Plattenslagere plager online-auktioner

En FBI-rapport over internet-relaterede bedragerisager viser, at svindel på online-auktioner er den mest udbredte form for svindel på internettet. De næstmest udbredte bedrageriformer er nigerianske tiggerbreve og manglende levering af varer eller betaling.

Folk, der bliver snydt på online-auktioner, er meget flittige til at melde forbrydelsen til myndighederne. Eller også er web-auktionerne ganske enkelt det sted, hvor fusentaster og fupmagere af den værste slags har lettest ved at bedrage folk.

I hvert fald var auktionssvindel med knap 43 procent af anmeldelserne den mest hyppige form for bedrageri, der blev anmeldt til FBI i 2001.

Det viser den første årsrapport, der er udarbejdet af Internet Fraud Complaint Center (IFCC) - et samarbejde mellem FBI og National White Collar Crime Center(NW3C) i USA.

IFCC?s ypperste formål er at tage sig af bedragerisager begået via internettet.

Det sker typisk ved, at et offer anmelder en forbrydelse på IFCC?s hjemmeside, hvorefter institutionen sender sagen videre til de behørige myndigheder.

I 2001 modtog IFCC 49.711 anmeldelser om alt lige fra auktionssvindel og elektroniske tiggerbreve til spam, børnepornografi og kreditkortsvindel.

Af dem handlede 16.775 om bedrageri, hvilket tilsammen kostede ofrene 17,8 millioner dollar (150 millioner kroner).

Manglende levering af varer eller penge var med 20,3 procent af anmeldeleserne til IFCC den næstmest udbredte form for bedrageri.

Tiggerbreve på en tredjeplads

På en tredjeplads over de hyppigst anmeldte former for bedrageri kommer nigerianske tiggerbreve med 15,5 procent.

Ifølge DK-Cert stammer de falske elektroniske tiggerbreve især fra Nigeria, selvom afsenderne også angiver at komme fra andre lande.

DK-Cert anbefaler, at folk bare sletter de elektroniske tiggerbreve, de modtager, da det oftest ikke kan betale sig at forhindre afsenderen i at holde op.

Eksempelvis fortæller et elektronisk tiggerbrev, ifølge DK-Certs hjemmeside, om Maryam Abacha, enke efter den nigerianske statsleder Sani Abacha. Enken har formået at eksportere 12 millioner dollar, som er sendt i kasser til Europa. Hvis man hjælper med at få fat i pengene, vil man få tyve procent.

IFCC?s rapport viser, at tiggerbrevene er den type netkriminalitet, der koster mest pr. sag for ofret.

Ifølge IFCC?s rapport er det kun et ud af ti tilfælde af bedrageri, der bliver anmeldt til myndighederne.

Relaterede links:

Internet Fraud Complaint Center
Liste over nigerianske fupbreve




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere