas, der hævdede, at IBM ulovligt blandede sig i kunders indkøb af zPrime.

IBM fortalte ifølge Neon sine mainframe-kunder per brev, at "anvendelsen af zPrime vil betyde, at Neons kunder bliver forpligtet - i modsætning til IBM's oprindelige løfter til kunder, der har købt SP'er - til at betale softwarelicens-afgifter for arbejdsbyrder, der er omdirigeret til SP'er." IBM's påstand er usand, hævder Neon.

IBM stillede i januar modkrav til Neons søgsmål og anklagede Neon for at have designet zPrime på en sådan måde, at softwaren krænker IBM's immaterielle rettigheder.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere