Delte meninger om skrotning af weekend

Der kan være både ulemper og fordele ved at indføre en ny slags arbejdsuge, hvor lørdag og søndag ikke længere automatisk er weekend. Dansk Arbejdsgiverforening er positiv over for stor fleksibilitet i arbejdstiden, men advarer dog kraftigt imod nogen nedsættelse af arbejdstiden.

Med arbejdsgiverøjne ser den svenske idé med de rullende tredages skemaer både interessant og risikabelt ud. Som beskrevet i en tidligere artikel har ti svenske kommuner så at sige droppet den traditionelle faste weekend.

I stedet arbejder de mandag-tirsdag-onsdag og holder fri torsdag-fredag-lørdag og genoptager arbejdet søndag-mandag tirsdag. Arbejdsugen kaldes 3-3 modellen.

I Dansk Arbejdsgiverforening er man altid interesseret i at få mest mulig fleksibilitet på arbejdspladserne. Derfor mener DAs underdirektør Povl-Christian Jensen, at 3-3 modellen kan være værd at overveje også på det danske arbejdsmarked - men på lokalt plan.

- Om det her er en god idé, afhænger meget af typen af arbejdspladsen. Det er bedst, at man ude på arbejdspladserne indgår lokale aftaler om fleksible løsninger, siger Povl-Christian Jensen.

- På nogle virksomhedstyper er det måske lige meget, om man kan få fat på folk om søndagen. I brancher med megen kundekontakt, kan det være en fordel at være tilgængelig syv dage om ugen.

En anden fordel ved 3-3 modellen set fra arbejdsgiverside kan være bedre udnyttelse af lokaler og produktionsapparatet på virksomheden - herunder IT. Det kan udnyttes i en større periode.

Også hvad trafik angår - både på vejnettet og på computernetværk - kan der ske en gavnlig udjævning af myldretid og løsnes på trafikpropper.

Nej til mere fritid

Men på ét punkt kan den svenske arbejdsugemodel godt virke skræmmende, mener DA.

- Det bør ikke medføre, at folk arbejder mindre. I lyset af den arbejdskraftsituation, vi har i Danmark, er det ikke det, der er brug for. Hvis man derimod kunne øge arbejdsudbuddet totalt med modellen, ville det være godt, siger Povl-Christian Jensen med henvisning til små ungdomsårgange og store pensionistårgange.

I Sverige betyder modellen nemlig, at de ansatte i forsøgskommunerne på årsbasis arbejder færre timer og dage end førhen. Godt nok viser de foreløbige erfaringer også, at effektiviteten i arbejdstiden øges og syge- og andet fravær mindskes.

Forsøgsdeltagerne fortæller blandt andet, at de bedre kan nå at lade op med tre fridage i træk og ikke bliver slidt trætte og eventuelt syge på tre arbejdsdage. Desuden kræver tandlægebesøg, lægekonsultationer og andet ikke, at ansatte tager fri fra arbejde.

Læs mere om 3-3 modellen og de svenske erfaringer på www.tretre.nu




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere