Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Danske HP-direktører tvunget ned i løn

På trods af vækst og overskud på HP-koncernens milliard-regnskab koster den økonomiske krise i Asien. Et par tusinde HP-direktører over hele verden må fem procent ned i løn i foreløbig tre måneder

Af Poul Hilbert

Milliard-koncernen Hewlett-Packard (HP) har givet 2.400 topchefer over hele verden ordre om straks at gå fem procent ned i løn og lukke fabrikkerne mellem jul og nytår.
For det danske HP rammer det selskabets tre topdirektører med administrerende direktør Jørgen Bardenfleth (billedet) i spidsen.
Det er første gang i koncernens snart 60-årige historie, at HP har valgt at barbere topledelsens lønninger for at klare en øjeblikkelig økonomisk krusning på regnskabet. Foreløbig gælder lønnedgangen dog kun i tre måneder – august, september og oktober, som er HP’s fjerde kvartalsregnskab i 1998.
Hewlett-Packard har tidligere brugt midlertidig reduktion i lønnen for at rette økonomien op. Sidst var i 1987, men dengang var der tale om en kollektiv lønnedgang, som ramte alle HP-medarbejdere.

Krisen kradser i Asien
Det er den aktuelle krise i Asien, som rammer Hewlett-Packard relativt hårdt især i Korea og på Taiwan. Krisen kradser ikke på HP-fabrikkernes produktion i Asien.
Men problemet er manglende salg til virksomheder og private på grund af finanskrisen. Det asiatiske marked er traditionelt et meget stort forretningsområde for Hewlett-Packard.
Administrerende direktør Jørgen Bardenfleth bekræfter over for ComputerWorld, at tre mand i topledelsen for det danske Hewlett-Packard skal gå fem procent ned i løn i månederne august, september og oktober 1998. Jørgen Bardenfleth siger, at lønnedgangen omfatter ham selv samt to andre i toppen af HP- ledelsen. Men efter aftale med de to andre i ledelsen ønsker han ikke at oplyse deres navne.

Direktører på skrump
ComputerWorld kan oplyse, at blandt den danske HP-ledelse på otte mennesker omfatter koncernens krav om en fem procents lønnedgang foruden den administrerende direktør og ansvarlig for printer, pc og forhandlersalg Jørgen Bardenfleth også teknisk direktør Thomas Ohm og salgs- og marketingdirektør for storkunder Rune Sørensen.
Det tilsyneladende drastiske krav om at barbere ned på HP-ledelsens lønninger i alle koncernens selskaber over hele verden skyldes dog ikke en livstruende økonomisk krise i HP-koncernen.
De 122.000 medarbejdere i det sidst offentliggjorte helårs-koncernregnskab (1997) havde 42,9 milliarder dollar i omsætning og et overskud på 3,1 milliarder dollar.
– For det endnu ikke færdige 1998-regnskab, som slutter den 31. oktober, har der også været vækst i såvel omsætning som overskud. For 1. og 2. kvartal 1998 var der således et overskud på 1.614 millioner dollar. For det danske HP-regnskab er der også tale om vækst, siger den danske HP-chef Jørgen Bardenfleth.

Under observation
De amerikanske analytikere og aktiemarkedet følger hver eneste bevægelse i Hewlett-Packard med lup. Få andre aktier er under så stærk observation, fordi HP efterhånden har gjort det til en vane at levere det ene vækstregnskab efter det andet.
For at komme analytikerne i forkøbet valgte HP-koncernen derfor at gå ud med en “advarsel” til aktiemarkedet den 31. juli i år, da resultatet ikke helt var som tidligere meddelt for det netop afsluttede (men endnu ikke offentliggjorte) 3. kvartal 1998. Samtidig gav koncernledelsen den “psykologiske” meddelelse om at skære i topledelsens lønninger.
Når det igangværende 1998-regnskab, som løber til den 31. oktober 1998, er slut, vil der som helhed dog blive tale om vækst og fremgang sammenlignet med 97-regnskabet. Blot i et lidt mere afdæmpet tempo.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere