Lækkert lommekontor fra HTC

HTC TyTN er en alsidig og kraftig telefon med komplette PDA-funktioner og en prislap på 5.500 kroner, der er højere end en billig bærbar. PC World har set nærmere på, om smartphonen er alle pengene værd.

Lækkert lommekontor fra HTC

Indtil for nyligt var HTC kendt som Qtek, og TyTN er faktisk en videreudvikling af den populære Qtek 9100. Det særprægede navn udtales som "Titan", der betyder kæmpe. Men så stor er den nu heller ikke (113 x 58 x 22 mm, 176 gram).

De ekstra millimeter er brugt på det geniale tastatur, der skydes frem under skærmen. Mekanismen virker mere solid end i Qtek 9100, og tasterne er bedre. Her er nem adgang til de danske tegn, og layoutet virker gennemtænkt.

Det er f.eks. smart, at kommategnet deler knap med mellemrumstasten, der jo bruges efter hvert komma. Vi ville nødigt skrive en større slægtsroman på dette tastatur, men til breve og længere mails findes der ikke noget bedre på markedet, med mindre vi bevæger os op i pc-størrelse.

Som forgængeren er TyTN en rigtig lomme-pc med trykfølsom skærm. Den måler 2,8 tommer, og selv om opløsningen er beskeden (240x320), virker billedet ikke grovkornet. Apparater af denne type skal normalt betjenes med to hænder, men HTC har begrænset problemet med et klogt arrangement af genvejsknapper. Mange opgaver kan derfor klares med én hånd - uden at åbne tastaturet eller gribe til pennen, som er parkeret i bunden af apparatet.

Med det nye drejehul på venstrekanten kan man eksempelvis rulle op og ned i menuerne. Det markerede punkt vælges med et tryk, og lige under hjulet sidder en praktisk tilbageknap. Almindelige telefonopkald indledes med et tryk på den grønne knap, hvorefter nummeret indtastes på skærmtastaturet, der er tilpas stort til, at man kan bruge pegefingeren. Stemmeopkald er også betænkt med en dedikeret knap, og det fungerer glimrende.

Nem synkronisering

Lydkvaliteten er fin i begge ender af samtalen. Og modsat ældre Windows-mobiler er her ingen irriterende forsinkelse, fra man besvarer opkaldet, til der er hul igennem. Den berygtede "sovesyge", som har plaget en del ældre Qtek-modeller, mærkede vi heller ikke noget til.

Kameraet er opgraderet til to megapixel, men her er ingen autofokus. Og trods en del praktiske indstillinger bliver de fleste billeder mørke og mudrede - hvis det da ikke lige er strålende solskin.

Makroen er dog praktisk, når man i en snæver vending skal affotografere en madopskrift, en kørselsvejledning eller andet, man ikke gider taste ind.,

På fronten sidder en mindre kameralinse til videosamtaler, for TyTN er skam en 3G-mobil - endda med støtte for den hurtige HDSPA-teknik. Du får også EDGE - plus hele pakken af pc/net-forbindelser: Fra infrarød-port over Bluetooth til WLAN. De mange forbindelser tændes og slukkes fra en fælles menu, der også har sin egen knap på højre side.

Lige herover sidder afbryderknappen, der fungerer som tastaturlås og samtidig slukker skærmen. Det skåner batteriet, der ved normalt brug holder i et par dage. Du kan forlænge levetiden væsentligt ved at køre rent GSM i stedet for 3G, ligesom det naturligvis hjælper at slukke de trådløse forbindelser. En god detalje er, at telefonen lades op, når man kobler den til pc'ens usb-port.

Nem synkronisering

Generelt spiller TyTN flot sammen med pc'en. Styresystemet er Windows Mobile 5, og er man blot en smule stedkendt i Windows, er disse apparater langt lettere at gå til end de Symbian-baserede konkurrenter.

Udover Outlooks kendte værktøjer til planlægning og email (med mulighed for "push" via en Exchange server), får du lommeudgaver af Word, Excel og PowerPoint.

Det betyder, at vedhæftede filer kan åbnes, redigeres og videresendes, uden at du behøver hive dem omkring pc'en. Og synkroniseringen med ActiveSync går som en leg.

Afspilningen af lyd og video håndteres af Windows Media Player, men musikgengivelsen er ikke på højde med de bedste MP3-mobiler, og som de fleste Windows-telefoner har TyTN ingen radio.

GPS må du også selv installere. Men ellers er HTC TyTN noget nær komplet. Man finder ikke lignende funktionalitet i ret mange konkurrenter - og slet ikke med samme brugervenlige tastatur. Derfor er TyTN et stærkt bud på markedets bedste smartphone netop nu.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere