Internet kan være et farligt sted, hvis man ikke gebærder sig rigtigt. Det ved formanden for Foreningen af Internetleverandører (FIL), Søren Langkjær, og den viden vil han nu gerne give videre til landets skolebørn.
? Min vision er at finde 20 eller flere personer med tilknytning til IT-branchen, der vil bruge et par timer på at gå ud og holde foredrag. Det er ekstremt vigtigt at få børnene undervist i det her, siger han.
Søren Langkjær lagde selv ud i sidste uge med et besøg på Vedbæk Skole til den fjerdeklasse, hans datter går i. En hurtig tælling viste, at samtlige 23 børn i 4.b havde internetadgang hjemmefra, fem endda fra eget værelse, og at ni børn havde egen e-mail.
Tekniske forklaringer
Søren Langkjær begyndte med at forklare om IP-adresser, navneservere, HTML, hosts og protokoller, men det forstod børnene ikke meget af. Til gengæld var der stor indlevelse, da de kom til at diskutere farerne ved chat, og hvordan internet kan bruges mere effektivt.
? Det er svært, for jeg er ikke vant til at undervise børn. Men vi har en interesse i at børnene vokser op med et godt forhold til internet. Ellers ender vi med kinesiske tilstande, hvor de klipper kablerne, siger Søren Langkjær, der til daglig er direktør i internetfirmaet NextVision.
Han håber på at få Undervisningsministeriet med i projektet. Det kommer af en frygt for, at folkeskolerne ikke er klædt ordentlig på til at lære børnene at bruge internet. Sikkerhed på internet er i dag lagt ind under den enkelte skolebestyrelse.
? Der vil være kommuner, hvor de ikke har en anelse om, hvad der foregår. Hvor skolen i virkeligheden er byens værste netcafe, mener Søren Langkjær.
Bagerst i lokalet står klasselærer Kirsten Olsen og kigger på, mens Søren Langkjær siger til børnene, at Google er den bedste søgemaskine.
? Jeg har aldrig hørt om Google. Men det siger måske alt, hvisker hun, mens Søren Langkjær fortæller 4.b om gøre en søgning mere specifik.
Red Barnet lancerer i uge 44 en kampagne, der skal oplyse børn og forældre om sikker chat på nettet. Kernen er fire færdselsregler, som børnene skal følge, og de lyder kort:
Giv aldrig personlige oplysninger væk på chatten. Aftal aldrig at mødes, uden at dine forældre ved det. Tag dine forældre med til det første møde. Stop med at chatte, hvis du ikke føler dig tryg. |
Også Red Barnet har Søren Langkjær henvendt sig til for at få hjælp til projektet.
? Det vil være udmærket. Det, at der kommer en person udefra, tror jeg også frisker lidt op. Vi har ikke her i Red Barnet kapacitet til det, så vi er glade for, hvis nogen vil påtage sig opgaven. Men vi vil meget gerne være sparringspartner, for vi har en masse viden på det her område, siger programkoordinator og psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet.
Søren Langkjær arbejder nu videre med projektet og er fortrøstningsfuld med hensyn til at finde frivillige.
? Der må være andre i den her branche end mig, der har børn, siger han.