Udbud om offentlig IT-infrastruktur afgjort

En offentlig metadatabase skal gøre det lettere for myndighederne at kommunikere digitalt og give effektiv service gennem digital forvaltning. Udbudsrunden er nu ovre, og der er fundet fem foreløbige vindere. Den endelige vinder kan se frem til ansvaret for et projekt til en værdi af 30 millioner kroner.

Kampen er i gang om at finde den leverandør, der skal stå for første skridt i de næste års store offentlige IT-satsning. Efter første udskilningsløb står Accenture, CSC, IBM, Oracle og WM-Data tilbage som vindere.

Det drejer sig om en stor offentlig metadatabase baseret på XML, der skal holde styr på, hvilke offentlige databaser, der findes, og hvad de indeholder. Metadatabasen, eller Infostrukturbasen, som den også kaldes, bliver ifølge chefkonsulent Mikkel Hemmingsen fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling den første af sin slags i verden.

De fem vindere af EU-udbudet:

Accenture og Microsoft i et konsortium

CSC med PWC og Dansk Bibliotekscenter som underleverandører

IBM med SAP som underleverandør

Oracle

WM-Data med Software AG som underleverandør

? Den skal gøre det lettere og billigere at lave offentlige IT-services og gøre det lettere for det offentlige at få deres systemer til at tale med hinanden. I dag kan man ikke sende et dokument fra én myndighed til en anden myndighed. Hvis vi skal have effektiviseret den offentlige service, skal dét kunne lade sig gøre, så vi er i gang med at udbygge en infrastruktur, der skal gøre det lettere at udveksle informationer på tværs. Vi ser det som en forudsætning for, at man kan levere effektiv offentlig service ved hjælp af digital forvaltning, siger han.

Metadatabase til 30 millioner

Det daværende IT- og Forskningsministerium sendte i slutningen af september metadatabasen i EU-udbud. De fem vindere af udbudet indgår nu i en projektkonkurrence, som forventes afgjort i slutningen af januar 2002. Her vil det blive afgjort, hvem der får det endelige ansvar for at udvikle, implementere og levere den nødvendige software til drift af en metadatabase på internet. Med det ansvar følger også et beløb på 30 millioner kroner.

Alle vinderne af EU-udbudet har allerede en fod indenfor i det offentlige. Ifølge Mikkel Hemmingsen drejer det sig om mere end bare metadatabasen og de 30 millioner kroner, for selv taberne kommer til at skulle bruge penge på udvikling.

? Ethvert softwarehus er nødt til at udvikle denne teknologi, fordi deres kunder vil efterspørge det, siger han.

Samme fokus ved ny regering

At der er kommet en ny regering til, siden projektet blev sat i udbud, ændrer ikke noget ved planerne for digitaliseringen af den offentlige forvaltning.

? Der er den samme fokus på, at vi bliver nødt til at få denne IT-infrastruktur. Hvis der er sket nogen ændring efter regeringsskiftet, så er det, at vi er endnu mere opmærksomme på at inddrage den private sektor i det her. Vi bliver måske også mere åbne for at give private adgang til de data, der ligger i metadatabasen, siger Mikkel Hemmingsen.

Sideløbende med udviklingen af metadatabasen er der også gang i en standardiseringsproces, som skal hjælpe med at definere indholdet af de forskellige databaser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere